VIDEO:

- Her lukter det mugg og vinduene kan ramle ut

På Helsetunet 2 er det flere steder så lytt at taushetsplikten brytes hver dag.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I flere år har ansatte ved Helsetunet 2 hatt en arbeidshverdag preget av midlertidige løsninger. Nå frykter de at utbedringene blir utsatt på nytt, fordi det blir dyrere enn først antatt.
- Vi har gått vernerunder og tatt opp saker i årevis, uten at noe skjer, sier Curt Nygård-Hansen, avdelingsleder for hjemmetjenesten sentrum/øst.

Restaurering av underetasjen blir 10 millioner kroner dyrere enn budsjett.

Hører fortrolige samtaler

I hjemmetjenesten sine lokaler og hos fysio- og ergoterapeutene er det for liten plass, dårlig inneklima og altfor lytt til at de kan ha fortrolige samtaler.

- Det er så lytt at selv om vi snakker med lav stemme på sykepleierens kontor, så hører vi det på kontoret mitt ved siden av og på kjøkkenet to rom bortenfor. Å ha en konfidensiell samtale med brukere eller pårørende på mitt kontor, er ikke mulig uten å bryte taushetsplikten, sier Curt Nygård-Hansen.
- Vi har daglig utfordringer med taushetsplikten, sier fysioterapeut Einar Bredesen.

Vinduer ramler ut

Både hos hjemmetjenesten avdeling sentrum/øst og avdeling nord/vest er det begrenset mulighet for lufting. Begge steder er flere av vinduene merket med at de ikke kan åpnes fordi de ramler ut, og noen har de måttet spikre igjen.

- En gang vi prøvde å åpne et vindu, måtte jeg slenge meg ut for holde vinduet slik at det ikke ramlet ned hvis noen gikk forbi. To sykepleiere holdt meg i beina til vaktmesteren kom, forteller Nygård-Hansen.

Får ikke ro

På kontoret til avdelingsleder for hjemmetjenesten nord/vest, Marianne Eriksson, kommer matos fra Solstua inn gjennom ventilasjonsanlegget.

På begge avdelingene må de ansatte bruke hovedrommet både til pauser og kontorarbeid, og hos avdeling nord/vest skal to, små trange kontorer brukes til rapportering.

- Det er ikke lett å få arbeidsro der, sier Eriksson.

- De ansatte får heller ikke det pusterommet de trenger i pausene, og det påvirker oss fysisk og psykisk, sier Nygård-Hansen.

- Vi har heller ikke tilgang på vann eller håndvask, sier verneombud Eirin Stensland.

- Begynner å bli flaut

Hos Frisklivssentralen, fysio- og ergoterapeutene, har de også dårlige arbeidsforhold.

- Det er trangt, og vi sitter nærmest oppå hverandre, forteller koordinator for Frisklivssentralen, Carine Romness Sollund.

- Kommunen sier at de satser på forebygging og hverdagsrehabilitering, men det følger ikke midler med det. De har ansatt flere folk, men det er ikke blitt bedre plass. Dette begynner å bli flaut, sier Einar Bredesen.

Måtte fikse selv

Den tidligere resepsjonen på Helsetunet er omgjort til et kontor for fire stykker.

- Det er for trangt, lytt og dårlig inneluft, oppsummerer Bredesen om det som skulle være en midlertidig løsning.

De har selv malt og fikset ting, både der og i underetasjen hos Frisklivssentralen.

- Skal det bli gjort, må vi gjøre det selv, sier han.

Lukter mugg

Der det var kjøkken på Helsetunet, er det nå et gruppetreningsrom som benyttes både av fysioterapeutene og av andre som for eksempel Fauske helsesportslag.

Selv etter at vinduene har stått åpne i tre timer, lukter det mugg i lokalene. Flere steder har murpussen begynt å løsne, og i et av rommene som benyttes som garderobe er det svarte flekker i taket.

- Dette har vi meldt inn til verneombudet, for vi er redd det kan være helseskadelig å være her, sier fysioterapeut Emilie Okkenhaug.

Vil slutte

I en av gangene i kjelleren henger arbeidstøyet til hjemmetjenesten. De har ikke tilgang på garderobe med dusj.

Også i den etasjen har det vært lekkasjer i taket, og et sted har Frisklivssentralen hengt opp et stykke stoff for å skjule at taket er ødelagt. Deler av himlingen har også falt ned.
- Flere brukere har ønsket å slutte på tilbudet vårt, fordi de synes at lokalene er så fæle, sier Carine Romness Sollund.

Dette er personer som ikke nødvendigvis passer inn i et vanlig treningstilbud andre steder.

Lite motivert

Hos hjemmetjenesten har det vært en del fravær og sykemeldinger.

- Lokalene er nok en stor del av årsaken, mener Curt Nygård-Hansen, og fortsetter:
- I stedet for å få det vi har vært lovet, kommer de med enda mer restriksjoner og kutt.

- Når vi har hatt midlertidige løsninger i flere år, er det begrenset hvor lenge motivasjonen holder, sier Carine Romness Sollund.

- De tar oss ikke på alvor. De glemmer oss, sier Vigdis Bergli, som er aktivitør på Frisklivssentralen.

Behandles tirsdag

Tirsdag 24. april skal formannskapet i Fauske behandle en sak om nye lokaler til fysioterapitjenesten. Planen er at legekontoret skal overta lokalene deres i underetasjen på Helsetunet 2, og at fysioterapitjenesten med Frisklivssentralen må flytte.

- Ombyggingen skulle vært ferdig til sommeren, men det kan vi se langt etter nå, sier Carine Romness Sollund.

Nå er hun og de andre involverte spente på hva politikerne i formannskapet bestemmer seg for.

- Vi forventer og håper at de følger innstillinga til rådmannen som går på å fullføre prosjektet om å flytte fysioterapitjenesten nede. Alternativet som er nevnt om å flytte den inn i leide lokaler vil få store konsekvenser både når det gjelder effektivitet og samhandling, siden mye av tilbudet foregår sammen med andre tjenester her på huset, sier Frisklivs-koordinatoren.

Best samlet

Kollega Emilie Nystad Helgesen er også opptatt av at tjenestene skal være i samme bygg.

- Da blir tilbudet best. Det er ikke det samme hvor vi er, mener hun.
- Jeg håper at det blir vedtatt at vi får midler til å restaurere i kjelleren slik at vi slipper å bruke det tidligere kjøkkenet til gruppetrening, sier Emilie Okkenhaug.

Hun synes det er selvmotsigende at kommunen sier at deres avdeling har en viktig rolle i det forebyggende helsearbeidet når de samtidig ikke blir prioritert.

Powered by Labrador CMS