ALLE UNNTATT HØYRE. Fra venstre: Anne Godding (Rødt), Cecilie Thorsen (Rødt), Embla Sørensen (Ap), Hannelise Dahl (Sp), Lars Helge Kristensen (Frp), Sophia Stemland (Frp). Ikke til stede da bildet ble tatt: Maria Piel (SV) og Leif Alpøy (INP). Foto: Stig Bjørnar Karlsen
ALLE UNNTATT HØYRE. Fra venstre: Anne Godding (Rødt), Cecilie Thorsen (Rødt), Embla Sørensen (Ap), Hannelise Dahl (Sp), Lars Helge Kristensen (Frp), Sophia Stemland (Frp). Ikke til stede da bildet ble tatt: Maria Piel (SV) og Leif Alpøy (INP).

Fokus på partnervold:

- Ikke alle vet hvor det er hjelp å få

Vold i nære relasjoner øker, og det har vært mange partnerdrap i år. På kvinnedagen er politikere fra hele det politiske spekteret i Fauske samlet for å sette fokus på trygghet i kriser.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Komiteen utgår fra kommunestyret, og alle partiene er representert, unntatt Høyre.

- Vi vil snakke om hvordan man skal håndtere vold, og, vi vil ha økt fokus på hjelpetilbud. Ikke alle vet hvor det er hjelp å få, sier Sophia Stemland fra Frp.

- Vold i nære relasjoner er tabubelagt. De som blir utsatt for overgrep skal ikke føle at det blir verre når de sier fra. Samtidig skjønner vi at det er vanskelig å si fra når det er barn involvert, sier Cecilie Thorsen fra Rødt.

Hun tror terskelen for å melde fra kan være høyere også hvis det er dyr involvert. Derfor har 8. marskomiteen inngått et samarbeid med stiftelsen SALUS.

- Vi vet at her er mørketall, men det skal ikke være skam på bli utsatt for vold. Vi må bevisstgjøre at muligheten finnes for å si fra. Det er verken feil eller skummelt å oppsøke de som er satt til å hjelpe. Å bli utsatt for vold kan skje med hvem som helst, sier Cecilie Thorsen.

Frykt for represalier

- Mediebildet er preget av tragedier landet rundt. Vi må sette fokus på hvor terskelen går for å søke om hjelp. Negativ kontroll, sosial kontroll, sjalusi. Når skal man ta opp telefonen for å be om hjelp? Det er et interessant spørsmål som 8. marsmøtet kanskje kan gi svar på, sier Lars Helge Kristensen fra Frp.

Han tror også noen lever i frykt for represalier, men at de som blir kontaktet er profesjonelle og vet hvordan de skal håndtere. De kontakter flere instanser. Offeret blir ikke overlatt til seg selv.

Sophia Stemland skyter inn at det er viktig å hjelpe ofrene, men understreker også at det finnes hjelp å få for mishandlere og overgripere, og at dette er like viktig å belyse.

Senk terskelen

- Barnevernet kan også være en grunn til at mange ikke melder fra om vold. Noen er kanskje redd for at det skal føre til at barn blir fjernet. Å miste barn vil jo forsterke en eksisterende krise. Sier Anne Godding fra Rødt. Hun er leder av 8. marskomiteen.

- Det kan bli en redsel for det, men det skal ikke være sånn. Det skal ikke være en trussel å be om hjelp, sier Cecilie Thorsen. Hun mener også det er viktig å trygge lærere og andre som jobber med barn og unge, sånn at de lettere kan fange opp om noe er galt.

- Vi må bidra til senke terskelen for å be om hjelp. Det er trygt å be om hjelp, og i det lange løp vil det være riktig være å be om hjelp, selv om det der og da kan virke skummelt, sier Embla Sørensen (Ap).

Viktig for unge

Hanne Lise Dahl (Sp) er den yngste i komiteen. Hun mener det er spesielt viktig at ungdom møter på 8.mars-arrangementet. De har kanskje ikke fått opplæringa i hva de skal gjøre om de blir utsatt for vold.

Hun skal selv opptre med sang og gitar, og hun og to andre kvinnelige byggfagelever har bygd scene til henne.

8. marsmøtet finner sted i ungdomsklubbens lokaler i Sjøgata. Det vil være panelsamtale på arrangementet, der blant andre prest Arnt Nordkil og lege Gregory Hautois skal delta.

Trygghet i kriser vil være det dominerende temaet på møtet. I tillegg vil de ta opp å få en bassengtime bare for kvinner. Det er bevilget penger til, men det er ikke avklart når tilbudet kommer på plass.

Powered by Labrador CMS