PROTEST. Onsdag stengte de ansatte i Fauske sine fem private barnehager dørene klokken 14 og samlet seg på torget i protest mot foreslåtte tilskuddskutt på mange hundre millioner kroner. Foto: Espen Johansen
PROTEST. Onsdag stengte de ansatte i Fauske sine fem private barnehager dørene klokken 14 og samlet seg på torget i protest mot foreslåtte tilskuddskutt på mange hundre millioner kroner.

Demonstrerte mot kutt

- Jeg tror mange tenker at dette rammer ikke oss

Over 40 barnehageansatte i Fauske protesterte onsdag mot de foreslåtte pensjonskuttene på mange hundre millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: De fem private barnehagene i Fauske kommune stengte klokken 14 onsdag, og de ansatte samlet seg på Marmortorget til protest.

- Vi ønsker å ha en markering mot pensjonskuttet som er foreslått til private barnehager over hele landet. Mange går med underskudd, noen går med overskudd, men vi er forpliktet til å ha et overskudd for å kunne ta kostnader som dukker opp. Vi trenger å ha en egenkapital, sier Nina Olufsen i Lyngheia barnehage.

- Må ha litt på bok

- Det er ikke alle som er enige. Noen mener at noen får for mye. De får det samme som de kommunale barnehagene og med god drift kan det bli overskudd. Det er likevel viktig å ha litt på bok for å komme dårligere tider i møte, fortsetter hun.

Kuttet er på 400-600 millioner på landsbasis. Både den avgåtte regjeringen og den nye har foreslått tilskuddskutt som er politisk forklart med at barnehagene får mer til pensjon enn de bruker på det, men barnehagene er opptatt av å se på helheten i tilskuddene.

Ikke negative reaksjoner

Ifølge Private barnehagers landsforbund (PBL) styrer halvparten av de private barnehagene mot enten nullresultat eller underskudd i 2021.

Jim Frode Hansen i Læringsverkstedet Medås gårdsbarnehage sier at de stengte barnehagene klokka 14 for å være lojale overfor det som PBL har satt igang, en aksjon som gikk over hele Norge. Den ønsker vi å være med på, for vi ser galskapen vi også.

Han hadde ikke fått negative reaksjoner på stengingen onsdag, men flere positive.

Store bedrifter

I tillegg til de to nvente barnehagene var det også representanter fra Idrettsbarnehagen, Kvitre barnehage og fra Stemland gårdsbarnehage.

Medås har rundt 25 ansatte og 80 barn.

- Det er en stor bedrift og vi tenker jo litt på at det plutselig ikke er en like trygg arbeidsplass lengre, og at 80 barn mister det vi mener er et godt barnehagetilbud, sier Hansen.

- Vi sliter i dag med å få tak i vikarer. Er det en sammenheng med at folk ikke orker å dra til en bedrift eller en sektor som hele tiden blir truet med kutt og kutt og kutt. Jeg vet ikke, men det er noe jeg har lurt på, fortsetter han.

Fokus på saken

- Løser dette seg med at dere stenger barnehagen og stiller dere opp på torget?

- Det blir nå markert på en annen måte enn tidligere der vi alltid har vært så hyggelige og servert kaffe. Nå er jo du her, vi kommer i media og vi ønsker en gjennomgang - en helhetlig gjennomgang av finansieringssystemet til driftstilskuddene, legger han til.

Være i forkant

Nina Olufsen sier at å bare sende ut skriv ikke er nok.

- De blir lest, men jeg tror mange foreldre er fornøyde med private barnehager og tenker at ”dette rammer ikke oss”. Vi er nødt til å være i forkant for å kunne tenke langsiktig og trygge arbeidsplassene. Hos oss i Lyngheia er det cirka 20 årsverk og 73 barn, så vi er også en stor arbeidsplass med mange skattebetalere i jobb, sier hun.

- Viktig med buffer

- Dette handler ikke om å ta ut overskudd, men om å ha penger til takbytte, til investeringer, til kompetanseheving. Da kan ikke vi gå i null hvert år, det sier seg selv. Sunn økonomi er å ha litt overskudd og buffer. Det er et råd som økonomieksperter alltid gir til privatpersoner, og det gjelder like mye for banrehager, slår Jim Frode Hansen fast.

Powered by Labrador CMS