Råd til hundeeiere:
- Ikke la hunden være igjen alene i bilen når det er varmt ute
En hund tåler ikke varme veldig godt. Blir hunden overopphetet kan den få alvorlige skader og den kan i verste fall dø.
INDRE SALTEN: Sommeren er her, til tross for at de indre strøkene av Salten har hatt mer regnbyger og skyer enn sol og varme de siste dagene.
Når sola titter frem igjen kan det være verdt å merke seg at det kan bli hele 85 varmegrader i en bil som står parkert i solen når det er 22 grader ute.
Sommervarmen kan fort bli en prøvelse for både mennesker og våre firbente venner.
Brudd på dyrevernloven
Det trenger imidlertid ikke være så utrolig varmt utendørs, før det blir ekstremt varmt inni en parkert bil.
For et kjæledyr etterlatt i et lufttett kjøretøy kan temperaturen stige oppsiktsvekkende raskt. Hvert år utsettes hunder etterlatt i biler for overoppheting, noe som fører til store lidelser og i verste fall død.
Dersom du setter igjen hunden i bilen i varmen kan du risikere å bli anmeldt for brudd på dyrevernloven, i tillegg til å påføre hunden lidelser og mulig død,
Rådet til hundeeiere fra politistasjonssjef Ronny Borge er tydelig:
- Ikke la hunden være igjen alene i bilen når det er varmt ute.
”Skal bare”
Han forteller at det ikke er ofte dette skjer her i området, og at når det skjer så skyldes det ofte at eieren ikke har tenkt seg om, eller ikke vet hvor varmt det faktisk kan bli inne i en bil på en helt vanlig sommerdag.
- En kjapp tur på butikken kan bli fatal for den som blir satt igjen i bilen, det gjelder både dyr og mennesker når sola varmer. Ofte er det slik at folk ”skal bare” en rask tur inn på butikken, og så glemmer de seg av.
Hva kan man gjøre?
Borge opplyser om at vi i Norge har plikt om å hjelpe dersom man ser dyr i nød.
Dersom du ser en hund som er etterlatt alene i en bil i varmen, bør du gjøre to ting ifølge han.
- Først bør du forsøke å få tak i eieren av bilen. Dersom du ikke vet hvem eieren er, så kan du sende en SMS til Statens vegvesen på telefonnummer 2282 der du skriver REGNR og bilens registreringsnummer. Da vil du få navnet på eieren av bilen.
- Du bør også kontakte politiet på telefonnummer 02800 og informere om situasjonen. Politiet vil enten bistå med en patrulje dersom det er mulig og nødvendig, eller veilede deg om hva du burde gjøre, sier han og legger til:
- Dersom du i verste fall ikke har en mobiltelefon på deg, og du ser at hunden lider alvorlig nød, så du handle i nødverge og knuse ruten.
Aircondition
Mange nyere biler, som for eksempel Tesla, har klimaanlegg som kan stå på selv når bilen er parkert. Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da skal det stå på skjermen ved rattet, at bilen er i hundemodus.
Men dette må man ikke stole blindt på, ifølge Borge.
- Ser du at hunden er varm og peser bør du forsøke å kontakte eier for å forsikre deg om at hunden har det bra.