GI TID. Gi tid er tema for verdensdagen for helse som er den 10. oktober. Foto: Sylvia Bredal
GI TID. Gi tid er tema for verdensdagen for helse som er den 10. oktober.

Synspunkt:

Hvordan har du det? Jo, takk. Jeg har det bra (ræva)

Hvordan går det med deg? Det er et spørsmål vi ofte stiller når vi møter noen etter å ha sagt hei.

Publisert Sist oppdatert

Svaret er som regel standardfrasen: Jo, det går bra! Enn med deg?

Vel, jeg må innrømme at jeg ikke alltid svarer ærlig. Men det kommer jo selvfølgelig an på hvem som spør meg da, og hvor godt jeg kjenner dem. Heldigvis har jeg venner som jeg kan dele "motbakkene med".

Det er det ikke alle som har. Da blir byrden større å bære.

I morgen er det verdensdagen for psykisk helse. Det skjer en rekke arrangement over hele landet. Dagen har også en egen hjemmeside med informasjon og arrangementer, og her står det at årets tema er «Gi tid».

Jeg siterer: Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen. Videre oppfordres det til at en skal gi tid til noe som er av betydning for en selv. Ekte oppmerksomhet er den fineste gaven man kan få og gi, står det videre.

Det er mye sant i det. Det er ikke hyggelig å sitte i et selskap hvor de fleste er mer opptatt av mobilen sin enn å snakke med hverande og ha blikkontakt. Ved middagsbordet vårt har vi (nesten) mobilfri sone hver dag.

Neste punkt er å være til stede. Å klare å konsentrere seg om en ting om gangen. På Nitimen nylig hadde de besøk av musikeren Thomas Dybdahl. Programlederne lo litt da de så den lille Nokia-mobilen hans, mens Thomas forklarte det med at han bevisst prøvde å trappe ned tidsbruken på tull og tøys på mobilen sin.

De fleste har vel blitt litt overraskert over hvor mye tid de egentlig har brukt på skjerm på mobilen, om en tør å se på oversikten da. Samtidig går de fleste rundt og sier at en har så dårlig tid. Og vi klager på tidsklemma.

Timene har det med å fly fort av gårde på Saltenposten-huset. Det kan dukke opp stadig nye oppgaver i løpet av dagen, en sirene, uventede telefoner og masse mailer. Noen ganger må en bare legge til side det en holder på med og kaste seg ut i en annen oppgave.

Da er det deilig å komme hjem og glemme mobilen i veska. Av og til lar jeg være å ta meg meg mobilen når jeg skal ut på tur. Da kan oppmersomheten i det fulle rettes mot ospebladene som danser, en syngende fugl eller et vak i ett fjellvann. Men så er det ikke artig når ei ørn plutselig flyger opp noen meter fra deg, og mobilen ligger hjemme. Men opplevelsen den sitter i alle fall på netthinna. Og trolig er den mye bedre der enn på et uklart bilde.

Ikke alle har det som meg. Noen har rikelig med tid, og synes tiden snegler seg avgårde.

Helsedirektoratet nye folkehelsesatsing heter «Bare du». Målet er å gi folk enkle grep som du kan gjøre i hverdagen for å oppleve mestring og glede. Kampanjen tar for seg fem områder som fremmer god folkehelse, og kampanjen kan lastes ned som App. Tipsene er 1. Knytt bånd, 2. Vær aktiv, 3. Vær oppmerksom, 4. Fortsett å lære og 5. Gi tid.

Jeg har sett en av de små filmene som går på at hjernen har godt av å bryne seg på noe nytt. Det trenger ikke være å lære seg å spille en nytt instrument, men for eksempel prøve ut ei ny oppskrift til middag.

Tilbake til morgendagen. Det er overveldende mange som markerer dagen, og antall arrangement ser ut til å vokse. Her på indre strøk markeres også verdensdagen utover flere dager. På Vestmyra skole ble dagen markert i går ved at elevmentorer baker muffins til alle elevene, delte ut gratis klemmer, og arranger tre ulike aktiviteter.

I morgen er det bokslipp "Sa brura" på Fauske bibliotek med Siri Stiklestad. Hun har samlet "Sa brura-vitser" og laget illustrasjoner, og kan love det blir en hyggelig stund med latter. Og det har vært stand på kjøpesentrene med rus- og psykiatritjenesten denne uka, hvor hensikten var å slå av en prat.

Lag en god dag!

Powered by Labrador CMS