STOLT AV FAUSKE. Det har vært to lange og ekstremt krevende år for smittevernoverlege Gregory Hautois i Fauske kommune. Smittetallene i kommunen går stadig nedover, men han minner fremdeles om at det er noen forholdsregler som er viktig å ta. - Men jeg må få si at jeg er veldig stolt over den innsatsen innbyggerne i Fauske har lagt ned gjennom disse årene, det må jeg si, slår Hautois fast. Foto: Helge Simonsen
STOLT AV FAUSKE. Det har vært to lange og ekstremt krevende år for smittevernoverlege Gregory Hautois i Fauske kommune. Smittetallene i kommunen går stadig nedover, men han minner fremdeles om at det er noen forholdsregler som er viktig å ta. - Men jeg må få si at jeg er veldig stolt over den innsatsen innbyggerne i Fauske har lagt ned gjennom disse årene, det må jeg si, slår Hautois fast.

Gregory ser at smitten håndteres:

- Jeg er stolt av innbyggerne i kommunen, de har gjort en fantastisk innsats

Det er knapt noen i Fauske kommune som har hatt så mye å gjøre de siste to årene som smittevernlege Gregory Hautois har.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Smittetallene i Fauske kommune har som mange andre steder de siste månedene vært skyhøye til tider. Det har vært flere dager med over 100 nye smittede hvert døgn, tall som tidligere ville skremt vannet av noen og enhver.

- Men det har vært mulig å håndtere, og vi ser heldigvis at tallene nå har roet seg ned og ligger på et langt lavere nivå, slår smittevernlegen fast.

De siste ukene har smitten lagt seg på et gjennomsnitt på i overkant av 20 tilfeller per dag.

Passe på

Selv om det er mange som har vent seg til et samfunn som er åpent og ikke like fokusert på smiteantall som før, fortsetter Hautois å oppdatere kommunens hjemmeside med nye daglige tall.

- Det er mange som setter pris på å ha oversikten over hvordan utviklingen er, og det synes jeg er veldig greit at folk kan følge med på. Men det er klart, vi er avhengige av at de som tester positivt melder inn det på kommunens hjemmeside. Det er fort gjort og hjelper oss godt, slår han fast.

Han sier også at de som trenger selvtester bare kan ta kontakt med koronatelefonen, så får man det gratis.

- Jeg ser mange som handler slikt på butikken, men det er ikke nødvendig. Vi har mange tester på lager og deler ut etter behov, sier Gregory Hautois.

Bruke munnbind

Selv om det nå er svært få anbefalinger og krav igjen til smittevern, så vil Hautois anbefale at de som oppsøker en helseinstitusjon, om det er sykehjem eller legekontor, om å bruke munnbind hvis de har symptomer på sykdom.

- Vi vil jo uansett forsøke å begrense spredningen av sykdom generelt sett, og om man ikke blir like syke av korona som tidligere, finnes det mange andre sykdommer som går. Vi vet at influensasesongen er i anmarsj, og det er de som kan bli alvorlig syke av den også. Så har man symptomer, bruk munnbindet, oppfordrer Hautois.

Lagt ned innsats

Han sier også at han er mer enn klar over at folk er lei av formaninger om hva de skal gjøre i hverdagen sin.

- Tro, meg, ingen har større forståelse for at man er klar for å gå videre nå, med mange som har gjennomgått smitte og tatt vaksinene. Men der vil jeg også få lov til å skryte veldig av innbyggerne her i kommunen, som har gjort en voldsom innsats for at dette skulle gå bra, sier Hautois.

Tallene viser at Fauske kommune før omikronsmitten tok av hadde lave tall på antall smittede sammenlignet med resten av landet, og også få som ble alvorlig syke.

- Det har vært noen innleggelser, men ikke mer enn forventet, heller mindre. Vi har også vært forskånet fra mange dødsfall. Det er faktisk ikke så lenge siden at vi fikk det første i kommunen, og det kunne vært langt flere om man ikke hadde vært så gode med smittevern som jeg mener innbyggerne i Fauske kommune har vært.

Etter at nesten hele kommunen har vært igjennom sykdomsforløp med koronasmitte så langt, er det nesten litt ironisk at Hautois selv fremdeles ikke har fått Covid-19.

- Jeg tar det til slutt, når alle andre er trygt igjennom, sier han og ler godt.

Powered by Labrador CMS