UQRUKOAKTAK. På martnan i 2023 kunne du blant annet møte på disse folkene. Åkermo Gård ved Lars Ola Navjord og Cecilie Stormo, bød på ”uqrukoaktak”, eller såkalt ”grønlandsbrød”. Foto: Gudbjørg Navjord
UQRUKOAKTAK. På martnan i 2023 kunne du blant annet møte på disse folkene. Åkermo Gård ved Lars Ola Navjord og Cecilie Stormo, bød på ”uqrukoaktak”, eller såkalt ”grønlandsbrød”.

Flyttet til søndag 25/2:

Inviterer til vintermartna

- Det er andre året vi arrangerer Vintermartnan i Beiarn, og etter suksessen i fjor er det allerede blitt en tradisjon.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN. Det forteller leder for Beiarn frivillighetssentral, Gudbjørg Navjord til Saltenposten.

Sammen med Beiarpuls og Beiarn næringsforum inviterer de til martna på Moldjord i Beiarn, førstkommende søndag fra 11-16.

MERK: Grunnet værmeldingen over fjellet har arrangøren besluttet å utsette vintermartnan til søndag 25.02 kl 11 - 16.

Vinterfiske

Det er rundt 40 utstillere som er påmeldt til nå. Tema for årets martna er ”lofotkista” og ”fiskarbonden”.

- Det var også mange beiarværinger som dro på Lofotfiske, og vi gleder vi oss til historisk sus med handel, tradisjonsmat og vinterglede. Både husflidslaget ved Lillian Moldjord og historielaget ved Frigg-Ottar Os har mye å formidle av gamle tradisjoner knyttet til temaet. Dette vil de dele med de besøkende på martnan, forteller Navjord.

Mangesysleri

- Moldjord var handelssted i ”gamle dager” og vi skaper en historisk atmosfære hvor vi forteller om tida da vinterfiske var ei viktig næring. Og de som ble igjen hjemme drev med såkalt ”mangesysleri”, forteller arrangøren på Facebook.

Du kan handle gråvotter med dine egne initialer, reinskinn, sjokolade, lokalmat, strikkepakker, spekemat og mye mer.

Fjorårets arrangement tiltrakk seg rundt 1000 besøkende.

- På martnan er det frivillig ”inngang” via Vipps. Derfor har vi ikke eksakt tall på besøkende, forteller Navjord.

Tradisjonsmat

Vintermartnan denne gangen byr blant annet på spiselige lokale delikatesser, som fiskekaker, suppe, møsbrømlefse, brød, kaffe med saltkjøtt, kleppsuppe og kaker.

- I fjor kom det svært mange flere publikum enn forventet og alle utstillere og matselgere var kjempefornøyd med salget. Så det må vi absolutt si var en suksess. Vi håper selvfølgelig på like stor om ikke enda større oppslutning nå på lørdag, sier Navjord.

Powered by Labrador CMS