BAD SOM DU ER. Ukens spaltist Hanne Løkås Veigård har en veldig fin oppskrift på hvordan man oppnår den berømte bikiniformen. Foto: Sylvia Bredal
BAD SOM DU ER. Ukens spaltist Hanne Løkås Veigård har en veldig fin oppskrift på hvordan man oppnår den berømte bikiniformen.

Ukens spaltist:

Hæsjtægg bopo

Emneknaggen #bopo har så langt blitt brukt over 700.000 ganger på Instagram. Og tallet kommer til å stige, tror spaltist Hanne Løkås Veigård.

Publisert Sist oppdatert

Sier #bopo deg noe? På Instagram er denne emneknaggen så langt brukt over 700 000 ganger. Det tallet kommer til å stige. Kanskje ser vi starten på en aldri så liten revolusjon.

Fortkortelsen bopo er engelsk og står for body positivity.
Direkte oversatt: Kroppspositivitet. En folkelig bevegelse som har versert på engelskspråklige blogger og andre sosiale medier i flere år, som etter hvert står ganske sterkt i Sverige, og som begynner å få avleggere her hjemme også.

Grunntanken: Å akseptere og sette pris på alle slags kropper – din egen så vel som andres. Alle kropper er bra kropper. La ikke kroppen hindre deg i å drive med det du har lyst til, eller hindre deg i å føle deg bra.

Disse siste ukene ble det endelig badevær også for oss nordlendinger. Jeg hadde heldigvis strandkroppen klar! Oppskriften er garantert effektiv og i fire enkle trinn. Jeg deler den gjerne: Ha en kropp. Kle på badetøy. Finn en strand. Bad.

Ha en kropp. Kle på badetøy. Finn en strand. Bad.

Det høres kanskje mest ut som en vits, men mange nekter seg "avkledde" situasjoner i år etter år. De skal bare vente til… Men, viktig melding – lytt på radio: Du trenger faktisk ikke gå ned i vekt eller være så og så trent for å ha lov til å nyte livet på badeplassen.

Og vi trenger ikke å bedømme eller kommentere kropp.

Ikke vår egen, ikke kroppen til den vi har foran oss, ikke kroppen til den vi ser på tv eller gjennom bilvinduet. Slutt med det! Det spiller faktisk ingen rolle hvordan andres kropp ser ut.

Jeg har en kropp. Jeg er ikke kroppen min. Jeg er en person, ikke et objekt. Dette gjelder selvsagt alle mennesker, uansett alder, kjønn, størrelse og helse. Absolutt alle fortjener å bli møtt med samme respekt. Absolutt alle fortjener å være glad i den kroppen de har og bruke den nå – ikke sette livet sitt på vent til magen er strammere, vekta lavere, musklene mer definerte.

Dessverre har vi en kultur som framelsker det perfekte.

Mantraet trene nok og spise sunt er også allestedsnærværende. Svært mange er ulykkelige og skammer seg over idealer de syns de mislykkes med å leve opp til.

Under Olavsfestdagene i Trondheim den siste uka har temaet kropp blitt belyst fra mange sider. Her kom det fram at sju av ti er misfornøyde med kroppen sin. Sju av ti! Det er mange. Svært ofte drømmer de misfornøyde om å være tynnere. "Vi lever i et samfunn der det er verre å være tjukk enn å være slem. Da lever vi i så fall i et samfunn der noe er alvorlig galt," sa en av de som deltok på debattmøtet "Hvorfor skammer vi oss over kroppen vår?"

Reklame, sosiale medier, film og fjernsyn får ofte skylden for kropps- og utseendepress. Her er modellkroppene definitivt overrepresentert. Dukker det opp en overvektig karakter i film eller serie, er det gjerne gjort et solid poeng ut av at han/hun er lite attraktiv, ufrivillig komisk, klumsete, lat eller uten selvbeherskelse.

Der vi før sammenlignet oss med den peneste jenta i klassen, og en og annen superstjerne som vi hadde teipet opp på veggen, bruker vi nå masse tid på å sveipe gjennom det ene perfekte bildet etter det andre i sosiale medier.

Det er jo photoshop vi sammenligner oss med.

Det kommenterer en av Norges framtredende kroppspositivister, Carina E. Carlsen, som driver bloggen www.kroppspositivsme.no.

Men glansbildene på film og nett skal ikke ha skylden alene. Sårende kommentarer kan sitte lenge i. En mann på 25 år fortalte sin historie på Olavsfestdagene: Én nedsettende kroppskommentar i svømmetimen på ungdomsskolen ble starten på mange års kamp mot kroppen. Jeg tror du vil finne mange eksempler nær deg, hvis du åpner opp for temaet. Jeg har selv sett på bilder fra egen oppvekst og lurt på: Var jeg egentlig tykk som barn? Jeg ser at jeg ikke var det, men vokste opp med fornemmelsen av å være det.
Vær glad i den nasen du har. Syng med den stemmen du har. Omfavn, aksepter og bruk kroppen din slik den er og gjør ditt beste for at også andre skal føle seg bra. Det ligger mye helse i en god selvfølelse.

Powered by Labrador CMS