STOR ETTERSPØRSEL. Bedriften Han sylte holder til i Skivika i Bodø, og er drevet av Håvard Johannes Winther (32) fra Straumen og Mathilde Jakobsen (28) fra Vesterålen. Produktet gulrotmarmelade har blitt svært populært, og paret klarer ikke å produsere i takt med etterspørselen. Gulrøttene de bruker i produksjonen, har de vært med på å både så og høste selv, hos gulrotbonde Harald Stokland i Valnesfjord. Nå ser paret seg om etter nytt produksjonslokale, mulig i nærheten av Valnesfjord, slik at de kan øke produksjonen og skape flere arbeidsplasser lokalt. Foto: Maria Trondsen
STOR ETTERSPØRSEL. Bedriften Han sylte holder til i Skivika i Bodø, og er drevet av Håvard Johannes Winther (32) fra Straumen og Mathilde Jakobsen (28) fra Vesterålen. Produktet gulrotmarmelade har blitt svært populært, og paret klarer ikke å produsere i takt med etterspørselen. Gulrøttene de bruker i produksjonen, har de vært med på å både så og høste selv, hos gulrotbonde Harald Stokland i Valnesfjord. Nå ser paret seg om etter nytt produksjonslokale, mulig i nærheten av Valnesfjord, slik at de kan øke produksjonen og skape flere arbeidsplasser lokalt.

Gulrot på glass ble søt suksess for "Han Sylte"

Liten avstand fra jord til bord gjør at «Han sylte» går så det suser. Nå vil gründerne enda nærmere åkeren.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD/ BODØ: De har bokstavelig talt hendene fulle, Mathilde Jakobsen (28) og Håvard Johannes Winther (32), etter at de startet opp bedriften «Han sylte» i fjor høst.

- Ekte og ærlig

Med gulrøtter fra Harald Stokland sin åker i Valnesfjord som den viktigste råvaren, lager paret en smaksrik marmelade som har blitt svært så godt mottatt i markedet. Og produksjonen, den skjer i deres eget hjem i Skivika i Bodø.

- Folk vil ha lokal mat. De vil ha ekte og ærlig mat, sier Mathilde.

Stor etterspørsel

Hun og mannen sitter ved det solide spisebordet og klistrer etiketter på marmeladeglassene. Ute forsøker dagslyset å ta over for den blå timen. Det går litt tregt. I motsetning til hva som skjer innenfor disse fire veggene.

- Ja, det er travle dager. Vi har en etterspørsel som vi ikke klarer å levere, sier Mathilde over glassene med det guloransje innholdet.

- Men det motsatte ville jo vært verre, smiler Håvard, mens han river etiketter fra en stor rull.

Mye krydder

De nøyer seg ikke bare med en sort, men tre sorter gulrotmarmelade får klistrelapper og settes oppi grønne plastkasser.

- Det er den klassiske, så er det en type med cognac og en som heter «Mørketid».

Den siste sorten har en smak av krydder som kardemomme, kanel og ingefær og er ekstra populær nå om dagen. Ikke minst som julegaver og bedriftsgaver.

Til kjøtt og fisk

- Men hvorfor akkurat gulrotmarmelade?

- Ideen kom etter å ha bodd ei stund i Danmark. Der fikk man tak i tomatmarmelade med diverse krydder i, forteller Håvard.

Han forklarer at gulrotmarmelade kan brukes til veldig mye, og at det blant annet er veldig godt på brødskiva. Dessuten skal den være perfekt til både kjøtt- og fiskeretter, og ikke minst til ost og spekemat.

Lager pesto

Så langt leverer den lille bedriften marmelade til Cielo i byen og på Hunstadsenteret, og Monicas godteributikk. I tillegg leverer de til delikatessebutikker i Tromsø og Trondheim, og er også å se på Bondens marked og julemesser rundt om.

ANNONSE

De har også utvidet sortimentet sitt med en pesto, som de har kalt «Dusken». Fordi den er lagd av det grønne på gulrøttene. Saltenpostens utsendte får smake. Den er en overraskende nydelig smaksbombe. En liten eksplosjon i munnen.

Mot Valnesfjord

Til daglig jobber både Mathilde og Håvard som vernepleiere, men har som mål å kunne prioritere Han sylte på fulltid. Men det er ikke snakk om å øke produksjonen hjemme.

Begge klistrer og pakker mens praten går. Det er ellers stille i huset. Parets to små gutter er i barnehagen.

- Vi har et godt samarbeid med Mattilsynet. De bidrar med nyttig veiledning og uvurderlig kompetanse for å bedrive lokalmatproduksjon. Men hvis vi skal satse videre, må vi ha et eget produksjonslokale, sier Mathilde.

Hun ser for seg at det må bli så nært åkeren som mulig.

- Vi syns det er naturlig å lete i den retningen der råvarene er.

Powered by Labrador CMS