GOD STEMNING. Per Oddmund Bjørnmyr, Åge Rossi, Mikael Skar, Jøran Kleven, Trond Eliassen, Tore Jodal og Kjell-Arne Pedersen fikk en trivelig stund rundt bordet inne på kafeeen onsdag. Og maten falt virkelig i smak - som vanlig.Espen Johansen
Her driftes populært møtested på dugnad
Formiddagskafeen på Folkets hus er et av ukas høydepunkter, og det eneste som er bedre enn stemningen er maten.
SULITJELMA: Onsdagene begynner slik som de fleste andre dager, også i Sulitjelma. Men så kommer formiddagen.
Litt før klokka 10 kommer ildsjelen Laila Kvæl fra Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) til Folkets hus for å forberede til et av ukas klare høydepunkter i Sulis. Sanitetsdamene sin formiddagskafé.
Fra januar til midten av juni og fra slutten av august til rett oppunder jul har de i flere år drevet kafé i lokalene til det som en gang var Café Iris.
Annonse
Annonse
- Vi har vel ikke noe offisielt nytt navn på det. Onsdagskafeen og trivselskafeen er blitt brukt, men det spiller vel mindre rolle hva det heter enn hva det er. Og det det er er et trivelig treffpunkt på onsdager, smiler hun.
Annonse
Om kafeen fortsetter til høsten er ikke avklart. De setter opp dugnadslista et halvt år om gangen, og om det blir avhenger av om det har noe dugnadsfolk.
- Alle vil ikke eller kan ikke av ulike grunner være like mye med. Tanken er at vi er tre personer her fra NKS hver onsdag og bytter på slik at alle får én gang i måneden, men det blir litt oftere på noen noen ganger, sier hun.
Det er tredje året med onsdager. Lørdager ble prøvd før det, men i helgene er folk opptatt, viste det seg. Arbeiderlaget i Sulis prøvde seg før jul med lørdagskafé og det ble suksess.
Annonse
Nå prøver de å blant annet treffe folk som kanskje ikke kommer seg ut så ofte og så mye - av ulike grunner. Besøket varierer fra en nokså fast gruppe på rundt 20 til dager med dobbelt så mange, og mer enn det.
- Mange kommer når vi åpner og blir her lenge. Det er gratis påfyll på kaffen og gode muligheter for lange samtaler og løsning av verdensproblemer. Vi driver ikke kafé for å drive butikk, men for å skape en møteplass og hvis folk trives her og blir her lenge så er det bra, sier hun.
- Går det rundt økonomisk så er vi fornøyde. Overskudd deles ut til gode formål som for eksempel Kløveråsen i Bodø. Vi vil gjerne bidra lokalt også, og får endel søknader. Det er imidlertid ganske spesifikt hva vi kan støtte. NKS har regler for det, sier Kvæl.
Mens hun forbereder denne onsdagens kafé med vaffelrøre, pannekakerøre og å få igang kaffemaskinene, så dukker Mona Nystad og Marit Sigvang opp og dermed er trekløveret komplett til denne dagen. Det piskes krem og pyntes kaker - og skravles.
DUGNAD. Marit Sigvang og de andre som drifter kafeen på dugnad gjør det både med et smil og et ønske om å gjøre noe fint for andre.Espen Johansen
- Det er koselig å være her. Det er sosialt og man får gjøre noe som betyr mye for andre, sier Mona, og alle tre slår fast at melder man seg inn blant sanitetskvinnene så er det fordi man har et ønske om å bidra med noe positivt.
Én av stamgjestene har i lang tid mast om pannekaker med multekrem, og i dag skal han få det. De første pannekakene er allerede på stekebrettet.
SPESIALITET. Pannekakene med multekrem fikk bein å gå på og ble utsolgt på rekordtid. - Bare å lage ny runde, konstaterte Laila Kvæl, og slik ble det.Espen Johansen
Tre kaker er nå klare til å settes ut i disken, ferdig pyntet og oppskjær. På disken står syltetøy i glass-skåler og rømme (laktosefri) for enkelhets skyld i plastbeger.
- Det er alltid noen som bidrar med kaker. Vi prøver å ha både gluten- og laktosefrie tilbud. Vaflene er alltid laktosefrie. Hvordan de smakte? Les videre og finn ut.
De fleste som kommer er stamgjester. Noen gange har folk tatt turen fra Fauske, men for det meste er det de fastboende som benytter seg av denne perlen av en onsdagskafé på formiddagstid.
FORBEREDELSER. Mona Nystad sørger for at kaffen er klar, mens Laila Kvæl steker pannekaker som skal serveres med multekrem - etter et inderlig ønske fra spesielt én av gjestene.Espen Johansen
Tre-fire kaker, en liter eller to med vaffelrøre (minst) og bortimot ti liter kaffe går det med.
- De er gode på å drikke kaffe mange av de som er innom her. Det er en del av trivselen, så det er vi bare glade for, sier Laila.
At kaféen åpner klokken 11 er egentlig bare veiledende. Noen av de mest faste og ivrige gjestene klarer sjelden å vente til da.
TIDLIG UTE. Trond Eliassen, Mikael Skar, Åge Rossi og Per Oddvar Bjørnmye var - ikke helt uvanlig - tidlig ute. - Fantastiske vafler. De beste, slår Mikael fast.Espen Johansen
Én av dem har gjort det til en vane å gå inn døra, ta tak i skiltet med ”Åpen kafé” og sette det på plass utenfor, som en slags konkludering av at ”nå er vi kommet, så nå er det åpent”.
Annonse
- Døra står åpen fra vi kommer. Hadde vi holdt den låst til presis 11 tror jeg panikken hadde bredd seg og telefonene våre begynt å pipe, flirer hun.
Når alt er klart finne Laila fram mobilen, knipser et bilde av kakedisken, åpner Facebook der bildet publiserer med en kort hyggelig tekst.
SOME. Før åpning sørger sanitetsdamene for publisering på Facebook av dagens utvalg i kakedisken for å lokke kunder inn i kafeen.Espen Johansen
- For noen er det startskuddet. Da går de ut i bilen hjemme og setter kursen mot Folkets hus. Med Facebook når vi ut til mange, det er den nye versjonen av å henge opp plakat på butikken, sier hun.
Per Oddmund Bjørnmyr, Trond Eliassen og Mikael Skar er de første på plass denne onsdagen.
- Det er godt å komme hit. Man gleder seg til det og onsdagene her er et høydepunkt i uka. Maten er fantastisk god, og vi er flere som er her hver onsdag, sier han.
Mikael velger vafler denne onsdag, og de faller virkelig i smak.
- Beste vaflene hittil, slår han fast, og går snart for en runde til.
Og så går det slag i slag. Folk kommer inn, finner et bord og finner ikke minst fram til disken med de herligste greier.
Spesialbestillingen på pannekaker med multekrem nytes av fornøyde gjester. En annen har lagt sin elsk på vafler med smør og sukker, og det skal han da selvfølgelig få.
Lokalet fylles av prat og latter, og de lydene man ofte lager når man spiser noe virkelig godt. Klokka 11.07 er det tomt for pannekakene allerede.
- Bare å steke ny runde. Det er tomt for multer, så det får bli jordbærkrem på resten, sier Laila og forsvinner inn på kjøkkenet.
Kvarteret etter det som ”egentlig” er åpningstidspunktet er det folk ved alle bordene, 21 gjester i tallet og alle ser ut til å storkose seg. Det er langt over to timer igjen av kafeen.
- 21 allerede? Delte blir en veldig bra dag, smiler Laila Kvæl.