IDYLLISK. Terje Nansmork (82) har laget sin egen golfbane på slåttemarka bak huset i Megården. Der har han flott utsikt til fjellene rundt. Alle foto: Eva S. WintherLÆRER VIDERE. Terje instruerer barnebarnet Christian Rosvoll Berntzen i golfens viderverdigheter.IKKE SÅ ENKELT. Selv om det ser enkelt ut å putte, kan det være ujevnheter i banen som skaper ekstra utfordringer. Jeg bruker ofte 40 slag til sammen på de ni hullene, sier Terje.PUBLIKUM. Det hender at det er publikum ved golfbanen, og ved hull 9 er det tribune i form av noen trebenker og plaststoler.IDYLLISK. Terje Nansmork (82) har laget sin egen golfbane på slåttemarka bak huset i Megården. Der har han flott utsikt til fjellene rundt. Alle foto: Eva S. Winther
Har aldri spilt golf - laget sin egen bane
- Dette er for kosens og ikke konkurransens skyld, sier Terje Nansmork (82), som tidligere har vært aktiv innenfor flere idretter.
På Hestmoa i Megården har den gamle slåttemarka fått en ny funksjon. Terje Nansmork har laget sin egen golfbane bestående av ni hull.
- Her rusler jeg rundt når det er godt vær, sier han.
Den oppfinnsomme pensjonisten har vært opptatt av idrett hele livet, og har vært aktiv innenfor både ski, orientering og fotball.
Annonse
Annonse
- Nå er jeg kommet i en fase der yteevnene er på et annet nivå, så dette er for kosens og ikke konkurransens skyld, forklarer Nansmork.
Annonse
Allerede for to år siden begynte han så smått å tilrettelegge for golfspill på den gamle slåttenga overfor gården. Han har satt ned rør der det skal være kopper (?) og markert det med gjerdepåler.
- Diameteren på røret er litt mindre enn på proffe baner, sier han.
LÆRER VIDERE. Terje instruerer barnebarnet Christian Rosvoll Berntzen i golfens viderverdigheter.LÆRER VIDERE. Terje instruerer barnebarnet Christian Rosvoll Berntzen i golfens viderverdigheter.
Det er ikke bare der vanskelighetsgraden er høyere enn ellers.
Annonse
- Det er mange ujevnheter, så det kan være vanskelig å putte, innrømmer han.
Det hender at han spiller alene, men mange ganger er kompisen Sigmund Dalås med.
- Han har ansvaret for å klippe rundt koppene med en sånn liten klipper, mens jeg gjør resten, forklarer Terje.
Det er med andre ord han som slår hele marka.
- Kvaliteten her er milevis fra det du finner i California, sier Nansmork, men det er godt nok for hans bruk.
Med ni hull har han egentlig bare en halv golfbane, men dersom han vil spille lenger, kan han snu og spille tilbake til start.
- Det tar cirka en time med ni hull, og jeg teller slagene totalt. Jeg bruker ikke uttrykk som birdie og slikt, forklarer han.
Med egen bane kan han ha sine egne regler.
Publikumstribune har han også, i form av noen trebenker og plaststoler. De er plassert med utsikt til hull ni.
IKKE SÅ ENKELT. Selv om det ser enkelt ut å putte, kan det være ujevnheter i banen som skaper ekstra utfordringer. Jeg bruker ofte 40 slag til sammen på de ni hullene, sier Terje.IKKE SÅ ENKELT. Selv om det ser enkelt ut å putte, kan det være ujevnheter i banen som skaper ekstra utfordringer. Jeg bruker ofte 40 slag til sammen på de ni hullene, sier Terje.
Utsikten for øvrig kan han gjerne skryte av, for man kan se både Middagsfjellet, Straumklumpen, Buviknakken og Ånsvikfjellet fra golfbanen.
- Damer også, sier han og peker på noen som går tur forbi.
Eget medlemskort har han også laget for moro skyld. Det forestiller et bilde av to halvnakne damer der den ene har en golfball i navlen. Vi er enige om at bildet ikke egner seg på trykk i avisa.
Terje var ingeniør i 30 år før han ble pensjonist. Han ble hjerteoperert i 2005, og i 2006 gikk han av.
Annonse
- Da var det å begynne på et annet liv. Etter hjerteoperasjonen lovet jeg kompisene mine at de aldri skulle se meg med nummer på brystet igjen, smiler han.
Han er fortsatt opptatt av sport, men liker også musikk og har spilt en del gitar.
Pensjonister har det travelt, men Terje mener at de egentlig bare bruker lengre tid på å planlegge og gjennomføre det de skal gjøre.
Selv har han holdt på med båt i mange år, og de siste årene har han kjørt på bobilferie. I snart 60 år har han vært gift med sin kjære Agnes, men han er usikker på om hun er frisk nok til å bli med på flere bobilturer. Det blir fort litt stusslig å kjøre alene, selv om hunden skulle bli med ham.
PUBLIKUM. Det hender at det er publikum ved golfbanen, og ved hull 9 er det tribune i form av noen trebenker og plaststoler.PUBLIKUM. Det hender at det er publikum ved golfbanen, og ved hull 9 er det tribune i form av noen trebenker og plaststoler.
Terje bruker å være på golfbanen annenhver dag, så lenge været er bra. Denne dagen er blant andre barnebarnet Christian med, og Terje gir noen råd før han skal slå.
- Det kan være vanskelig å beregne retning og hvor langt og hardt du skal slå, sier han.
Christian svinger golfkølla og ballen forsvinner inn i et buskas.
- Den der får du problemer med. Nå blir du skyldig fem kroner, sier Terje.
Pensjonisten ser gjerne at andre kommer og prøver golfbanen, men de må ha med seg egne køller. Det trenger ikke å være så dyrt å anskaffe, om man kjøper brukt.
- Jeg hadde ikke spilt golf før, og hadde ikke peiling. Man kan vel si at banen min er en slags videreføring av minigolf, sier Terje Nansmork.
82-åringen har fått mange kommentarer om golfbanen.
- Noen tror nok jeg er litt rar, men er neppe overrasket at jeg har funnet på noe slikt.
Han anbefaler gjerne hobbyen til andre.
- Det er en ufarlig hobby. Man blir ikke overtidsskadet, og ikke forstyrrer man naboen heller, sier han.
Det kan være litt vanskelig å holde oppe konsentrasjonen gjennom hele banen.
- I alle fall om det går litt tungt innimellom, sier han.