HELT TOPP. Thor Endre Lexow, administrerende direktør i VKE, Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, ser på deler av ventilasjonsanlegget som er på den nye byggautomasjonslabben sammen med elev Øyvind Guttorm. Foto: Helge Simonsen
HELT TOPP. Thor Endre Lexow, administrerende direktør i VKE, Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, ser på deler av ventilasjonsanlegget som er på den nye byggautomasjonslabben sammen med elev Øyvind Guttorm.

#YOU19:

- Ingen som har maken til dette i Nordland

Det var mange som lot seg imponere over det nye byggautomasjons-laboratoriet på Saltdal videregående da det ble åpnet i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det var både sprudlevann i glassene og kake på bordet da det skulle markeres at den nye boltreplassen på linja for byggautomasjon ved Saltdal videregående skole endelig skulle offisielt tas i bruk.

Både elever, ansatte, fylkesordfører og representanter for bedrifter innenfor faget hadde tatt turen til Rognan for å delta på den historiske markeringen.

- Unikt anlegg

Lengst av alle hadde Thor Endre Lexow, administrerende direktør i VKE, Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, reist. Fra sitt kontor i Oslo måtte han rett og slett bare komme for å se.

- Dette er et unikt anlegg som det ikke finnes maken til i Nordland. For oss som bransjeorganisasjon, er det veldig viktig at det tilrettelegges slik som de har gjort det her. For om det er én ting som er sikkert, så er det at vi kommer til å trenge mer og mer av den kompetansen som blir gitt elevene her, sier Lexow

- Alle bygg i dag har en relevans for dette på et eller annet nivå. Det er en veldig sikker utdanning å ta om man vil være sikret en jobb i etterkant, sier han.

Litt av hvert

Det nye anlegget har topp moderne utstyr, slik som elevene vil møte ute i arbeidslivet. For når det kommer til byggdrift, må man være oppdatert. Det er så store sammenhenger mellom alt fra varme, kulde, lys og ventilasjon, som hele tiden vil ha behov for service og installasjon.

På byggautomasjonslabben er det tilrettelagt for å lære seg alle disse tingene, på akkurat den måten skolen og elevene selv ønsker det.

Imponerende

Den offisielle åpningen av anlegget ble gjort av fungerende fylkesordfører, Knut Petter Torgersen.

Han er klar på at dette er den typen tiltak som gjør skolen i Saltdal helt unik.

- De er kjent for å være langt framme i skoen her. Det er veldig spennende å se hvordan det tenkes og rigges for framtida her. Dette er et fagfelt som kommer til å bli stadig større, og da er det en ære for meg å komme hit å få være med på å¨åpne det hele, sier han til Saltenposten.

Stolte selv

Saltdal videregående skole er stolte over endelig å være i havn med prosjektet.

Byggautomasjonslaben ble bygget for å gi skolen i Saltdal mulighet til å spisse elevene mot denne bransjen, og de gleder seg nå til å vise frem resultatet til bedrifter i regionen.

Den nye laben vil også kunne bli en ressurs for fagutdanningen innen det nye Ventilasjonsteknikkfaget og Kulde- og varmepumpemontørfaget og vil kunne være prøvestasjon for den praktiske fagprøven. Men det er ikke en linje som per dags dato er mulig å gå på Rognan.

Fagprøver

Det er ikke bare undervisning som skal kunne gjøres på det nye laboratoriet. Det er mange andre muligheter til å få benyttet den til praktiske oppgaver.

- Byggautomasjonslaben er en fin arena å avholde fagprøver på, der bedriftene kan komme inn og i samarbeid med skolen skreddersy fagprøver, sier Frode Arntzen, avdelingsleder ved Saltdal videregående skole.

Mer effektivt

- Da vil ikke bedriften være avhengig av å fristille deler av prosjekter ute hos kunder til fagprøve, men kan avholde den innen normert tid for fagprøvekandidaten. Videre kan byggautomasjonslaben videreutvikles, og bedriftene kan komme inn og teste ut nye løsninger i samarbeid med elevene som velger KVT, samt elevene kan i gjennom ungdomsbedrift forske på nye produkter og løsninger, fortsetter Arntzen.

Powered by Labrador CMS