GOD IDÉ. Irene Reffhaug er leder i Mørsvikbotn sanitetsforening og lanserte ideen om et felles strikkeprosjekt. Alle foto: Eva S. Winther
GOD IDÉ. Irene Reffhaug er leder i Mørsvikbotn sanitetsforening og lanserte ideen om et felles strikkeprosjekt. Alle foto: Eva S. WintherSTRIKKEGLEDE. De fleste medlemmene har vanligvis med seg strikketøy, men nå er det ikke de selv eller egen familie det strikkes til. Fra venstre Edith Karlsen, Edith Reinvik og Astrid Eliassen.VARME GAVER. Votter, luer, pannebånd og lester skal gis som julegaver via Frelsesarmeen i Bodø.SOSIALT. Mørsvikbotn sanitetsforening møtes i miljørommet på Mørsvik skole en gang i måneden.

Reportasje

Hjertevarme damer i Mørsvikbotn gleder utsatt gruppe

Det ligger varme og omsorg i hver maske.

Publisert Sist oppdatert

I miljørommet på Mørsvik skole på nordsia i Sørfold går praten rundt bordene like lett som strikkepinnene. Det er onsdag kveld og Mørsvikbotn sanitetsforening har sitt andre møte etter at koronarestriksjonene trådte i kraft i mars.

Medlemmene har som regel med seg strikketøy når de møtes, og strikker på egne ting. Nå i høst har de imidlertid holdt på med et felles prosjekt. De strikker nemlig julegaver som skal gis til rusavhengige i Bodø gjennom Frelsesarmeens kontaktsenter ”Varmestua”.

- Vi synes det var fint å ha et felles prosjekt å jobbe med, sier Irene Reffhaug som er leder i foreningen.

Prosjektet var Irene sin idé, og hun kom med forslaget for bare én måned siden. Da var det ikke alle som var like ivrige på å bidra siden det kom så nært opp mot jul, men da de startet strikkingen ble de fleste med likevel.

- Det var til og med flere som ringte fra nabobygdene for å spørre om de fikk være med på dette. Til og med ei som bor i Steigen har vært med på å strikke, sier Reffhaug.

Foreningen har kjøpt inn tre kilo garn til en god pris på Can Can på Fauske. Dette har de fordelt på de som strikker.

Vigdis Falch har hytte i bygda og har vært frivillig hos Frelsesarmeen i Bodø i mange år. Hun har samlet inn klær til husløse flere ganger tidligere, og Irenes idé om strikkeprosjektet kom da hun gikk gjennom sine egne klær.

- Jeg så hos meg selv hvor mye jeg hadde liggende, og tenkte at dette kunne jeg gi bort. Deretter leste jeg et sted at Frelsesarmeen trengte flere varme klær og da kom ideen om å strikke, forteller Irene.

Da hun var i gang med strikkingen, kom for øvrig mannen Per med en kommentar om at han skulle overnatte noen netter på verandaen i håp om å komme i betraktning. Men han må nok vente litt på å få nye lester, for akkurat nå er det noen andre som blir prioritert.

På et av bordene i miljørommet ligger et utvalg votter, lester og luer som er ferdige. Noen har også begynt å pakke inn det de har strikket.

- Så merker vi det med for eksempel ”Dame størrelse 37”, forklarer Reffhaug.

Det er nesten 20 personer som har vært med på prosjektet og noen har strikket flere plagg.

- Vi vet ikke hvor mange som er innom hos Frelsesarmeen, men jeg tror vi skal levere nok, slår hun fast.

Vigdis Falch skal bringe gavene til Bodø uti desember, og de blir nok godt mottatt når de skal deles ut.

- De som jobber på Frelsesarmeen synes i alle fall at vi er noen engler, sier Irene.

Sanitetskvinnene ser ikke mørkt på å gjøre noe liknende senere, for eksempel å strikke til premature barn eller å strikke lapper for å sette sammen til et teppe de kan lodde ut.

- Det har vi gjort før, da vi samlet inn penger til Mørstun, sier Gretha Johansen.

De teller godt og vel 20 medlemmer, og har vanligvis faste møter første onsdag hver måned.

- Vi fikk begynne å bruke miljørommet her igjen i oktober. Da har vi ikke hatt møter siden årsmøtet i februar, forklarer Irene.

- Det her er avslapping for oss husmødre, mener Gretha Johansen.

- Og det er en viktig møteplass, sier Liv Reffhaug.

Alt i alt er det en nokså aktiv sanitetsforening i bygda. De samler inn penger på ulike måter og gir de videre til mange forskjellige formål.

Foreningen har for eksempel sponset skoleturer, påskelunsj og julefrokost, og de har gitt penger til ulike foreninger og til utstyr i Mørsvikbotn kapell og på Mørstun omsorgsbolig. Nå har også hjertevarmen nådd ut av kommunen og til et godt formål i fylkeshovedstaden.

Gavene skal deles ut til rusavhengige på kontaktsenteret ”Varmestua” før jul. Frelsesarmeen får ulike bidrag fra privatpersoner og foreninger gjennom hele året, og setter stor pris på det.

- Dette er helt fantastisk og virkelig en gave som varmer. De som får gavene er veldig takknemlige, sier Lill-Christin Sonesson som er miljøarbeider i Frelsesarmeen.

Powered by Labrador CMS