LETTER PÅ SLØRET. Etter 15 år som helbreder, letter Kjell SIvertsen for første gang på sløret og forteller til Saltenposten om sine evner som helbreder. Foto: Ole Kristian Andreassen
LETTER PÅ SLØRET. Etter 15 år som helbreder, letter Kjell SIvertsen for første gang på sløret og forteller til Saltenposten om sine evner som helbreder.

Kjell har varme, helbredende hender

- Jeg er ikke i tvil om at det skjer mirakler

- Da jeg fikk denne gaven om å kunne helbrede andre mennesker, var jeg i direkte kontakt med Gud.

Publisert Sist oppdatert

- Helbredelse er et ømtålig emne, men jeg er ikke i tvil om at det skjer mirakler.

Det sier Kjell Sivertsen (79) fra Misvær. Siden 2004 har han fått tusenvis av telefoner fra mennesker med alvorlig sykdom, som hevder de er blitt hjulpet.

Jeg treffer "helbrederen" hjemme i hans stue i skumringstimen. Etter 15 år som helbreder, letter han for første gang på sløret og forteller til Saltenposten om sine mirakuløse
evner.

I 2004 hadde Kjell Sivertsen en svart periode i livet. Alt virket meningsløst. En dag står han på Slåttebakken og det er da han hører en stemme som sier at han skal gå opp i lia.

Aldri tidligere har Kjell Sivertsen gitt et
intervju.

- Jeg gikk gjennom noe jeg vil kalle for tåkedotter. På andre siden begynte jeg å snakke med Gud med ord som ble lagt i munnen på meg, uten at jeg hadde tenkt dem ut på forhånd. I ettertid har jeg skjønt at Gud legger ordene i munnen på dem han har utvalgt, forteller Kjell Sivertsen.

- Hvemer det som ringer og ber om hjelp?

- Det er mange kreftpasienter med fremskreden sykdom og mennesker med sukkersyke som ringer. Jeg vet at dette er et ømtålig og kontroversielt emne, og ber derfor de som ringer om å kontakte lege og ta sine medisiner. Og jeg tar aldri betalt for å hjelpe. Det er mange gjengangere, de fleste er kvinner. Jeg tror kvinner er mere åpne for mirakler enn menn, sier Sivertsen.

Han forteller at han har varme hender og tror dette er et ledd i helbredelsen.

- Jeg utfører Guds gjerninger og har fått en fantastisk gave til å hjelpe syke mennesker.

Han gir oss et eksempel.

I begynnelsen tvilte Kjell på at det var Gud som hadde gitt han denne oppgaven:

- En mann fra Bodø som gikk med blindestokk kom og ba om hjelp. Jeg la handa på han og ba. Etter dette fikk han så mye av synet tilbake at han fikk lov til å kjøre bil igjen. Jeg har selv sittet på vedkommende mens han
kjørte.

- Da fikk jeg mange tegn, slik at jeg ikke skulle være i tvil, forteller "helbrederen".

Kjell Sivertesen er en beskjeden mann. Det kan vi ved selvsyn konstatere:

- Jeg har jo vært redd for å skulle opphøye meg selv, men da har Gud sagt til meg at jeg skal glede meg over de som ringer og sier de har fått hjelp. Så skal jeg ikke tenke mere på det, sier helbrederen.

Han føyer seg inn i en lang tradisjon av mennesker som hevder de har mirakuløse evner. Johannes Bratteng ble født 18. juni 1890 på gården Bratteng på Leivset og var sønn av Hans Johan Andreassen og Hanna Lavine Jørgensdatter.

Moren til Johannes var 40 år da han ble født. Det var en tung og vanskelig fødsel, der begge to holdt på å omkomme.

Det viste seg etter hvert at Johannes hadde cerebral parese, noe han slet med hele sitt liv.

Johannes og hans to år eldre søster Anne ble aldri gift. Sammen drev de gården etter at foreldrene døde. Bratteng var svært glad i sin søster, og hun var god støtte for ham da de ble eldre og sykdommen hans ble plagsom. Bratteng døde den 4. oktober 1967, 77 år gammel.

- Gjenstandene som vi har ved Fauske bygdetun er gaver som ble gitt av familien til museet i 1991 da gården Bratteng ble solgt. Her er mange personlige gjenstander etter Bratteng, samt gjenstander som har tilhørt familien og søsteren, forteller Tove Mette Mæland ved Nordlandsmuseèt avdeling Fauske.

Det som Johannes Bratteng er mest kjent for i Salten, er sin evne til åndelig helbredelse. Det fortelles at moren hans selv var tidlig overbevist om at Gud måtte ha en spesiell plan med denne gutten. Det sies at det var hun som fikk det for seg at han hadde helbredende evner.

En dag hun var plaget av både tannverk og ryggsmerter, ba moren ham om å legge hånden på henne og be. Hennes smerter forsvant, og hun ble den første han helbredet.

Ettersom hans helbredende evner ble kjent økte strømmen av syke mennesker som ville oppsøke ham. De fleste menneskene som oppsøkte ham kom fra områder her i Salten, men det kom også mennesker fra andre steder i landet, og fra andre land.

For dem som ikke personlig kunne oppsøke ham var telefon eller brev et alternativ.

Det fortelles om at han helbredet alt fra tannverk og eksem, til kreft og blindhet. Det var likevel ikke alle han kunne helbrede.

Da var han selv klar over det og fortalte det videre til dem som søkte hans hjelp med beskjed om at de måtte ordne sitt forhold til Gud først.

Johannes Bratteng var i unge år meget skeptisk til den kristne tro. Hans mor som var sterkt troende, uttrykte bekymring, da hennes sønn ikke tok troen like alvorlig.

Imidlertid ble han omvendt på ny da han var rundt 20 år, men fortsatt skeptisk til statskirken og meldte seg derfor ut av denne. Senere meldte han seg inn i metodistkirken.

Etter hvert utviklet han en dyp religiøsitet. Han brukte mye tid på å lese religiøse skrifter og levde etter en streng bokstavelig tolkning av bibelen.

Han var streng i egen tro, men hadde respekt for andre menneskers oppfatning. Han ble etter hvert også kjent som sjelesørger.

Hanna Stolpe fra Stolpe ved Misvær, var kjent for at hun hadde helbredende evner. Det ble påstått at hun hadde overtatt evnene fra Johannes Bratteng, som var hennes søskenbarn. Flere vi har snakket med i Misvær hevder å ha blitt helbredet av Hanna Stolpe.

Hennes virksomhet foregikk sent på 1960-
tallet og utover 1970-tallet. Det hviler en form for mystikk over dette med å overta evner som hebreder. Hanna Stolpe er gudmor til Kjell
Sivertsen, og folk vi har snakket med ser en forbindelse her, for hva det måtte være verd.

OLE KRISTIAN ANDREASSEN

Powered by Labrador CMS