OVER BUDSJETT. Kommunens drift hittil i år har kostet mer enn det som er budsjettert. Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl er likevel glad for at situasjonen ikke har forverret seg i løpet av sommermånedene. Begge foto: Eva S. Winther
OVER BUDSJETT. Kommunens drift hittil i år har kostet mer enn det som er budsjettert. Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl er likevel glad for at situasjonen ikke har forverret seg i løpet av sommermånedene. Begge foto: Eva S. WintherKRITISK. Kolbjørn Mathisen (Ap) etterlyser forslag til tiltak for å få økonomien på rett kjøl.

Har brukt mye mer enn budsjett: - Forhold vi ikke kan påvirke

Sørfold kommunes drift har kommet skjevt ut. Ved utgangen av august var merforbruket på fem millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Vi står foran mange tunge prioriteringer, og de debattene må vi tørre å ta, sa Kolbjørn Mathisen (Ap) da formannskapet i Sørfold hadde møte forrige uke.

Kommuneøkonomien var blant sakene som skulle behandles, nærmere bestemt at det er brukt fem millioner kroner mer hittil i år enn det driftsbudsjettet er på.

Har ikke økt

Overskridelsene er fordelt på ulike enheter, og ifølge kommunedirektør Stig Arne Holtedahl er flere av utgiftene knyttet til forhold som kommunen ikke kan påvirke. Dette gjelder blant annet vikarutgifter og pensjon.

- Jeg ser positivt på at overforbruket ikke har økt fra første tertial, sier han.

Samtidig står det i saksframlegget at de ser det som vanskelig å finne frie midler som kan finansiere merforbruket. Frie midler vil si inntekter i form av rammetilskudd og skatteinntekter.

Penger til advokat

Nesten 1,2 millioner kroner av overskridelsene skyldes utgifter til juridisk hjelp i forbindelse med ulike rettssaker. Det gjelder blant annet Andkilen deponi, Straumen barnehage og slamavtalen.

I tillegg har kommunen brukte mye ressurser og advokathjelp i forbindelse med at omsorgsboligene i Strandmyra 6 viste seg å ha en del mangler da de foretok ”ettårsbefaring”. Siden entreprenøren Saltenbygg gikk konkurs, er dette nå en forsikringssak.

- Vi håper å få tilbake noe penger, men lykkes vi ikke med det, er det en del feil og mangler som må rettes opp – og det må kommunen dekke selv, opplyste økonomisjef Kjellaug Bendiksen i møtet.

Høyt sykefravær

Det er flere ting administrasjonen og politikerne er bekymret over. Et eksempel er sykefraværet i kommunen som er på 8,42 prosent. Bendiksen informerte også om at noen enheter har svært høyt sykefravær.

- Én liten enhet har 100 prosent, ellers ligger det mellom 10 og 20. Det er mest langtidsfravær det er snakk om, og ikke nødvendigvis på samme avdelinger som tidligere, sa hun.

Dette ønsket politikerne mer innblikk i, og temaet blir tatt opp i neste møte.

Færre barn

En annen grunn til bekymring er at antall barn i skolealder går ned. Det gjelder ikke bare på de minste skolene i Røsvik og på Nordsia, men også på Straumen. På grunn av det vil kommunen få overført mindre enn før fra staten, samtidig som behovet for lærerressurser er det samme.

- Fra rundt 180 elever for noen år siden, er tallet på Straumen nå under 150. Det er dramatisk, mener økonomisjef Kjellaug Bendiksen.

- En diskusjon som kommer er ressursnivået i skolene sett opp mot stadig færre barn, la kommunedirektøren til.

Etterlyste tiltak

I slutten av juni hadde formannskapet et møte der overforbruket på drift var oppe til diskusjon.

- Der ble det sagt at forslag til tiltak for å redusere merforbruket skulle fremmes til formannskapet, men det har jeg ikke sett noe til. Vi vet at vi er fem millioner ute og sykler, og vet hvilke behov som er meldt inn fra enhetene. Det er viktig å få til en god budsjettprosess utover høsten, påpekte Kolbjørn Mathisen.

I forkant

Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl forklarte at både koronasituasjonen og andre saker har vært tidkrevende, men at de nå jobber med investeringsbudsjettet for neste år for å få det tidlig til behandling slik at de får bedre tid til å diskutere det.

Økonomi og budsjett blir tema på de neste møtene i formannskapet også.

Powered by Labrador CMS