KJØKKENGJENGEN. Ikke en gang en pandemi kunne stoppe denne gjengen fra å arrangere tradisjonsmatdager i 2020, om enn i en nedskalert versjon. Neste helg er de klare med en ny runde, fra venstre Sedad Rihic, Irene Jansen, Lisa Grimstad, Mariola B. Danda, Anne Høgsand og Tommy Edvardsen. Foto: Maria Edvardsen
KJØKKENGJENGEN. Ikke en gang en pandemi kunne stoppe denne gjengen fra å arrangere tradisjonsmatdager i 2020, om enn i en nedskalert versjon. Neste helg er de klare med en ny runde, fra venstre Sedad Rihic, Irene Jansen, Lisa Grimstad, Mariola B. Danda, Anne Høgsand og Tommy Edvardsen.

Tradisjonsmatdager:

Husker du brødpudding, kjelost, kleppmelk og lagkake?

Denne og neste helg går Tradisjonsmatdagene av stabelen på Nordneskroa.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Denne helga og neste helg blir Tradisjonsmatdagene arrangert på Nordnes kro i Saltdal, i en nedskalert versjon.
- Vi arrangerer Tradisjonsmatdagan utover fire dager på to helger. Det er et mindre konsept, men det fungerer bra, sier Lisa Grimstad og Tommy Edvardsen ved kroa.

Færre enn i fjor

Lørdag hadde de mellom 60 og 70 besøkende, nesten alle hadde bestilt bord på forhånd. Søndag var det noe mer besøk.

- I dag har vi hatt mange drop in. Besøket i går og i dag har vært merkbart mindre enn i fjor, men intenfjonen vår med å kjøre fire dager i stedet for to har vært å fordele trafikken på flere dager, av smitteverhensyn.

Holder avstand

De føler at de har lyktes med det, selv om dette ikke blir helt det samme som de virkelige Tradisjonsmatdagan.
- Men vi får i hvertfall vist fram noe. Det viktigste er at folk holder avstand, og det har de vært flinke til.

HELE DYRERIKET. Både lam, elg, hval og laks var representert på tallerkenen til undertegnede, som fikk nesten hele faunaen på ett brett. Foto: Maria Edvardsen
HELE DYRERIKET. Både lam, elg, hval og laks var representert på tallerkenen til undertegnede, som fikk nesten hele faunaen på ett brett.

Buffeten som har pleid å fylle halve lokalet, er ikke der i år, men gjestene får servert buffet etter ønske.
- Folk må si hvordan de vil ha det, så legger vi opp på tallerkenen, sier Tommy Edvardsen.

Servert buffet

Han forteller at det er noe de har gjort helt siden nedstengningen i mars.

- Det har vært veldig positivt, både for gjestene og oss, og vi har mye mindre matsvinn nå, sier Tommy, som ikke er i tvil om at dette er en løsning de vil videreføre, korona eller ei.

Han legger til at det er mer hygienisk og delikat, siden de kan råde gjestene til hvilket tilbehør de anbefaler til de ulike rettene.

KAN IKKE LA VÆRE. Det er navnet på desserten foran til høyre, som er av Ardis Kaspersens oppskrifter, en dessert hun husker godt fra sin barndom. Til venstre 'Opphengt melk' og bak står 'Rabarbra med gyllent slør'. Foto: Maria Edvardsen
KAN IKKE LA VÆRE. Det er navnet på desserten foran til høyre, som er av Ardis Kaspersens oppskrifter, en dessert hun husker godt fra sin barndom. Til venstre "Opphengt melk" og bak står "Rabarbra med gyllent slør".

Mini-møsbrømlefse

Møsbrømlefse i miniformat er noe nytt Nordneskroa kan skryte av å ha på menyen. Det var noe de utviklet i sommer, med tanke på turister som ønsket å smake og som ikke ville ha en hel lefse.
-Det er fint for både unger og førstegangssmakere, sier Lisa Grimstad.

- Er det ellers noen "nye" gamle retter her i år?
- Vi serverer skårgrøt, en byggmelgrøt med rømmegrøt. Det er en gammel rett som ble servert på østlandet og når det var rekordår skulle det være mest rømmegrøt på tallerkenen.

FANTASIFULLT. De tullet ikke med dessertene i gamle dager. Disse her ba rett og slett om å bli testet ut. Foto: Maria Edvardsen
FANTASIFULLT. De tullet ikke med dessertene i gamle dager. Disse her ba rett og slett om å bli testet ut.

Kvinne til inspirasjon

Lisa nevner også retter som kleppmelk og lammekjøtt i rømmesaus. Den siste retten er hentet fra den private oppskriftsboka til Olaug Frantzen, kvinnen som drev Røkland kro. Hun døde i september, dagen etter at hun fylte 93 år. Hun har gitt en hel del inspirasjon til paret på Nordneskroa.
- Det var henne jeg kontaktet da vi startet opp her på Nordnes. Vi har lagd denne retten i år for å hylle henne.

Hele faunaen

Undertegnede fikk servert nesten hele faunaen på ett brett; her var både villaks fra Saltdalselva, elg fra skogen like ved, hvalbiff med løk og lammekjøtt i rømmesaus. Det manglet bare en fugl. Litt forvirrende med alle smakene samtidig, men svært spiselige hver for seg.

Deretter var det fristende å ta et stykke kjelost og sagogrynpudding, i tillegg til "mandelbrød paa beste maade" av ren nysgjerrighet. Denne populære kaken ble servert i selve Eidsvoldsbygningen i 1814, og denne utgaven var glutenfri.

Ny sjanse

- Er dere fornøyd med den første helga?
- Totalt sett er vi krimelig fornøyde med den første helga, og har allerede mange som har bestilt bord til neste helg, rundt 70 stykker per i dag, og det vil garantert komme flere bestillinger.

FOR HEIMHUG. Wenche Ruså Larsen og Anita Johansen gir ut smaksprøver og selger lefser til inntekt for IL UL Heimhug. Foto: Maria Edvardsen
FOR HEIMHUG. Wenche Ruså Larsen og Anita Johansen gir ut smaksprøver og selger lefser til inntekt for IL UL Heimhug.

Målet er moderat med cirka 400 besøkende på over fire dager, noe Lisa og Tommy tror de skal klare å nå.

Neste helg er de klare med en ny runde tradisjonsmat, både lørdag og søndag mellom klokka 13 og 17, og besøkende rådes til å bestille bord på forhånd. De som ennå ikke har smakt på saltsei, kleppmelk, kjelost og brødpudding, får altså en ny sjanse.

Powered by Labrador CMS