POPULÆR LINJE. Idrettslinja har stor søkning og fornøyde elever. Nå har Fylkesrådet foreslått linja nedlagt. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
POPULÆR LINJE. Idrettslinja har stor søkning og fornøyde elever. Nå har Fylkesrådet foreslått linja nedlagt.

Synspunkt:

Idrettslinja nok en gang

Enda en gang mobiliseres det for idrettslinja på Fauske videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

Idrettslinja har har et godt rykte

Det er både dessverre og heldigvis.

Dessverre ser ikke fylket at den bør være et selvskrevet tilbud i Indre Salten.

Vi skal ikke langt tilbake for å finne sist gang det ble foreslått nedleggelse. Da ble det også mobilisert til massiv kamp for å bevare den og det lyktes helsigvis.

Ved siste opptak skal det ha vært grunnlag for to klasser, men man endte på én.

I det siste har det kommet fram, blant annet i Saltenposten, at tilbudet ikke bare har god søkning, men også høy gjennomføringsandel og lav kostnad sammenlignet med andre tilbud.

Idrettslinja har har et godt rykte og tidligere elever forteller om veldig fine år og gode opplevelser i et godt miljø.

Ikke alle på idrettslinja blir toppidrettsutøvere, men det å lære om ernæring, trening, skadeforebygging og andre idrettsrelaterte ting, gjør dem godt rustet for videre utdanning i yrker der slikt teller.

De kan bli ernæringsfysiologer, fysioterapeuter eller trenere og ledere for andre. I en folkehelsekommune som Fauske, og også nabokommunene i Indre Salten er det kvaliteter som man alltid vil ha bruk for.

Vi har tidligere fortalt om at idrettsfagelevene er med på å sette opp treningsprogram for pensjonister, og de bidrar også til for eksempel Barnas idrettsdag.

For flere har veien videre fra idrettslinja gått til NTNU eller Universitetet i Tromsø. Det er ikke et hindre for høyere utdanning senere å idrettslinja.

Den siste tiden, som følge av forslaget om nedleggelse, har engasjementet rundt idrettslinja vært større enn noensinne.

Heldigvis.

Ikke bare på Fauske, men også i Saltdal og Sørfold. Elevene der kan nemlig bo hjemme og pendle til en idrettslinje på Fauske. Dersom nærmeste tilbud er i Bodø må de flytte på hybel.

Det er det slett ikke alle som begynner på videregående som verken vil eller er i stand til å klare på en god nok måte. Eksemplene på ungdom som avbryter utdanningsløpet sitt på grunn av det å måtte flytte hjemmefra for tidlig er mange.

Dessuten, idrettselevene trenger også nærhet til det idrettsmiljøet de er en del av. Flytting til Bodø, vil for mange av dem bety et bytte av klubb og treningsmiljø som de ikke ønsker.

Med idrettslinje på Fauske, i alle fall så lenge linja verken er dyr i drift eller sliter med søkertallene, er også Indre Salten sikret litt mer mangfold i utdanningstilbudet.

- Vi må tilpasse utdanningene. Ingen er tjent med halve skoleklasser, forklarer fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Vel, da argumenterer han i min bok altså FOR idrettslinje på Fauske.

Da rimer det dårlig å foreslå at idrettslinja fjernes. Jeg, og mange andre, forventer at man finner en løsning. Enda en gang.

Hvis noe ikke er ødelagt, er det ingen grunn til å reparere eller fjerne det. Idrettslinja fungerer i beste velgående. Den trenger vedlikehold og forutsigbarhet.

Fauske videregående skole har gjennom alle årene de har forvaltet idrettslinja gjort mer enn nok til at den bør sees på som et permanent tilbud, et som bidrar til forutsigbarhet i utdanningstilbudet i Indre Salten.

Det kan ikke være slik at det må mobilseres hver eneste gang fylkeskommunen ser på utdanningstilbudet.

Det er ingen tjent med.

Aller minst de kommende elevene.

Powered by Labrador CMS