TILBAKE IGJEN. Elkem Salten inviterte tilbake mange av sine pensjonerte tidligere arbeidere for å se hva som her skjedd på tomta de siste årene. I kantina fikk de en gjennomgang av det nye gjenvinningsanlegget som nå er ferdig. Foto: Elkem Salten
TILBAKE IGJEN. Elkem Salten inviterte tilbake mange av sine pensjonerte tidligere arbeidere for å se hva som her skjedd på tomta de siste årene. I kantina fikk de en gjennomgang av det nye gjenvinningsanlegget som nå er ferdig.

Inviterte ”gamlekara” tilbake til verket

Elkem Salten Verk viste fram sitt nye milliardprosjekt for sine tidligere ansatte som er gått av med pensjon.

Publisert Sist oppdatert

I september inviterte Elkem Salten sine pensjonister til verket på en omvisning i det nye energigjenvinningsanlegget som er ferdigstilt.

UNDER BYGGING. Her er arbeidet med det nye gjenvinningsanlegget akkurat kommet i gang på Elkem Salten. Foto: Elkem Salten
UNDER BYGGING. Her er arbeidet med det nye gjenvinningsanlegget akkurat kommet i gang på Elkem Salten.

Energigjenvinningsanlegget er en investering på over en milliard kroner, og plasserer Salten verk som et av verdens mest energieffektive smelteverk.

Anlegget er et miljøprosjekt med lang historie for bedriften som har tatt svært store steg for å begrense utslipp siden starten.

STORE DIMENSJONER. Det skal gjenvinnes energi tilsvarende 15.000 hussander i det nye anlegget på Elkem Salten, og da blir det svære dimensjoner over rør og annet utstyr. Foto: Elkem Salten
STORE DIMENSJONER. Det skal gjenvinnes energi tilsvarende 15.000 hussander i det nye anlegget på Elkem Salten, og da blir det svære dimensjoner over rør og annet utstyr.

Jobben med anlegget startet første gang på 80-tallet, og svært mange av de som nå er pensjonister har jobbet aktivt for å få realisert dette miljøprosjektet.

Energigjenvinningsanlegget har ikke bare en positiv sirkulærøkonomisk betydning for verket, men er også med på å sette standarden for fremtidens smelteverks-drift i sammenheng med det grønne skiftet.

Om lag førti pensjonister møtte opp for å beskue anlegget. Den gode praten, minnene og historiene satt løst blant de besøkende.

LANG KARRIERE. Eilert Antonsen startet jobben som laboratoriesjef ved Elkem Salten allerede da tomtat til bygget var et stort hull. Forrige uke var 89-åringen tilbake på Straumen og Valjord. Foto: Elkem Salten
LANG KARRIERE. Eilert Antonsen startet jobben som laboratoriesjef ved Elkem Salten allerede da tomtat til bygget var et stort hull. Forrige uke var 89-åringen tilbake på Straumen og Valjord.

En av de besøkende var Eilert Antonsen, 89 år. Eilert ble ansatt i Elkem Salten i september 1966. Han husker godt hvordan den spede begynnelsen var ved det som bare var et hull i jorda da han begynte.

- Det var noe helt annet enn i dag, for å si det sånn, sier Eilert lattermildt.

- Da var det bare en plan om et smelteverk, og en lang vei å gå til det var i gang. Men det kom seg etter hvert, sier han til Saltenposten.

I 1957 dro Eilert av sted til Stockholm etter å ha sett en spennende annonse om et studie i avisen. Tre år senere var han ferdig utdannet ingeniør i kjemisk teknologi fra Stockholms Teknologiske Institutt.

Etter å ha jobbet noen år i Mosjøen Aluminiumverk fikk han en dag forespørsel fra den daværende nytilsatte direktøren Birger Ydstie, om å bli med til Elkem i Sørfold. Eilert hadde aldri vært i Sørfold, men tok likevel sjansen og flyttet nordover.

Dette var starten på en livslang karriere i Elkem til han så pensjonerte seg i 1996. Eilert jobbet i mange år som kvalitetssjef på bedriften, og hadde ansvaret for at produktene som ble produsert og levert holdt den standarden det skulle.

Dette er bare en av de mange historiene bak Elkem Salten. Eilert og de andre pionerne la grunnlaget, og energigjenvinningsanlegget blir på mange måter symbolet som binder sammen fortid og fremtid.

Anlegget vil føre til gjenvinning av 275 GWh. Det er rundt en fjerdedel av strømforbruket på Elkem Salten. Gevinsten tilsvarer et normalt strømforbruk for 15.000 husstander.

OMVISNING. De tidligere Elkem-ansatte pensjonistene fikk oppleve det nye anlegget både på inn- og utsiden. Foto: Elkem Salten
OMVISNING. De tidligere Elkem-ansatte pensjonistene fikk oppleve det nye anlegget både på inn- og utsiden.

For at energi-gjenvinningen skulle fungere, måtte ovnene renoveres. Etter ombygging av ovn 2 i 2013, ovn 3 i 2015 og nå ovn 1, vil nox-utslippene fra Elken salten bli redusert med 50 prosent.

Det tilsvarer utslippene til en halv million dieselbiler.

Nær halve investeringa på ovnene dekkes av NOx-fondet. Det er et kort sagt et fond finansiert av NOx-avgift fra de som forurenser, og som næringslivet kan søke penger fra når de investerer for å redusere utslipp.

STOR INVESTERING. Verksdirektør Ove Sørdahl begynner å se slutten på den hittil største investeringen på Elkem Salten. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STOR INVESTERING. Verksdirektør Ove Sørdahl begynner å se slutten på den hittil største investeringen på Elkem Salten.
Powered by Labrador CMS