TILBYR KURS. Birgit Vik Amundsen ved Frisklivsssentralen og Mona S. Bentsen fra Psykisk helsetjeneste i Saltdal kommune er klar for å hjelpe de som vil mestre eller forebygge belastning og/eller depresjon. - Dette bær være nyttig for mange, sier kursholderne. Foto: Espen Johansen
TILBYR KURS. Birgit Vik Amundsen ved Frisklivsssentralen og Mona S. Bentsen fra Psykisk helsetjeneste i Saltdal kommune er klar for å hjelpe de som vil mestre eller forebygge belastning og/eller depresjon. - Dette bær være nyttig for mange, sier kursholderne.

Nytt tilbud til de som sliter:

- Her tror vi alle kan få utbytte av å delta

I år blir det kurs i mestring av både belastning og depresjon i regi av Saltdal kommune. Kursholderne har allerde merket positiv effekt selv.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Birgit Vik Amundsen fra Frivilligsentralen og Mona S. Bentsen fra Psykisk helsetjeneste i kommunen sier de selv har hatt positiv effekt etter å ha satt seg godt inn i materiell og temaer som kursene skal inneholde.

Vår eller høst

- Vi setter igang når det er nok påmeldte, og vi trenger mellom åtte og tolv deltakere. Kurset går over over mellom tre og fire måneder, så det er ikke sikkert vi rekker oppstart i vår. Det er nemlig slik at mellom de tre siste kursdagene skal det være mer tid enn mellom de åtte første, sier de.

Fra oppstart, enten det blir i vår eller mest sannsynlig til høsten, er det åtte tirsdager på rad. Men så kommer perioder der deltakerne får mer tid mellom møtene, der de skal høste erfaring og prøve ut det som inntil da har vært kursinnholdet.

Del én er forståelse av situasjonen og del to er øvelse. Der blir det litt hjemmelekse som går på å forstå seg selv og endre litt aktivitet og vaner.

- Siste del er praksis, der man gjør litt endringer og etter hvert erfaringer. Da må det gå litt tid, sier kursholderne.

Finne og endre

Kursdelen som omhandler belastning tar for seg uønskede belastninger man kan ha i livet sitt.

Eksempler på det kan være livskriser, stress og andre situasjoner som gjør ting vanskelig.

- Noen har en krevende livsstil, og de kan godt ha valgt det selv, og da kan det være nyttig med noen verktøy for å takle det. Hverdagsstress tror vi mange opplever. Vi håper og tror kurset kan hjelpe folk å finne sine belastninger og gjøre noe med dem, sier Bentsen og Vik Amundsen.

- Burde vært kø her

Kurset er utviklet av to psykologer og en psykiatrisk sykepleier, og har som mål å identifisere og behandle belastningene.

- Ikke alle er like lette å identifisere, spesielt ikke den typen som kommer snikende på oss, sier de videre.

- Det burde vært kø for å være med på et slikt kurs. Alle har noe å hente her, tror Vik Amundsen.

- Å finne ut av hva man skal gjøre mer av, og hva det er lurt å gjøre mindre av er viktig, legger hun til.

Forebyggende

- Man må ikke tenke at må må være ”syk” for å delta her. Dette kan kanskje til og med forhindre at det går så langt. Både kursdelen om
belastning og den om depresjon kan virke forebyggende, legger Bentsen til.

I motsetning til mange andre kurs de har hatt er ikke dette kurset helt gratis.

- Det er en avgift på 1.000 kroner, blant annet fordi kursboken er nokså dyr. I tillegg blir det enkel servering på alle kursdagene, så 100 kroner per gang er ikke så dyrt hvis man ser sånn på det, sier de to.

De mener arbeidsgivere bør informere sine ansatte om at dette tilbudet finnes og legge til rette for at de kan være med, dersom det er noen som har behov for det.

- Da kan en liten kursavgift blir en stor gevinst og en god investering i den eller de ansatte, fortsetter kursholderne.

Ikke bare saltdalinger

- Det er nok mange der ute som av og til kan kjenne på at ting er krevende, kanskje på vei til å bli for krevende.

Kurset er i regi av Saltdal kommune, men ikke nødvendigvis bare for saltdalinger selv om det primært er dem man tilbyr det til.

- Er det noen i Beiarn eller på Fauske som vil være med, så skal vi få det til. Vi hadde to fra Fauske på søvnkurset vi arrangerte nylig og det synes vi bare er stas, sier Vik Amundsen og tror at i noen sammenhenger kan det være godt med litt avstand.

- Det kan sikkert være greit for noen at kursholderen ikke er naboen, men heller en person man ikke kjenner fra før, legger hun til.

- Alle trenger det litt

Kurset vil gå på formiddagstid og hver kursdag vil være på rundt to og en halv time. For å være med må man være fylt 18 år.

De tar imot påmelding allerede nå, selv om de tror det er mest sannsynlig med oppstart i høst.

- Får vi ti påmeldinger med en gang så er vi klare til å gå i gang i vår, sier Vik Amundsen.

- Dette bør være matnyttig for veldig mange, og vi har som nevnt hatt god effekt av det selv også. Vi tror alle trenger det litt, sier Birgit Vik Amundsen og Mona S. Bentsen.

Powered by Labrador CMS