MOTSTAND. Beboerne i Finneidgata møtte opp til demonstrasjon mot nytt boligprosjekt. Gry-Janne Rugås (til høyre i bildet) er en av eierne av prosjektet. Foto: Lise Berntzen
MOTSTAND. Beboerne i Finneidgata møtte opp til demonstrasjon mot nytt boligprosjekt. Gry-Janne Rugås (til høyre i bildet) er en av eierne av prosjektet.

Høy temperatur under demonstrasjon i Finneidgata

(FAUSKE) Temperaturen var høy da beboerne i Finneidgata samlet seg mandag kveld for å demonstrere mot byggingen av en ny “bydel” på Finneid.

Publisert Sist oppdatert

Det til tross for at gradestokken viste bare usle 13 grader.

- Vi er rett og slett kok-forbanna, sier Ann-Karin Steinmo.

Den følelsen er hun ikke alene om. Flere av beboerne som har møtt opp på demonstrasjonen uttrykker stor frustrasjon over byggeplanene.

VIL BLI HØRT. Per Børre Pettersen har bodd i Finneidgata siden 1980, og er betenkt over høyden på nybyggene. - Jeg er ikke motstander av nyskapning, men vi mister både sollys og utsikt. Det må gå an å ta i mot innspill fra de som allerede bor her, sier han. Foto: Lise Berntzen
VIL BLI HØRT. Per Børre Pettersen har bodd i Finneidgata siden 1980, og er betenkt over høyden på nybyggene. - Jeg er ikke motstander av nyskapning, men vi mister både sollys og utsikt. Det må gå an å ta i mot innspill fra de som allerede bor her, sier han.

Beboerne reagerer på høyden på byggene, som vil skygge for både utsikt og sollys.

I tillegg til dette, er de også betenkt over at det nå planlegges å bygge 40 nye bo-enheter i en gate der det på det smaleste er 3,6 meter bredt.

- Er det forsvarlig?

- Bilene holder ofte høy fart i tillegg til at det trangt mellom husene. Det er ikke mulig å bygge bredere vei eller anlegge fortau gjennom gata. For noen år siden ble det søkt om å få fartsdumper i gata, men det ble avslått av kommunen. Hvordan kan man anse det som forsvarlig å øke antall boliger til det dobbelt uten å være villige til, eller ha mulighet til å gjøre noe med trafikksikkerheten til de myke trafikantene, spør Kai Rune Furre.

BETENKT. Kai Rune Furre eier en enebolig i Finneidgata, og han er veldig betenkt over hvordan det vil bli når det nå planlegges å bygge 40 nye bo-enheter. - I dag er vi rundt 40 boenheter i Finneidgata. Hvordan vil trafikken bli på den smale veien når dette antallet fordobles? spør han. Foto: Lise Berntzen
BETENKT. Kai Rune Furre eier en enebolig i Finneidgata, og han er veldig betenkt over hvordan det vil bli når det nå planlegges å bygge 40 nye bo-enheter. - I dag er vi rundt 40 boenheter i Finneidgata. Hvordan vil trafikken bli på den smale veien når dette antallet fordobles? spør han.

Føler seg ikke hørt

Beboerne i Finneidgata hevder at Rugås-familien har vært lite lydhør i saken.

- Det har vært et folkemøte på Teams, men det framsto som ren reklame for prosjektet. Det var svært få anledninger til å få komme med innspill og spørsmål, sier Ann-Karin Steinmo.

Hun forteller at hun har forståelse for at det ser ut som et flott prosjekt på papiret, men hevder at ingen vil ha disse bygningene foran sin egen bolig.

- Vi føler at det kun er utbyggerne som blir hørt i denne saken, så det er selvfølgelig litt amper stemning nå, forklarer Åge Ellingsen.

FULL RENOVERING. Åge renoverer hele huset som han nylig har kjøpt, og håper han får beholde utsikten han nå har fra stuevinduet. Foto: Lise Berntzen
FULL RENOVERING. Åge renoverer hele huset som han nylig har kjøpt, og håper han får beholde utsikten han nå har fra stuevinduet.

Plan for nybygg

Den ambisiøse planen til Møllna AS er å rive det gamle lagerlokalet som i dag står ved vannkanten i Finneidgata, og bygge en ny “bydel” på Finneid med 40 leiligheter i moderne stil.

Det er familien Rugås som eier prosjektet, og de fremhever at de har ønsket seg et konsept som vil være med å utvikle hele nærområdet på en god måte.

- Området skal utvikles med nok boenheter for å realisere byggingen, men samtidig skal det gjøres slik at prosjektet framstår som et løft for Finneid og hele Fauske, sier Gry-Janne Rugås som møtte opp på demonstrasjonen.

- Bo-heving

De fem byggene har en grunnflate på 300 kvadratmeter og blir fem etasjer høy med en tilbaketrukket sjette etasje.

- Det blir store utearealer hvor et amfi ned mot havet og flytebrygger står sentralt sier Gry-Janne og legger til:

- Vi kaller det en bo-heving, ikke en rasering av Finneidgata.

FÅR MOTSTAND. På oppdrag for Møllna AS har Tanken arkitektur tegnet en ny 'bydel' på Finneid som illustrert her. Det er disse byggene beboerne i Finneidgata reagerer på. Foto: Tanken arkitektur
FÅR MOTSTAND. På oppdrag for Møllna AS har Tanken arkitektur tegnet en ny "bydel" på Finneid som illustrert her. Det er disse byggene beboerne i Finneidgata reagerer på.

Du kan lese mer om saken i onsdagens papirutgave av Saltenposten.

Powered by Labrador CMS