SPESIELL TID. Marlen Rendall Berg fikk utfordring etter utfordring slengt i fanget i sin periode som ordfører i Fauske. Men verken pandemi, krig i Europa, økte priser og kommunale utfordringer har skremt henne fra gjenvalg.Espen Johansen
Politikerpraten:
- Jeg tar gjerne fire år til i denne jobben
Marlen Rendall Berg (38) er en av svært få som vet hva det innebærer å være ordfører i Fauske kommune, også i en helt spesiell periode.
- Haha, er det den veien denne praten skal? Jeg synes det er et fint kjede. Mange synes det er gøy å se på det. Det er et meget godt stykke arbeid gjort av Gerd Bauer og det gjenspeiler identiteten i kommunen sammenbundet av Fauske-knuten. Det kjedet skal vi alle være stolte av.
Politikken viktigst
Annonse
Annonse
- Men det er viktigere med fortsatt SP-innflytelse i politikken enn at du personlig har kjedet?
Annonse
- Det aller viktigste er SP-politikk. Det å være ordfører er en posisjon som gjør at du har mye innflytelse for å påvirke politikk og få gjennomslag for det. Ja takk, begge deler, sier ordføreren.
Mange høydepunkter
Gjennom fire år, fire litt merkelige år (men det kommer vi tilbake til), har hun hatt mange høydepunkter og synes det er vanskelig å peke ut sin beste dag på jobben.
Annonse
- Politisk er det å jobbe med saker og føle at man når gjennom noe som gjør at man får motivasjon for å stå på videre. Et eksempel på det var å få justisminister Emilie Enger Mehl oppover og si at fengselet skal bestå. Da føler man at jobben vi har gjort har virkelig ført fram. Det er artig å se at det nytter og fint å få til ting sammen med andre. Det var virkelig en lagseier. Klarsignalet for bygging på E6 i Sørfold var stort. Det ligger det utrolig mye arbeid bak, sier hun og går løs på neste spørsmål før det i det hele tatt blir stilt:
Giftemål og Pride
- En annen ting som er veldig fint og koselig er å ha på ordførerkjedet og vie folk som har funnet kjærligheten. Det har vært så stort å få ta del i et slikt øyeblikk i andres liv.
- Apropos kjærlighet, du ble ordføreren som kjøpte inn Pride-flagg og sørget for at det vaiet i flaggstanga ved Rådhuset...
- Det var på tide, om ikke på overtid, å markere kjærlighet, inkludering og mangfold. Det var på sin plass, og jeg er glad for at jeg kunne bidra med det. Valnesfjord nærmiljøutvalg har tatt det videre, og det er fint. Jeg håper vi kan få markering flere steder i kommunen, eller et større arrangement i Valnesfjord der hele kommunen kan delta, sier hun.
- Går inn på meg
Hva som har vært hennes verste dag på jobb synes hun ikke er noe enklere å svare på enn den beste.
- Heldigvis har vi ikke hatt store tragedier, men det berører både ordfører og befolkning med dødsfall blant ungdom i kommunen. Det har jeg kjent på og vi har hatt noen slike situasjoner. Det går inn på meg. Vi har fått til fine markeringer på for eksempel trafikkofrenes dag, og det håper jeg vi kan fortsett med. Det er viktig for meg at vi tar vare på hverandre, sier hun.
Uvanlige år
Det er ikke veldig mange nålevende personer som faktisk har vært ordfører i Fauske. Felles for dem alle er at de på ingen måte har opplevd en ordfører-periode som den Marlen er i ferd med å legge bak seg.
- Corona-situasjonen ga en bratt læringskurve og en annerledes periode som ordfører. To år med pandemi og krevende tider i ettertid med økte kostnader, krig i Europa med de konsekvensene det gir også for oss... Jeg kunne nok valgt en enklere periode. I tillegg har vi en utfordrende kommuneøkonomi. Kanskje har jeg vært litt kriseordfører - i mangel av et bedre ord. Min erfaring med å være helsesykepleier før jeg ble ordfører kom nok godt med. Jeg var vant til å tenke helhetlig og være fattet i krisehåndteringssituasjoner. Jeg satt jo en sommer og fysisk vaksinerte innbyggerne, sier hun om de fire annerledesårene historien ga henne som ordfører.
Kan alltid bli bedre
Er det noe du i ettertid ser dere kunne eller burde håndtert annerledes?
Annonse
- Man gjør seg erfaringer hele tiden. Sett i ettertid skulle man hatt enda mer fokus på folkevalgte og opplæring. Man må ha mulighet for å delta i lokaldemokratiet uavhengig av livssituasjon. Det er viktig med mangfold i lokalpolitikken. Og det er viktig å skape et godt miljø og debattklima, det kan vi jobbe enda mer med. Å endre en kultur tar tid, mener ordføreren.
Levert på løftene
- Hva har dere fått til av det dere gikk til valg på?
- I Senterpartiet har vi gått gjennom programmet fra 2019 og ser at vi fått gjennom nesten alt, blant annet fordi vi ikke lovet for mye. Vi var opptatt av å rydde i økonomien, og der er vi på god vei - selv om det er noe igjen. Vi har fått god hjelp av økte inntekter på veien, men også tatt ned utgifter. Det gjør at vi kan gjøre mer og drive med mer politikk.
- På hvilke områder skulle du ønske dere hadde levert enda bedre?
- Det er vel alltid mye man ønsker skulle vært enda bedre, det ville vært rart om det ikke var det. Jeg føler at vi har gjort det vi kunne ut fra forutsetningene. Vi har taklet korona, fått ny administrativ struktur, nye kommunalledere. Det har også gjort at noen ting har tatt lengre tid enn vi håpet på, Jeg skulle ønske vi var kommet lenger med for eksempel heldags omsorgsboliger, for vi trenger å rigge oss for det som kommer framover, mener hun.
Stø kurs videre
Valget sist ga SP et resultat på rundt 18 prosent på Fauske. Målet til SP i 2023 er å beholde de fem representantene de har i kommunestyret.
- Vi mener vi har gjort det vi har sagt vi skulle gjøre, og vist at vi er til å stole på. Å holde stø kurs videre er vårt løfte nå. Vi skal ha fokus på helse og omsorg, internkontroll, kvalitetssikring, og god dialog med innbyggere og fagforbund. Vi kan ikke slippe løs økonomien og forbruket, det må fortsatt være stramt, men fokuset på innhold blir enda viktigere. Tjenestene må optimaliseres, vi må finne rett person på rett plass, og vi ha ha fokus på sykefraværet. Vi er veldig opptatt av å bli veldig gode på integrering og inkludering. Vi skal ikke ha diskriminering av de med nedsatt mobilitet. Slikt er kjempeviktig. Å faktisk få inn de som er utenfor arbeidslivet i dag er viktig. Det er en nøkkel til å lykkes som samfunn, sier hun engasjert.
Godt samarbeid
- Sist var det ikke gitt på forhånd hvilken side dere ville samarbeide med. Er situasjonen den samme i år?
- Det skal snakkes og møtes etter opptellingen denne gangen også ja. Vi er fornøyde med samarbeidet som har vært og ser for oss å fortsette det. Men vi er også åpne for å inkludere flere eller andre i et samarbeid. Valgresultatet vil avgjøre innholdet i de samtalene som vil komme.
Jobben venter
- Du er utdannet sykepleier. Hvis du ikke fortsetter som ordfører, vil du tilbake til helsevesenet eller skal du prøve noe nytt?
- Jeg har en jobb som venter på meg, en av verdens beste jobber og en jeg trivdes veldig godt i. Det er den eneste andre planen jeg har.
- Hvordan tilbringer du valgdagen og kvelden?
- Vi som sitter i formannskapet er også valgstyre. Da må vi være tilstede og påse at tellingen blir riktig. Når det blir anledning til det samles vi i partiet og følger med på en valgvake.
Råd fra en ordfører
- Hvis du skal gi et råd til kommende ordfører, enten det blir deg selv eller en annen, hva blir det?
- Ta vare på deg selv og familien. Sett grenser for hvor mye du jobber. Ordførervervet er så mye mer enn det man ser i media. Det er alltid nok jobb, men man må ha det bra med seg selv for å være bra for andre. Deleger oppgaver når du kan. Jeg er ordfører hele tiden, men det er viktig å bare være Marlen noen ganger også. Jeg hadde en periode i kommunestyret som ung politiker også. Da satte jeg alene for partiet, var utenfor formannskapet og alle prosesser var egentlig kjørt før de nådde meg. Det er nok derfor jeg er så opptatt av å inkludere alle og skape et godt klima. Fordi jeg ble lei og tenkte at dette ikke var noe for meg, og ikke noe jeg ville bruke tiden min på. Slik vil jeg ikke at unge og eller ferske politikere skal ha det. Den utgaven av meg så virkelig ikke for seg å bli ordfører. Men slik det er blitt nå, takker jeg nok gjerne ja til fire år til.