LÆREVILLIGE. Remi Wågan (t.v), Svein Jæger Hansen og Maylen Solhaug hadde det åpenbart artig sammen på kjøkkenet på Arstad lørdag ettermiddag. Alle foto: Sverre Breivik
LÆREVILLIGE. Remi Wågan (t.v), Svein Jæger Hansen og Maylen Solhaug hadde det åpenbart artig sammen på kjøkkenet på Arstad lørdag ettermiddag. Alle foto: Sverre BreivikDUO. Kjell Larsen og Svein Jæger Hansen er sentrale i kurset på Arstad.TEMPO. Svein Jæger Hansen viser noen av kursdeltagerne hvordan maten skal legges opp, samtidig som han lærer deM at dette også må gå fort.MØRBRAD AV BEIARELG. En av rettene; Krydderbakt mørbrad av Beiarelg på en seng av selleri- og gulrotpure toppet med smørstekt fersk rosenkål og fennikel.

Jæger forberedte jegerne til årets elgjakt

For sjette året var Svein Jæger Hansen sist helg i Beiarn for å lære elgjegerne hvordan man skjærer ned et slakt, hvordan man kan bruke de ulike stykkene og ikke minst gi et kokkekurs.

Publisert Sist oppdatert

Men, det var så vidt ikke kurset måtte avlyses like før oppstart. Elgen som skulle være med på kurset viste seg å være vanskelig å få has på.

- Vi har hvert eneste år fått spesial-tillatelse til å felle elg til dette formålet, og det har gått greit hvert år. Men, i år måtte vi virkelig slite for å finne elgen, og det spøkte virkelig for kurset, sier Kjell Larsen, som sammen med broren Terje står bak denne tradisjonen.

23 elgjegere brukte hele dagen på å lære alt man gjør med slaktet etter nødvendig mørning. Det hele kulminerte i en helt utrolig god sjuretters middag der over 50 gjester fikk seg en gourmetopplevelse på ungdomshuset på Arstad.

Remi Vågan (49), saltdaling som er bosatt i Bodø, var en av de mange jaktglade kursdeltagerne som var full av entusiasme etter kurset.

Han mente han kunne ta mye av dette med seg videre inn i elgjaktsesongen.

– Mange av de på jaktlaget mitt har enten gått bort eller blitt eldre, så det er viktig for meg å få mest mulig kunnskap om det som skjer etter at elgen er felt. Vi lærte virkelig å ta vare på hele dyret, og vi fikk se hva de ulike delene kan brukes til. Vi har hatt en skikkelig proff til kursholder, sier Wågan.

Wågan mener dette kurset kan anbefales på det varmeste.

– Svein Jæger Hansen vet virkelig hva han driver med, i tillegg er han en festlig type å være sammen med. En skikkelig inspirator.

Svein Jæger Hansen strålte som vanlig og skrøt av sine «elever» som på kort tid hadde lært at det er mye annet enn kjøttdeig man kan få ut av en nyskutt og partert elg.

UL Enighet som eier det flotte huset på Arstad er et driftig lag. De sto som arrangør av etergildet og kunne diske opp med et supert opplegg.

Det er ingen tvil om at de kler navnet UL Enighet.

– Jeg er med i komiteen for femte gang, og første året tok jeg også kurset. Et veldig nyttig kurs for meg også ettersom jeg går på elgjakt. Jeg gleder meg virkelig til elgjakta starter 25. september, sier en blid komitemedlem Maylen Solhaug (41) fra Beiarn.

Jæger Hansen er lidenskapelig opptatt av mat og elsker å dele oppskrifter, kompetanse og tips til alle som er interessert, og på ungdomshuset på Arstad i Beiarn var det virkelig mange interesserte.

- En herlig gjeng, og jeg kommer gjerne tilbake til Beiarn neste år også. Det er sjette gang vi har dette kurset, og hvis det er like givende for deltakerne som det er for meg så er det virkelig et godt utbytte, smiler den karismatiske kokken fra Meyergården.

Under middagen ble det servert indrefilet, ytrefilet, entrecote, mørbrad og flatbiff. Alt var skikkelig anrettet med sopp, ulike pureer og alskens friske grønnsaker fra skog og mark.

Om vi kaller det en symfoni av smaksbomber så er det ingen overdrivelse.

Kurset ble avholdt for første gang høsten 2015, og da som nå som er det brødrene Terje og Kjell Larsen som er primus motor.

I år var det 23 deltakere, der alle var nye. De kom fra Beiarn, Saltdal, Fauske, Mo i Rana, Nesna og Hemnes.

– Vi kan vel slå fast at kurset er en suksess, og får vi nok påmeldte blir det kurs også neste år. Dette har blitt en fin tradisjon, men vi er avhengige av at Svein Jæger Hansen stiller, sier Kjell Larsen.

Jæger Hansen kunne selvsagt love at han kommer hvis han får ny forespørsel.

– Dette er noe av det artigste jeg vet. Jeg stortrives her i Beiarn sammen med alle disse flotte og lærevillige jegerne og gjestene, sier han med et stort smil.

SVERRE BREIVIK

Powered by Labrador CMS