SKREMMENDE. Kvinnen forklarer at hun ikke har noe tidligere kjennskap til naboen, annet enn at hun hilst på han på lik linje som alle andre naboer da hun flyttet inn i borettslaget. Illustrasjonsfoto.Shutterstock
Føler seg ikke trygg i eget hjem:
- Jeg er redd at han i verste fall dreper meg
I et fredelig borettslag på Fauske har en kvinne blitt fanget i en urovekkende situasjon. En nabo har utviklet en skremmende besettelse for henne.
FAUSKE: Kvinnen som ønsker å forbli anonym for sin egen sikkerhet, opplever å ha blitt målet for en nabo som har krysset grenser og truet hennes følelse av trygghet i sitt eget hjem.
Saltenposten kjenner identiteten til kvinnen, og etterkommer hennes ønske om anonymitet i denne saken.
Skremmende besettelse
Annonse
Annonse
Historien begynner med en nabo, bosatt i en kommunal leilighet i samme borettslag. Over tid skal han ha utviklet en besettelse for kvinnen, som eier sin egen leilighet.
Annonse
Det hele startet med flere ubehagelige opplevelser utenfor leiligheten hvor naboen gjentatte ganger forsøkte å få kontakt med kvinnen. Dette skal ha eskalert over tid til urovekkende besøk om natten, der naboens banking og roping på soveromsvinduet har vært nok til å få kvinnens hjerte til å hamre av frykt.
- Dette skjedde flere netter på rad, og til slutt ble jeg så redd at jeg ringte til politiet.
Redd for å bli drept
Annonse
Å bli konfrontert med en nærgående nabo i mørket, utenfor sitt eget hjem, har vært en svært traumatisk opplevelse som har rystet hennes følelse av sikkerhet, forklarer kvinnen.
- Jeg har mareritt om at jeg skal bli overfalt eller i verste fall drept. Oppførselen hans er så skremmende, at jeg er redd for at det er der det kan ende.
Det mest skremmende øyeblikket kom da politiet informerte kvinnen om at naboens besettelse hadde nådd et punkt der han trodde at de to var kjærester.
- De fortalte meg at det kunne virke som at mannen var i en psykose. Han ble på dette tidspunktet innlagt på psykiatrisk enhet, forteller hun.
Kvinnen forklarer at hun ikke har noe tidligere kjennskap til naboen, annet enn at hun hilst på han på lik linje som alle andre naboer da hun flyttet inn i borettslaget.
Har bedt om hjelp
Desperat etter hjelp og råd, har kvinnen gjentatte ganger henvendt seg til kommunens boligkontor. Men selv med hennes bønn om beskyttelse og trygghet, føler hun at hennes bekymringer blir bagatellisert og ignorert.
Til tross for å ha blitt informert om naboens psykiske tilstand, mener hun at boligkontoret ikke har tatt tilstrekkelige skritt for å adressere situasjonen og gi henne den nødvendige tryggheten hun trenger for å leve i sitt eget hjem.
Hun ønsker at mannen skal flyttes til en annen kommunal leilighet slik at han ikke bor i umiddelbar nærhet av henne.
- Jeg fikk beskjed om at det er mangel på kommunale boliger, og at mannen burde få en ny sjanse etter å ha kommet ut fra psykiatrisk enhet. Situasjonen har ikke blitt bedre, og det kjennes ikke som om min trygghet og psykiske helse blir tatt på alvor i det hele tatt, sier kvinnen.
Et mareritt
Til tross for å ha forsøkt å beskytte seg selv og søke hjelp fra relevante myndigheter, føler hun seg nå fanget i et mareritt uten ende. Også etter at mannen ble utskrevet fra psykiatrisk enhet har den truende adferden fortsatt.
- Jeg tør ikke å sitte ute på altanen min, og jeg føler at jeg alltid må se meg om før jeg går ut i bilen, for å sjekke om han er utenfor. Naboer forteller meg at de observerer at han lusker utenfor vinduene mine til stadighet, og at han følger med på når jeg kommer og går, forteller hun.
Annonse
Blir ikke hørt
Kvinnen har gjentatte ganger bedt om at situasjonen blir tatt på alvor, og at mannen blir flyttet til en annen kommunal leilighet for å fjerne trusselen hun føler at han utgjør for henne.
Hun sier at hun tror det vil kunne hjelpe han å flytte, hvis det er slik at han er besatt av henne. Hun påpeker at hun ikke har problemer med at det er en kommunal leilighet i borettslaget, og forteller at hun visste dette da hun kjøpte.
- Når det er slik som det er nå, så mener jeg det rette for alle parter er at vi ikke bor så tett på, sier kvinnen.
Hun ønsker å kjempe for sin rett til å føle seg trygg i sitt eget hjem, men føler ikke at hun blir hørt av Fauske kommune.
- Jeg har forsøkt på alle mulige måter å bli hørt, men jeg vet ikke hva mer jeg kan gjøre. Har ikke jeg rett til å føle meg trygg i mitt eget hjem og er ikke min psykiske helse like viktig å ivareta som hans, spør kvinnen.
Vil ikke kommentere
Kvinnen forteller at hun har vært i kontakt med borettslagets styreleder, og at denne personen har forsøkt å nå gjennom hos kommunen. Uten hell.
Saltenposten har vært i kontakt med den aktuelle styrelederen, som ikke ønsker å kommentere saken i media.
Prøver å finne en løsning
Saltenposten har vært i kontakt med Fauske kommune, og har stilt en rekke spørsmål til Boligkontorets leder, Line Kristiansen.
SVARER PÅ KRITIKKEN. Boligkontorets leder, Line Kristiansen opplyser at det jobbes for å finne løsninger. Arkivfoto.Tarjei Abelsen
Kristiansen velger å ikke svare på spørsmålene, men opplyser at kommunen er kjent med saken og jobber med å finne løsninger.