DEKNING. Kåre Rosvoll håper mobildekningen skal være på plass i alle avkroker tidlig i 2022. Foto: Foto: Frank Øvrewall
DEKNING. Kåre Rosvoll håper mobildekningen skal være på plass i alle avkroker tidlig i 2022.

Håper å få mobildekning i 2022

(SALTDAL) Det begynner å løsne for de rundt 30 faste husstandene i Saltdal som ennå ikke har fått mobildekning.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med svært mange eiere av hytter og fritidsboliger i Vassbotn og Vassbotnfjell, kan de nå se fram til å kunne bruke mobiltelefonen en gang i løpet av neste år.

På befaring

Forrige mandag var Telenor på be

faring i området. I tillegg til tre fra
Telenor, var det to personer fra Saltdal kommune og tre fra bygda. En av dem var Kåre Rosvoll som har jobbet mye for å få mobildekning i bygda.

Hans håp er nå at mobildekningen skal være på plass i alle avkroker i løpet av 2022.

- Det er i verste fall, i beste fall blir det mot slutten av dette året eller tidlig neste år, sier han.

- Sikkerhet

- I dag er mobiltelefonen blitt endel av oss. De fleste har mobilen med over alt, den er blitt en del av oss og her har vi hele livet vårt. Det handler også om sikkerhet for oss som bor her, og for de som har hytter og fritidsboliger her.

- Det inkluderer brøytemannskap, hjemmetjeneste, de som er på jakt og fiske alene i fjellet og de som får varslinger via mobil, for eksempel fra skolen, sier Kåre Rosvoll.

Befaring

På befaringen mandag i forrige uke deltok Telenor med tre personer, kommunen med to personer, fylket med en og bygda stilte med tre innbyggere.

- Vi hadde et møte Rognan der vi gikk gjennom problemstillingen, status for prosjektet og hva som blir veien videre, forteller Rosvoll.

Saltdal kommune utlyste allerede i 2016 en anbudskonkurranse for å bygge ut mobildekningen i dalførene Evenesdal, Vassbotn og Vassbotnfjell, men fram til i dag er ingen kommet med noe tilbud.

Strenge krav

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som betaler en tredel av kostnadene med å bygge ut mobildekning har et ganske firkantet regelverk i forhold til kapasitatet. Det er krav som ikke kan tilfredsstilles med mindre man legger fiber.

Det var årsaken til at ingen meldte seg som utbygger.

Justerte kravet

For 30 husstander i tre daler blir fiber uforholdsmessig dyrt, og det ville ingen være med på. Et tilbud om å bruke en antenne-løsning som kan gi mellom 20 og 30 Mb, var for lite i forhold til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet sine krav.

Men etter at kommunen og Telenor varslet om at det da ikke ville bli noen utbygging, gikk Nasjonal kommunikasjonsmyndighet med på å justere ned kravet.

Luftlink ble dermed en akseptabel løsning, noe som da vil gi både mobildekning og mobilt bredbånd.

- God dekning

Dermed er pengene på plass, og nå blir det utbygging. Antennen som skal stå på toppen av Nonshågen som ligger 400 meter over havet, mellom Vassbotn og Evenesdal, skal gi god dekning.

Eieren må gi sin tillatelse, og da stiller grunneierlaget med å rydde skog på dugnad. Deretter må det støpes et fundament for antennen, og legges en kabel på påler hit.

- Nå venter vi på forslaget til kontrakt fra Telenor. I løpet av juni eller juli er vi i gang med utbyggingen som trolig vil skje på ettersommeren og høsten, sier Kåre Rosvoll.

Øverst i dalen

Han har tro på at hovedmasta kommer opp i løpet av 2021, og med noen linker vil signalene nå helt øverst opp i Storengdalen og i Sørdalen.

- I verste fall går 2022 før alt i orden, sier Rosvoll.

Powered by Labrador CMS