Her vil svensker bygge ut vindkraft
Det kan bli satt opp vindturbiner på noen av Indre Saltens mest synlige fjellområder om svenske Nordic Wind får gjennomslag for sine planer.
SKJERSTAD: Nordic Wind, et svenskbasert selskap, har lansert en utforskning for potensiell utbygging av vindturbiner på fjellene Sandfjellet, Klettkoven, og Ljøsenhammern i Bodø kommune, tidligere kjent som Skjerstad.
Selskapet, ledet av Terje Dyrstad, har informert lokale grunneiere og ordfører Odd Emil Ingebrigtsen om sine intensjoner om å kartlegge disse områdene for fremtidige energianlegg. Det skriver Avisa Nordland.
- Det vi er i ferd med å gjennomføre er et såkalt områdesøk for et slikt energianlegg. Det innebærer at vi kartlegger områder der det kan være mulige å bygge vind, sol og batterianlegg, forteller administrerende direktør i Nordic Wind, Terje Dyrstad til AN.
Eksisterende struktur
Prosjektet, beskrevet som et hybrid energianlegg, vil undersøke muligheten for å kombinere vind-, sol-, og batterikraft.
Dyrstad påpeker at målet er å utnytte eksisterende infrastruktur for veier og linjenett på en måte som tjener alle tre energiformene. Denne tilnærmingen er ennå i en veldig tidlig fase, hvor selskapet samler informasjon for å avgjøre om et samlet anlegg er gjennomførbart.
Flere parter
Samtalene har inkludert dialog med Statsforvalteren i Nordland og Saltfjellet reinbeitedistrikt, samt nettselskapet Arva om integrering med eksisterende eller nye kraftlinjer.
Den foreløpige vurderingen av vindressurser indikerer en potensiell årlig energiproduksjon på 1,6 Twh, noe som tilsvarer 7,5 prosent av Nordlands nåværende grønne kraftproduksjon.
Eiere i Sveits
Nordic Wind, som nå er eid av Fu-Gen med hovedkontor i Sveits, er del av en større bevegelse mot det grønne skiftet, finansiert av internasjonale pensjonsfond.
Samarbeidet med Nordic Electrofuel antyder også en interesse for elektro fuel-produksjon, noe som krever betydelige mengder kraft.
Lang vei
Utfordringene med å realisere slike prosjekter er mange, inkludert nødvendige investeringer i linjenettet og omfattende saksbehandling og konsekvensutredninger. Etter endringer i regelverket, er det nå kommunene som har den avgjørende stemmen i hvorvidt vindkraftprosjekter kan realiseres innenfor deres grenser.
Dyrstad påpeker at mens politikerne er forsiktige, er det også en erkjennelse om behovet for mer grønn kraft for å oppnå bærekraftsmålene.
Selskapet fortsetter sine områdesøk og håper på en positiv dialog med både kommunale myndigheter og grunneiere for å fremme sine planer om et mer bærekraftig energilandskap i Nordland.
- Det er for tidlig å presentere antallet vindturbiner og plassering av turbiner. Det vil også kreve store investeringer i linjenettet for å føre kraften ut av de aktuelle områdene, forklarer Dyrstad til Avisa Nordland.