HELE FAMILIEN. Kolonialbutikken Han Sylte i Valnesfjord satser på en bred kundegruppe, og selger nå aktivitets- og hobbyprodukter for barn. Og så har vi vår egenproduserte brus, Han Solo, forteller Mathilde Winther. Foto: Maria E. Trondsen
HELE FAMILIEN. Kolonialbutikken Han Sylte i Valnesfjord satser på en bred kundegruppe, og selger nå aktivitets- og hobbyprodukter for barn. Og så har vi vår egenproduserte brus, Han Solo, forteller Mathilde Winther.

Kolonialen fyller tre år:

Han Sylte er fornøyd med sesongåpninga

Han Sylte kolonial har åpnet dørene for høsten og julesesongen. Mathilde Winther forventer en travel tid.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: I dongeriforkle og med et bredt smil hilser Mathilde Winther velkommen inn i kolonialen i den gamle Coopen i Valnesfjord.
Torsdag denne uka åpnet hun og mannen Håvard Winther butikken for høstsesongen. Nøyaktig tre år etter at Han Sylte Kolonial åpnet dørene for aller første gang.
Fram til jul har de nå åpent hver dag klokka 11 til 15, bortsett fra søndager, og 1. november rigger de opp julebutikken.

– Jevnt sig

Mathilde syns det er stas å være på plass i butikken igjen. Og hun kan ikke annet enn å si seg fornøyd med de første åpningsdagene.
– Det er koselig å se folk igjen, både nye og gamle kunder. Det har vært et jevnt sig med folk inn og ut.

Signaturproduktet

Gulrotmarmeladen, som er signaturproduktet til Han Sylte er på plass i hyllene i flere varianter. Og selv om det er stengte dører mellom sommer- og høstsesongen, betyr ikke det at det er stille innenfor veggene. Da produserer de nemlig for fullt, marmelade i fire varianter av lokale gulrøtter, og pesto av gulrotgresset.
De har også puttet inn en god del events og bevertningsoppdrag i den tida butikken er stengt.

Gjev andreplass

I august vant paret en gjev andreplass som Årets lokalmatgründer 2018. Fra før av har de mange gjeve priser, både på grunn av lokal satsing og design. Men det er kanskje andreplassen fra i høst som betyr mest.
– Fordi vi ble stemt fram av folket. Kundene våre. Det er jo de som er grunnlaget for vår eksistens.
Og de gir seg ikke med kun marmeladesuksessen.

Brygger brus

Nå brygger de også sitt eget øl. Pluss noe som er enda mer futt og bobler i, som også de minste er glad i.
– Brus! sier Mathilde og gliser.
Hun tapper den gule, boblende drikken fra en kran og i et stort glass. Han Solo heter den gule brusen, mens den røde bringebærbrusen har de kalt Onkel Rød.

Miljøvennlig innpakning

I år kan de også tilby nye miljøvennlige innpakninger av bivoks, som kan brukes på samme måte som gladpack, men denne er enklere å gjenbruke.
Etter å ha fått sønn nummer tre, er det familie som kommer aller først for Mathilde og Håvard. Men nå når han har blitt ni måneder, er Mathilde mer å se i butikken.
– Men foreløpig går jeg bare på topp, sier Mathilde og hjelper butikkansatt Camilla Castro Hareide med å finne en vare.

Kvalitetsleker

Lokalprodusert mat i ulike varianter har inntatt hyllene butikken, og mer skal det bli opp mot jul. I tillegg til matsatsingen har de tatt inn diverse saker for barn, blant annet tegnesaker, spill og bøker.
– Vi vil at det skal være en butikk hvor man kan komme og handle julegaver, og gjerne sånne ting som unger kan holde på med som ikke handler om en skjerm.

Elsker julebutikken

Mathilde innrømmer at hun elsker jula, og julebutikken. Og det gjør kundene også. Og hun er svært nøye med hvilke produkter hun tar inn. Hvilket material de er lagd av og slikt.
– Man skal ikke undervurdere kundene og deres krav til kvalitet. Alt vi har, er håndplukket, vi velger sirlig ut hva vi skal presentere.

Byggeprosjektet

I tillegg til selve kolonialen har Mathilde og Håvard et annet og spennende prosjekt på gang; «Han Sylte - Heimen», et flunkende nytt Bed and breakfast-tilbud. 10 dobbeltrom og et møterom er planlagt inn i det gamle samvirkelag-bygget.
De hadde lyst til å komme i gang etter sommeren, men så tar søknader og slikt alltid litt lenger tid enn man har beregnet, siden det er strenge krav som gjelder.

Overnattingstilbud

Men hun syns de har kommet langt i prosessen.
– Vi venter nå på siste runde, og skal komme oss i gang på nyåret. 2019 blir et byggeår for Han Sylte, sier Mathilde, og utnytter den lille pausen til å ta en bit av en fersk kanelbolle.
Med et overnattingstilbud på plass kan det bli spennende tider også for kolonialen.
– Med Heimen på plass kan det hende det blir endringer i åpningstidene, ja, smiler Mathilde Winther.

Powered by Labrador CMS