STUDENTER I PRAKSIS. Tom Eirik Olsen og Amalie Hjemås har vært i praksis hos Økonomihuset Fauske i desember. Her med Sissel W. Stephansen fra Nord Universitet og Hanne Prytz. Foto: Daniel Aasen
STUDENTER I PRAKSIS. Tom Eirik Olsen og Amalie Hjemås har vært i praksis hos Økonomihuset Fauske i desember. Her med Sissel W. Stephansen fra Nord Universitet og Hanne Prytz.

Amalie (21) fikk fast jobb etter studentpraksis:

- Jeg ble både overrasket og glad!

Økonomihuset Fauske AS sa ja til å ta i mot studenter i regnskapsføring, og det viste seg å være en vinn-vinn-situasjon.

Publisert Sist oppdatert

I desember og i januar har studentene Amalie Hjemås og Tom Eirik Olsen vært på plass i Økonomihuset Fauske i til sammen 20 dager. Bedriften holder til i Sjønståveien, nært jernbanestasjonen.

- Det var veldig lærerikt. Jeg synes det var nyttig å se hvordan faget fungerer i praksis, og lærte mye av de ansatte, forteller Hjemås.

Hun fikk også tilbudet om fast jobb da praksisen nærmet seg slutten.

Ble overrasket

- Jeg ble både glad og overrasket, sier 21-åringen, som alltid har vært glad i matematikk-faget på skolen.

Hun begynte på økonomi og ledelse og valgte regnskapsføring på andre året.

- Vi er bare seks til ti stykker på forelesningene, og jeg vet om flere som har fått jobb allerede før praksisen, sier hun.

I tillegg hadde Amalie lyst å bo på Fauske etter endt bachelor i regnskapsføring. I mai skal hun begynne, og det ser også daglig leder Hanne Prytz fram til. Etter to års arbeidspraksis vil Amalie få godkjenning som autorisert regnskapsfører.

Vanskelig å få tak i

- Rengskapsførere er det ikke så lett å få tak i, og her har nok bransjen ikke vært flink til å promotere seg selv på landsbasis, mener Prytz.

Hun sier at yrket kanskje fremstår som kjedelig, og at det er mer status å være revisor.

Prytz er daglig leder og eier halvparten av aksjene i Økonomihuset. Den andre halvdelen eies av Terje Andersen. Prytz synes det har vært fint å ha studenter i huset, og få innblikk i hva de lærer på universitetet.

- Regnskapsføring er for de som liker tall, orden og pirkarbeid, fortsetter hun.

Selv fikk hun faget inn via far, tanter og onkler og en mor som jobbet i bank.

- Min drøm var egentlig å drive gård, men siden jeg hadde allergi som liten, ble jeg rådet til å ta kontor-utdanning, forteller Prytz.

Mye kontakt

Automatiseringen som skjer innen faget, gjør sitt til å spre spådommen om at faget kom til å dø ut.

- Regnskapsføringen har forandret seg, og nå har vi mye mer kontakt med kundene våre enn tidligere. Tiden der kunden kom med en pose med bilag i hånden er forbi, smiler Prytz

Økonomihuset Fauske har cirka 140 kunder i porteføljen sin, og i 2016 tok Hanne Prytz over som daglig leder.

- Det har vært mye internjobbing, og vi har hatt et ønske om å fornye oss.

FORNYER SEG. Økonomihuset Fauske AS har ni ansatte. Fremst fra venstre står daglig leder Hanne Prytz, Irina Alina Ciobanecu, og Therese Aronsen. Bakerst fra venstre: Heidi Bratlie, Vilde Helgesen, Ann-Kristin Bjørkom, Terje Andersen og Daniel Aasen. Foto: Sylvia Bredal
FORNYER SEG. Økonomihuset Fauske AS har ni ansatte. Fremst fra venstre står daglig leder Hanne Prytz, Irina Alina Ciobanecu, og Therese Aronsen. Bakerst fra venstre: Heidi Bratlie, Vilde Helgesen, Ann-Kristin Bjørkom, Terje Andersen og Daniel Aasen.

Fornyer seg

Mandag denne uken fikk bedriften ny hjemmeside, de har endret på logoen og de har spisset tjenestene sine i tre kategorier: Dokumentering, forbedring og formidling.

- Vi har mye kompetanse på huset som strekker seg utover det å jobbe med bokføring og lønn. Vi ønsker å kjøre flere kurs i regnskapsprogrammet som kundene bruker, eksempelvis.

Prytz forklarer også at de kan gå inn og analysere og formidle regnskapstallene til en bedrift. Eller hjelpe til med strategiutvikling og når en bedrift endrer selskapsform.

- Vi er god på moms og skatterett, og ved oppstart av bedrifter er det mange som lurer på hvordan ting gjøres rent praktisk.

Omsetning

Hanne Prytz nevner også at de ansatte på huset holder seg oppdaterte i faget, og senest i høst var hun en av to som tok kurs i offentlig regnskap/kommuneregnskap ved Nord Universitet.

Bedriften har ni ansatte, åtte per tiden, da en en ansatt har permisjon. De har en omsetning på nærmere 5,4 millioner kroner i 2018 og hadde et driftsresultat på rundt 100.000 kroner.

Økonomihuset Fauske startet opp i 1983, som et enkeltpersonforetak av Tor Sivertsen under navnet Økonomikonsult.

Powered by Labrador CMS