KLAR FOR NY PERIODE. Håkon Sæther er en av de som har sittet lengst sammenhengende i Beiarn kommunestyre, og stiller igjen som ordførerkandidat for Ap. Foto: Eva S. Winther
KLAR FOR NY PERIODE. Håkon Sæther er en av de som har sittet lengst sammenhengende i Beiarn kommunestyre, og stiller igjen som ordførerkandidat for Ap.

Politikerpraten:

Håkon håper på mer makt i en ny valgperiode

- Vi er godt skodd til å ta styringen i kommunen, sier Håkon Sæther.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Håkon Sæther (57) tar sikte på en ny periode i kommunestyret, og håper at de kommer til makta.

- Jeg har vært varaordfører før, og tenker at nå er det vår tur. Vi er godt skodd til å ta styringen i kommunen. Så får vi se om vi kan gjøre det alene eller må samarbeide med andre, sier han.

Startet i AUF

Ordførerkandidaten fra Nedre Tollådal har vært politisk engasjert hele livet.

- I min ungdom hadde vi et AUF-lag i Beiarn, der jeg var leder til jeg begynte på videregående i Bodø. Da jeg kom tilbake som ferdig utdannet lærer, ble jeg involvert i styret i Arbeiderpartiet, og i 1999 ble jeg valgt inn i kommunestyret, oppsummerer han.

Da han flyttet tilbake til Beiarn, involverte han seg i fagforeningsarbeid i en god del år.

- Det ble så spesifikt i forhold til læreryrket, og jeg fant ut at dersom man skal få ting til å skje i en liten kommune, så måtte jeg engasjere meg på et bredere felt. Da var det naturlig å bli med i Ap.

Vil bygge nytt

Utvikling av kommunen og næringslivet er noe Sæther og partifellene er opptatt av.

- Beiarn skal være en god plass å bo. Vi trenger nytt sykehjem, ny barnehage på Moldjord, og så diskuterer vi ny skole, hall og basseng. Vi har også engasjert oss for fjordveien i mange år, og ser at det er fullt mulig å ta den fram igjen, ikke minst på grunn av gabbro-forekomstene som er i Evjen.

Han ser ingen motsetning i å legge til rette for gode oppvekstvilkår og en god alderdom.

- Barn og unge er viktig, men man skal også kunne bli gammel i Beiarn på en god måte, mener han.

Debatt

- Hvordan synes du de fire siste årene i kommunestyret har vært?

- Vi har et godt samarbeid og et godt politisk klima. Det gikk egentlig veldig greit å ha møter på teams da pandemien kom, selv om det ikke blir det samme som å ha fysiske møter. Mye ble også satt på vent.

De sakene som de har vært mest uenige i er gjerne lokaliseringsdebatter, som hvor skolen skal ligge i framtiden.

- Vi mener at ved å bruke det bygget vi har kan vi få råd til mer av det andre vi vil gjøre, sier han.

Utfordringer

- Hvilke utfordringer ser du for kommunen framover?

- Etter raset som gikk på Gjerdrum, har vi flere steder hatt grunnboringer for å sjekke om det er kvikkleire i kommunen. Derfor er en del byggeprosjekter satt på vent, som ny skole, hall og basseng på Storjord. På den ene måten er det ille at kommunen skal bruke penger på dette, men samtidig er det viktig å sjekke at det er trygt å bygge der vi skal bygge.

Rekruttering og boliger

Med noen unntak, har folketallet i Beiarn gått nedover de siste årene.

- Samtidig har vi vært ganske flinke til å fylle opp ledige stillinger. Men sommerhalvåret er vanskelig, spesielt det å få tak i sommervikarer innen helse og omsorg, mener Håkon Sæther.

En annen utfordring er å skaffe nok boliger, blant annet for å ta imot flyktninger.

- Vi har tatt imot over 50 flyktninger, og de skal også ha et tilbud på dagtid og ettermiddag. Det er ei utfordring, men det skulle bare mangle om vi ikke stiller opp som en del av verdens rikeste samfunn. Skal vi ta imot noen, så skal vi gjøre det på en ordentlig måte.

Trenger flere

Listetoppen liker ikke at Beiarn omtales som en liten kommune.

- Vi er ikke en liten kommune. Vi er stor, men det er bare så synd at det bor så få folk her.

- Hva kan man gjøre med det?

- Vi prøver å gjøre noen grep for å få folk til å bosette seg her og rekruttere nye. Det er mye vi har lyst til å få til innenfor næringsliv og reiseliv, og vi har kanskje noen utfordringer på kultursida også. Jeg snakket med noen som savner jazzcampen, men man er avhengig av ildsjeler for å få til slike tilbud.

Ikke helt digitalisert

Enkelte tilbud bør være på plass for at folk skal ville flytte dit.

- Hvis man skal bo i Beiarn, skal man ikke føle at man flytter 100 år tilbake i tid. Da tenker jeg på bredbånd, 5G og mobildekning. Vi har ikke digitalisert hele bygda ennå, det er fortsatt en vei å gå. Om noen skal etablere seg her er dette noe av det første de spør om, forklarer Ap-politikeren.

Sæther forteller at de gjerne vil være en støttespiller og bidragsyter, ved for eksempel å ha et eget jordbruksfond til å støtte nyetableringer og allerede etablerte bønder.

- Det må også være gode fritidstilbud her, og vi ønsker å legge ut et løypenett for skuterkjøring i kommunen, sier han.

Powered by Labrador CMS