OVER ELVA ETTER VANN. Jorunn Krokstrand må over hengebrua med tomme vannkar for så å slå seg på lag med naboen og kjøre 800 meter for å hente vann. Det frakter hun til huset i en pulk.Lill Merethe Kristoffersen
Kulden gir vanntrøbbel:
Jorunn (62) er uten vei, vann og avløp
Jorunn Krokstrand må over elva med pulk for å hente vann, og har funnet kreative måter å løse frostproblemene på.
BEIARN: Den langvarige kuldeperioden har ført til at både vann og avløp har frosset hos husstander med egen vannforsyning. Onsdag morgen våknet Jorunn Krokstrand til 26 kuldegrader. Hun er en av flere i kommunen med private vannverk, som må finne alternative måter å komme seg gjennom hverdagen på.
Over hengebru
Om vinteren er hun uten gårdsvei, og har kun kontakt med omverdenen via ei hengebru.
Annonse
Annonse
- Når jeg skal skaffe vann, putter jeg flasker og tomgods i pulken, og legger i vei over hengebrua. Jeg har en fantastisk nabo, som også er uten vann, men hun har bil, så vi slår oss på lag og henter vann.
Annonse
Nærmeste sted å tappe vann er nesten en kilometer unna, på Granli idrettshus.
Teller dråper
Perioden uten vann har gjort at Jorunn nærmest teller dråper når hun steller seg eller vasker kopper.
Annonse
-Det er utrolig hvor lite vann man egentlig trenger til å vaske opp, sier beiarkvinnen, som etter hvert har funnet smarte løsninger.
HVER DRÅPE TELLER. Vannsparing foregår helt ned på detaljnivå når Jorunn tar oppvasken. -Man må rense koppene godt etter hvert måltid, og siste skyllevann er viktigst.HVER DRÅPE TELLER. Vannsparing foregår helt ned på detaljnivå når Jorunn tar oppvasken. -Man må rense koppene godt etter hvert måltid, og siste skyllevann er viktigst.
- Har du kokt egg, tømmer du ikke ut vannet, det kan man for eksempel bruke til å vaske en kasserolle. Det er det siste skyllevannet som er det viktigste, legger hun til.
-Å spare på vannet er nærmest en hel vitenskap?
-Ja, det er snakk om vannsparing helt ned på detaljnivå.
- Har du kokt egg, tømmer du ikke ut vannet
Frossen kloakk
At også avløpet er frosset er nok hakket verre.
- Det er nesten ubehagelig å snakke om. Men for å si det sånn, ting må gjøres i bøtter, og også alt avløpsvannet bæres ut, det har blitt en rutine. I morges bar jeg ut tre bøtter. De må tømmes på en høvelig plass. Solbærene blir nok store og fine på Kroknes i år, sier Jorunn og ler.
I starten av kuldeperioden var det største problemet at vannet frøs, men da kloakken også frøs, var hun plutselig uten både vei, vann og avløp.
FORBINDELSEN. Denne hengebrua er forbindelsen Jorunn har til omverdenen. Den brukes hyppig nå når hun er fri for vann og må ut for å fylle vanntankene.Liv Merethe Kristoffersen
- Tanken som slo meg var at nå er det ingen ting å være redd for lenger. Det er så galt som det kan være.
Klesvask hos nabo
Klær kan hun også få vasket hos en nabo, som har vann og avløp i orden.
-Syns du det er belastende, å måtte gjøre det?
- Jeg går mest rundt i ulltøy og bruker ikke så vanvittig mye klær, sier Jorunn som legger til at hun tror hun kunne klart seg en god stund med det hun har liggende i skapet.
Annonse
Dessuten går det an å vaske klær for hånd, noe hun ikke har trengt til ennå.
- Da syns jeg mer synd på barnefamiliene som er i samme situasjon.
- Nå er det ingen ting å være redd for lenger. Det er så galt som det kan være
Tilbake i tid
I den spesielle situasjonen går tankene hennes til forfedre og kanskje helst -mødre, som levde som dette. Hun minnes en historie om farmoren, som opplevde at klesvasken ble tatt av elva, alle klærne som bare seilte av sted.
- Jeg vet jo at min mor vasket klær for hånd og skyllet de i elva. Jeg tenker at enn så lenge har jeg ikke mye å syte over.
FLASKEVANN. - Drikkevannet smaker plast når det står i vanndunker. Derfor dette lageret, sier Jorunn.FLASKEVANN. - Drikkevannet smaker plast når det står i vanndunker. Derfor dette lageret, sier Jorunn.
Har fullt opp
Kommunen beklager at de ikke har ressurser per nå til å avhjelpe private vannverk.
- Kommunen har dessverre ikke har anledning til å hjelpe med tining av private stikkledninger og avløp. Vi jobber overtid og må i tillegg få hjelp utenfra med kommunal vannforsyning, opplyses det på hjemmesiden.
Det blir imidlertid gitt tilbud og råd til husstander med frosset vann og avløp, blant annet kan de kontakte kommunen for å få dusje og hente vann på Moldjord skole.
Forsvaret hjelper
Kommunen har per nå nok vann til at husstander bruke vann som normalt. Men ifølge ingeniør Torbjørn Grimstad jobbes det hardt med å sørge for en normal vannforsyning.
- Vi har bistand fra forsvaret når det gjelder pumping fra Kvalvannet, ogt til å passe på vannstrengen ned Eiterådalen.
EN PROSESS. Det er ikke bare å trykke på en knapp for å få i seg morrakaffen. - Vedfyring med mulighet for vannkoking burde vært en menneskerett, mener Jorunn.EN PROSESS. Det er ikke bare å trykke på en knapp for å få i seg morrakaffen. - Vedfyring med mulighet for vannkoking burde vært en menneskerett, mener Jorunn.
28. januar startet jobben med å pumpe vann, siden hele elva var steinfrosset. Det første vannet som ble pumpet, la seg bare nedover som en sørpe. 31. januar fikk de endelig vannet til å renne nedover mot drikkevannskilden. 11 personer fra Forsvaret bisto, og det jobbes nå med å vedlikeholde vanntilførselen.
-Vi jobbet i flere dager for å etablere en vannstreng, og den må vedlikeholdes for å ikke fryse, forklarer Grimstad.
Kommer for seint
Nå håper han på mildvær, og det ser ut til å komme fra neste uke, men er ikke udelt optimistisk, siden telen har rukket å gå ned til 1.20-1.40 meter.
- Snøen som kommer, den kommer for seint. Bakken er allerede frossen, så det vil ikke få så mye å si, tror han.
Som om ikke det var nok, hadde kommunen et brudd på en vannledning i starten av uka, og dyrebart vann gikk til spille. Skaden som kan ha skyldtes kulden, ble reparert tirsdag.
- Vi har ekstra ressurser bare for å ta seg av det kommunale, som vi jobber med på spreng for å holde oppe.
- Vi kan ikke senke skuldrene ennå
- Takknemlighet
Grimstad ønsker å takke folk for dugnaden.
- Vi føler på en takknemlighet til de som har trådt til og hjulpet. Private og frivillige, og særlig den dugnaden som ble gjort rundt månedsskiftet fra 29. til 31. januar. Da hadde vi ikke for et døgns forbruk en gang. Hvis ikke folk hadde hjulpet til, hadde vi gått tom for vann.
- Blir det en løsning, tror du?
- Jeg håper og tror det, og vi jobber med saken. Men vi kan ikke senke skuldrene ennå. Det er ikke over. Vi har bedt om forlengelse av hjelpa fra Forsvaret.