SKJØNNER IKKE HVORFOR. John Gunnar Olsen er leder av Sulitjelma Snøscooterklubb, og er kritisk til den nye renovasjonsordningen som foreslås for fritidseiendommer i Salten. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
SKJØNNER IKKE HVORFOR. John Gunnar Olsen er leder av Sulitjelma Snøscooterklubb, og er kritisk til den nye renovasjonsordningen som foreslås for fritidseiendommer i Salten.

- Handler mest om å tjene penger

Sulitjelma skuterklubb er mildt sagt misfornøyd med forslaget til Iris Salten om å innføre renovasjonsgebyr for fritidsboliger i Salten.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: I desember kom nyheten om at det jobbes med å innføre en ordning for renovasjon av fritidsboliger i kommunene som inngår i det interkommunale renovasjonsselskapet Iris Salten.

Det er en ordning som har skapt svært store reaksjoner blant både hytteeiere og andre som ferdes i skog og mark.

Alle som eier en fritidsbolig i Salten vil bli omfattet av den nye løsningen. Årsaken til at det nå skal utarbeides ny lokal renovasjonsforskrift er blant annet for å forbedre dagens tilbud, sier Iris selv.

- Vi har eierkommuner som ønsker bedre løsninger for renovasjonen. Dagens løsning er at folk leverer en gul sekk, og nå ønskes det å legges til rette for bedre sortering, har Pernille Devold Kolsing, leder for kommunikasjon og marked i Iris Salten, tidligere uttalt.

Reagerer på bakgrunnen

Leder John Gunnar Olsen i Sulitjelma Skuterklubb, stiller seg uforstående til høringsnotatet.

- De sier at dette er noe kommunene ønsker seg, og det vi lurer på da er om dette er politisk forankret i noe vedtak, eller noe som enkeltpolitikere eller administrasjon i en kommune har uttalt. Vi er veldig interessert i å få vite hvor denne forankringen ligger, sier han til Saltenposten.

Aldri vært et problem

Det er tatt på 1000 fritidsboliger i Sulitjelma, et veldig populært område å ferdes i. Til tross for det forteller Olsen at forsøpling aldri har vært et problem her.

- Dette er en løsning på et problem som ikke eksisterer. Når folk er på hytter og fritidsboliger, så tar de med seg søppelet hjem igjen. Det er helt minimalt med søppel her, og for oss framstår dette mer som økonomisk motivert enn for at man vil være miljøvennlig, slår John Gunnar Olsen fast.

- Det har vært hytter i Sulitjelma og Saltdal i over hundre år. Da ville vi sett et resultat av forsøpling om det faktisk var et problem.

Innføring av gebyr

I forbindelse med etableringen av denne ordningen, vil det bli innført et gebyr for de som har fritidseiendommer i vertskommunene.

Iris bedyrer at dette vil bli mindre enn renovasjonsgebyr for husstander, men kan ikke fastslå hva det kommer til å bli til slutt.

- Det framstår som sagt som en mulighet til å innføre nok et unødvendig gebyr for de som bruker disse områdene, sier Olsen.

Brannfarlig

Det er heller ikke klart på hvilken måte man skal hente inn søppel på, men at det mest sannsynlig vil dreie seg om et fellespunkt med en container.

- Jeg trenger vel neppe påpeke hvordan slike anlegg pleier å se ut, og at det er en stor fare for at det vil gi mere rot og forsøpling enn det er i dag. I tillegg er det en åpenbar brannfare forbundet med fellescontainere for søppelleveranser.

Høringsfristen er i løpet av tredje uken i januar, og det er opp til kommunene å bestemme om dette er noe de vil være en del av.

- Vi håper fornuften seirer og gir et tilbud som er i tråd med behovet til brukerne. Det er ingen grunn til å innføre noe som dette bare for å gjøre det, slår Olsen fast.

Powered by Labrador CMS