HØYTIDELIG. Konservator Ronald Nystad-Rusaanes med Serbias flagg under kransenedleggelsen på den jugoslaviske krigskirkegården. Foto: Lise Berntzen
HØYTIDELIG. Konservator Ronald Nystad-Rusaanes med Serbias flagg under kransenedleggelsen på den jugoslaviske krigskirkegården.

Hedret fangene 80 år etter

På dagen 80 år etter at de første fangene kom til Botn ble det arrangert minnemarkering i Saltdal.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Mandag 25. juli denne uken var det 80 år siden de første fangene kom til Saltdal og Botn-leiren.

Nordlandsmuseet med konservator Ronald Nystad-Rusaanes i spissen, ønsket å hedre disse fangene med en høytidelig minnemarkering.

Fakta

TAKKET FOR OPPMØTE. Konservator ved Blodveimuseet Ronald Nystad-Rusaanes foran minnesmerket på den jugoslaviske gravplassen på krigskirkegården i Botn. Foto: Lise Berntzen
TAKKET FOR OPPMØTE. Konservator ved Blodveimuseet Ronald Nystad-Rusaanes foran minnesmerket på den jugoslaviske gravplassen på krigskirkegården i Botn.

Hedret fangene

Arrangementet startet ved Skippergården på Saltdal bygdetun, og allerede før oppmøtetidspunkt strømmet folk til plassen. Etter litt praktisk info fra konservatoren gikk turen til det jugoslaviske minnesmerket i Dalmovika. Steinen har inskripsjon på serbo-kroatisk og norsk: “Med livet som innsats under nazismens åk bygde jugoslaviske partisane denne veien 1942-45.”

Minnesmerket ble reist i 1985, og var en gave fra Ankerske A/S til Norsk-jugoslavisk samband Nord-Norge.

GJORDE INNTRYKK PÅ DE OPPMØTTE. Tidsvitne Tore Bentsen holdt en rørende tale under kransenedleggelsen ved det jugoslaviske minnesmerket i Dalmovika. Foto: Lise Berntzen
GJORDE INNTRYKK PÅ DE OPPMØTTE. Tidsvitne Tore Bentsen holdt en rørende tale under kransenedleggelsen ved det jugoslaviske minnesmerket i Dalmovika.

Foran en tydelig rørt forsamling tok tidsvitne Trond Bentsen på seg den ærefulle oppgaven med å legge ned krans.

Bentsen er en av få som har sett med egne øyne hvilke lidelser fangene som kom til Botn ble påført, og det var ikke lett å holde tårene tilbake under talen hans.

- I dag skal vi hedre alle fangene som led så vondt før de ble frarøvet livet, sa han før han varsomt og i stillhet la ned kransen på minnesmerket.

Ved den jugoslaviske gravplassen på krigskirkegården i Botn tok tidsvitne Magnhild Martinussen ordet.

- Det er så forferdelig å tenke på den grusomme behandlingen fangene ble møtt med her, og vi må aldri glemme hva som skjedde, sa hun til en rørt forsamling.

- VI MÅ ALDRI GLEMME. Tidsvitne Magnhild Martinussen holdt en rørende og kort tale under kransenedleggelsen ved den jugoslaviske gravplassen på krigskirkegården i Botn. Også hun minnet de oppmøtte om hvor viktig det er at historien om det som skjedde i Botn aldri må glemmes. Foto: Lise Berntzen
- VI MÅ ALDRI GLEMME. Tidsvitne Magnhild Martinussen holdt en rørende og kort tale under kransenedleggelsen ved den jugoslaviske gravplassen på krigskirkegården i Botn. Også hun minnet de oppmøtte om hvor viktig det er at historien om det som skjedde i Botn aldri må glemmes.

Ordføreren stilte opp

Ordfører Rune Berg har sommerferie, men synes likevel at det var viktig å stille opp på minnemarkeringen for å holde tale.

- Fangeleiren i Botn ble regnet som en utrydningsleir av verste slag og historien som utspant seg her er en historie som aldri må glemmes, sa han før han fortsatte:

- Forholdet mellom folk her i Saltdal og de serbiske fangene ble sterkt under krigen, og i ettertid har disse vennskapsbåndene vokst seg enda sterkere. Dette er et bånd vi fra Saltdal ønsker å videreføre, og vi må fortsette å fortelle historien til våre etterkommere. Krig er grusomt og historien fra Botn er den mest brutale historien vi kan fortelle fra vår kommune, sa han i talen sin.

HOLDT TALE. Ordfører Rune Berg har sommerferie, men tok seg likevel tid til å møte opp på minnemarkeringen. Foto: Lise Berntzen
HOLDT TALE. Ordfører Rune Berg har sommerferie, men tok seg likevel tid til å møte opp på minnemarkeringen.

Lukket arrangement

Et femtitalls mennesker hadde møtt opp for å hedre fangene som kom til Botn for 80 år siden, men det var kun den første delen med kransenedlegging som var åpent for alle å være med på.

- Det var litt skuffende at vi ikke fikk være med på hele arrangementet, uttalte ei av de oppmøtte til Saltenposten.

Årsaken til at resten av arrangementet kun var for spesielt inviterte var plassmangel.

Videre på programmet sto film og omvisning på Blodveimuseet og en presentasjon fra Rognan-jenta Tonje Carlsen, før arrangementet ble avsluttet med snitter og kake på Skippergården.

IMPONERTE. Tonje Carlsen fra Rognan presenterte bacheloroppgaven sin ”Botnleiren sett fra Balkan, bygda og historikerne” til de oppmøtte. Foto: Lise Berntzen
IMPONERTE. Tonje Carlsen fra Rognan presenterte bacheloroppgaven sin ”Botnleiren sett fra Balkan, bygda og historikerne” til de oppmøtte.

- Litt høye skuldre

Konservator Nystad-Rusaanes innrømmer at han har hatt litt høye skuldre etter at han innså glippen han hadde gjort.

Han hadde nemlig sendt ut en pressemelding til media i forkant av arrangementet, der han glemte å opplyse at siste del av arrangementet kun var for spesielt inviterte på grunn av plassmangel inne på Blodveimuseet og på Skippergården.

- Jeg hadde ikke forestilt meg at så mange ville møte opp. Samtidig er det godt å se at så mange bryr seg om denne viktige historien. Jeg må bare beklage glippen, og så håper jeg at de som ikke fikk anledning til å ta omvisningen på Blodveimuseet i dag - følger oppfordringen min om å gjøre det en annen dag.

HADDE MED SEG GAVE. Lokalhistoriker Ulf Bakke sitter med enormt mye kunnskap om Botnleirens mørke historie. Med seg hadde han boken ”Til Norge for å dø” skrevet av Knut Flovik Thoresen med personlig hilsen fra forfatteren til tidsvitnene Tore Bentsen og Magnhild Martinussen. Foto: Lise Berntzen
HADDE MED SEG GAVE. Lokalhistoriker Ulf Bakke sitter med enormt mye kunnskap om Botnleirens mørke historie. Med seg hadde han boken ”Til Norge for å dø” skrevet av Knut Flovik Thoresen med personlig hilsen fra forfatteren til tidsvitnene Tore Bentsen og Magnhild Martinussen.
Powered by Labrador CMS