RELANSERER SKIKONGEN. Fauske helsesportslag og Valnesfjord helsesportssenter samarbeider om å få det tidligere populære skirennet Skikongen tilbake på terminlista i 2025. Datoen er 23. mars og renne skavære for alle, men tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelser. Fra venstre leder Kim Lindstrøm, Knut Bertheussen og Tove Risvoll i helseportslaget, avdelingsleder resepsjon og renhold ved VHSS Linda hagen Tofte, VHSS-direktør Kjell Jacobsen og forsknings- og utviklingskonsulent ved senteret Ørjan Jordbru.
Espen Johansen
I 2025 er Skikongen tilbake for fullt
Det er bare å merke seg datoen 23. mars. Da gjør Skikongen i Valnesfjord comeback etter ti år.
VALNESFJORD: - Vi har vært her i 42 år og drevet med helsesport. Skikongen var i lang tid en del av det, og det er svært gledelig at vi får den på plass igjen, sier direktør ved Valnesfjord helsesportssenter, Kjell Jacobsen.
Positive bidrag
På en pressekonferanse onsdag fortalte VHSS og Fauske helsesportslag om planene for Skikongen 2025.
- Senteret, som er en av Fauskes største arbeidsplasser, skal legge til rette for aktiviteter for det brede lag av folket, og vårt ønske er å være en positiv bidragsyter. Lysten til å bidra er stor og vi har et snøsikkert område, sier Jacobsen.
Lange tradisjoner
Knut Bertheussen ga en kjapp innføring i helsesportslagets liv og virke og kunne fortelle at de ble stiftet i 1963, har rundt 100 medlemmer der cirka 30 er på jevnlige møter og at de har regelmessige treninger.
Han innrømmer at gjennomsnittalderen nok er litt høy, men at de tror og håper en revitalisert utgave av Skikongen kan bidra til å endre det.
1974-2014
Skikongen kom til på initiativ fra Lions og gikk første gang i Fridalen i Valnesfjord i 1974. Det var lagt opp slik at funksjonshemmede og friske kunne delta sammen og det var ingen tidtaking - bare fokus på en fin tur.
Rennet ble populært og samlet senere deltakere fra hele landsdelen. Fra 1996 ble VHSS hovedarrangør i et godt samarbeid, men etter 238 deltakere i 2013, så ble det stopp året etter.
Har betydd mye
Nyvalgt leder i helsesportslaget Kim Lindstrøm nevnte samarbeidsproblemer i årene som fulgte men er glad for at Skikongen kommer på kartet igjen.
- Det har betydd mye for mange, både friske og de med funksjonsnedsettelser og det håper vi det fortsatt skal, sier Lindstrøm.
Marcialonga
Datoen er 23. mars, som er en søndag. Det er også dagen etter Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø.
- Det er perfekt å henge oss litt på dem. Jeg tror det kan bli et godt samarbeid, sier Lindstrøm, og håper flere kan kombinere begge rennene.
- Jeg har blitt konfrontert med at folk har savnet Skikongen. Det er hyggelig å være med på at den kommer tilbake. Og noen kan fint gå begge rennene, sier VHSS-direktør Jacobsen.
Bidra til aktivitet
Lindstrøm tar orde for å få med lag og foreninger i Valnesfjord, men også for øvrige i Fauske og Salten, og Jacobsen mener økte aktivitet, gjennom for eksempel Skikongen også er positiv næringsutvikling.
- Skikongen vil kunne bidra til aktivitet og jeg håper det kan bli kjempepopulært igjen. Markedsføring gjennom Skikongen vil bli viktig for oss, sier Jacobsen.
Mange gevinster
Lindstrøm håper det skal være med på å gi ny vind i seilene i helsesportslaget.
- Dette vil bli et flott lavterskel-tilbud og man må ikke ha en funksjonsnedsettelse for å delta, men det er tilrettelagt for de som har det. Håpet er at Skikongen i framtiden kan bidra til mindre begrensninger, men aktivitet, mer tid i friluft og mer bevegelse. Aspektet med psykisk helse spiller også inn, ser vi stadig, sier han.
- Vi ser så ofte, og på mange områder, at om folk bare får sjansen så kan de, sier Tove Risvoll i helsesportslaget.
- Ser fram til det
Tine-Lise Larsen Solhaug er avdelingsleder rehabilitering ved VHSS har allerede begynt å glede seg til Skikongen.
- Jeg har jobbet her i ti år og akkurat ikke fått det med meg. Men jeg har hørt mye og ser fram til å oppleve det selv, sier hun.
- Det hadde vært flott å få det tilbake til det at hele familier går rennet sammen, sier Knut Bertheussen, og Lindstrøm følger opp med at de som vil konkurrere med seg selv eller andre også må få lov til det.
- Vi ser for oss et renn både med og uten tidtaking, sier han.
Hvorfor bygge trapp?
- For oss betyr dette mye. Det kan gi nye medlemmer og vi er glade for å bli en del av det igjen gjennom initiativet fra VHSS, legger Lindstrøm til.
- Dette skal virkelig være for alle. Skikongen versjon 2.0 hvis vi skal kalle det det kan virkelig gi noen muligheter. Og vi starter litt på nytt, sier Jacobsen og avslutter med å la følgende betraktning henge i luften;
- I et samfunn som skal være universelt, når man bygger noe så er det gjerne med trapp, og da må man også bygge rampe. Hvorfor bygger vi ikke bare rampe?