Tannklinikk med solid lokal forankring:
Hos Colosseum er det damene som regjerer
Hos Colosseum-tannlegene på Fauske er de nå bare damer på jobb, og de ansatte har kort vei til arbeidsplassen sin.
Hos Colosseum Tannlege i Arkaden på Fauske jobber tannpleierne Enid Uva Stava-Reinertsen og Ruth-Anne Seljeås, tannhelsesekretær Anita Kristensen, tannlegeassistent og klinikk-koordinator Anette Pedersen, tannlegeassistent Elisabeth Mathisen, og tannlegene Astrid Lôf og Katrine Horn Skogen.
Fra 1. mars er også tannlege Aleksandra Zakariassen på plass i lokalene som i lang tid har huset tannlege-virksomhet, under ulike firmanavn og konstellasjoner.
Nå er det Colosseum Tannlege som driver virksomheten. Colosseum er Norges største Tannlegekjede med nærmere 70 klinikker og over 1.000 medarbeidere i hele Norge. I fjor hadde Colosseum Tannlege over 650.000 pasientbesøk. Her i området har Colosseum Tannlege klinikker på Rognan og i Bodø, i tillegg til Fauske.
Avdelingen på Fauske er nok en av de klinikkene med størst lokal forankring. Alle de ansatte der bor på Fauske eller i Saltdal. Og snart kommer ei til.
Aleksandra Zakariassen (35) jobber i dag i Bodø, men bor på Fauske.
- Jeg har pendlet i tre og et halvt år, og det er nok. Jeg har to barn som snart er i skolealder og da er det godt å kunne jobbe på samme sted som man bor. Jeg gleder meg masse til å starte her, smiler hun.
Hun har vært innom der flere ganger, og noen av de som allerede er der har hun jobbet med tidligere.
- En veldig bra gjeng, som jeg gleder meg til å bli en del av, sier hun.
Da Saltenposten var innom denne uka var også Marita Ellingsen der.
Hun er klinikkleder ved Colosseum Tannlege Bodø Ramsalt, Colosseum Tannlege Bodø Tannregulering, Colosseum Tannlege Rognan og Colosseum Tannlege Fauske.
- Det er en veldig fin gjeng vi har her på Fauske. De er positive, engasjerte og utfyller hverandre fint. Det blir godt å få alle på plass. Enid kom inn i desember og nå blir Aleksandra også del av klinikken på fast basis, sier Ellingsen.
- Det interne samarbeidet på klinikken er viktig og fordelen av å ha to gode tannpleiere som jobber tett på tannlegen er stor, legger hun til, og slår fast at det gir en bedre tjeneste til pasienten, det som er aller viktigst.
Vi sitter rundt bordet på lunsjrommet. Kaffekoppene fylles og latteren sitter løst.
I to skåler er det sjokolade og kjeks. Sjokolade? Ja...
- Vi vet hvordan vi skal ta vare på tennene våre, forsikres det med latter rundt bordet.
Det er ikke så uvanlig som noen kanskje tror at det er bare damer på en tannklinikk.
- Det er et studium som krever litt å komme inn på, og jenter er i mange tilfeller skoleflinke. Det er nok en del av forklaringen, sier Katrine Horn Skogen.
Hun er vokst opp på Finneid, tok utdanningen i Tromsø og har nå flyttet hjem.
- Flere her er utdannet i Tromsø. Det er jo der, Bergen eller Oslo men kan velge mellom i Norge, sier hun.
- Jeg har hatt en plan om å bli tannlege siden ungdomsskolen. Jeg mente det var noe jeg kunne passe til, og jeg hadde interesse for de rette fagene for å ta utdanningen. Det er et yrke der man kan hjelpe folk som trenger det, og jeg har aldri angret på valget jeg tok, sier hun.
- Det er veldig mange koselige folk som er innom oss, og de er glade for å få hjelp, sier hun videre.
Aleksandra bestemte seg på videregående.
- Barndomsdrømmen var å bli veterinær og hadde jeg blitt det hadde jeg kanskje jobbet i samme bygget, bare et par etasjer lenger ned, ler hun.
Ifølge de ansatte på klinikken på Fauske er tannhelsen slett ikke verst her i området.
- Blant barn og unge er den bra. Blant voksne litt mer varierende. Én ting vi ser er at mange går for lenge med ting som burde vært gjort noe med uten å ta affære. Det kan være farlig, og føre til at når man først tar turen til tannlegen kan det bli mer omfattende inngrep.
Da Covid 19-utbruddet kom, ble det noen kaotiske dager for tannlegene som for alle andre.
- Det tok litt tid før vi hadde kontroll på hvordan vi måtte ha det på jobb. Hva hadde vi lov til og ikke? Hva var nødvendig av utstyr? Vi spritet venterommet etter hver person som var innom og det var hyppig bruk av visir i behandlingssituasjoner, sier de og er veldig glade for at ting er tilbake til normalen.
Også i denne bransjen kan man oppleve trender.
- Tannsmykker er visst på vei inn igjen, sier Marita, men foreløpig konkluderer de med at det ikke er kommet noen henvendelser om det til klinikken på Fauske.
- Det er vel bare til noen av de store på TikTok får, ler de andre.
Men hva med bleking?
- Tennene blir gulere i løpet av livet. Det er en naturlig prosess. Skal de bli hvite så må de blekes, men det kommer et punkt der det ser litt rart ut med for hvite tenner også. Det beste rådet er å ta godt vare på tennene mens de fortsatt er naturlig hvite, sier tannlegene.
Det er ikke til å stikke under en stol at også tannleger kan oppleve alvorlige og ubehagelige situasjoner.
Det kan være skader som kommer av for eksempel vold, og de innrømmer at det kan gå ordentlig inn på dem, spesielt dersom det er snakk om barn.
- Man prøver å ikke ta med jobben hjem, men noen ganger blir den med uansett, sier Katrine alvorlig, og det nikkes stille rundt bordet.
Det hører heldigvis til sjeldenhetene.
På en vanlig dag på Colosseum Fauske er det nemlig god stemning, selv om det er aldri så hektisk.
- Det er ikke sånn at alle er i perlehumør hele tiden, men det er alltid en eller annen som er veldig blid og det smitter over på de andre, sier klinikk-koordinator Anette Pedersen.
En ting man ikke kan snakke med så mange tannleger og tannpleiere om uten å komme inn på er tannlegeskrekk.
- Noen er fryktelig redde. Å håndtere dem riktig kan være utfordrende, men også avgjørende. Noen gruer seg veldig til å ta turen til tannlegen, og det gjelder i alle aldre og samfunnslag, sier Marita Ellingsen, og sier grunnene kan være både tidligere dårlige opplevelser - men også ”skrekkhistorier” de har hørt fra andre.
- Vår nye tannpleier Enid har eksamen i odontofobi (tannlegeskrekk) og har i mange år jobbet med spesialist innenfor periodonti (tannkjøttsykdom). Hun har lang og god erfaring med å følge opp pasienter som har periodonti og disse trenger ofte ekstra oppfølging gjennom flere besøk i året, sier Marita videre.
Akkurat som når man har time hos legen kan det oppstå forsinkelser når man skal til tannlegen.
Og det er ofte grunnet samme årsak.
- Det er når det er akutte tilfeller. Da vet vi ikke alltid hva vi får inn. Det kan ta kort tid, men det kan også ta lang tid, sier tannlegene.
- Noen er gode til å forklare hva det er vi kan vente oss når de kommer inn, men forsinkelser skjer, skyter Marita inn.
De prøver å få gitt beskjed til de ventende dersom det oppstår forsinkelser, og sier at det slett ikke er alle dager de har tid til en hel halvtimes lunsj.
Timelistene er fulle og noen ganger betyr det lengre dager, blant annet fordi en behandling som i utgangspunktet skulle ta 40 minutter av ulike årsaker kan ta mye lenger tid.
- Vi forsøker å hjelpe alle som trenger hjelp, og vi gjør så god vi bare kan med å jobbe inn forsinkelser - men av og til blir det venting. Vi bruker når det er mulig klinikken på Rognan som avlastning hvis det hoper seg opp for mye her. Det er veldig nyttig, sier tannpleier Ruth-Anne Seljeås.
Hun har lang fartstid der, men det er Anita Kristensen som har vært der lengst.
- Siden 2000, med et lite avbrekk noen år på Rognan. Jeg startet her hos Harald Jøstensen, sier Anita som stortrives på arbeidsplassen sin sammen med resten av gjengen som utgjør Colosseum Tannlege på Fauske.