LESESTUND. Nora Skjevik, Laila Nystadbakk og Lillian Breimo leser sammen i om følelser og tanker i boken «Grønne tanker glade barn». Boken er en del av barnehagens nye metode for å lære barn om å gjenkjenne følelser. Alle foto: Wanja NohrGRØNNE TANKER: Gode klemmer og gode tanker gjør dagene i barnehagen gode.RØDE TANKER: Noen ganger kommer de røde tankene og ødelegger humøret. Da er det greit å bli minnet på de grønne tankene.LEK: Det er viktig å integrere det nye programmet i barnas leker.
LESESTUND. Nora Skjevik, Laila Nystadbakk og Lillian Breimo leser sammen i om følelser og tanker i boken «Grønne tanker glade barn». Boken er en del av barnehagens nye metode for å lære barn om å gjenkjenne følelser. Alle foto: Wanja Nohr
Grønne tanker, kvitrende unger
I Kvitre barnehage skal barna bli bedre til å gjenkjenne tanker og følelser.
FAUSKE: I dag er verdensdaggen for psykisk helse. Forebyggende arbeid med psykisk helse er viktig for å øke egen forståelse av sine egne, og andres følelser.
Prosjekt
Barnehagen på Kvitblik har nylig startet er prosjekt hvor barna lærer om tanker og følelser.
Styreren Laila Nystadbakk (43) sitter i lesekroken med ett barn på hver side. Hun leser høyt fra boken «Grønne tanker - glade barn».
- Jeg tror han er lei seg, sier Nora (4) og peker på ett av ansiktene i boken.
En prosess
«Grønne tanker - glade barn» er en metode som skal hjelpe barn å tenke mer konstruktivt. Den er utformet til å lære barna å gjenkjenne følelser. Her hjelper tankebamsene Grønn og Rød.
- Vi har mange tanker i hodet vårt, både grønne tanker og røde tanker, forteller Nystadbakk.
Den grønne bamsen representerer de positive tankene som skaper glede, trygghet og trivsel. Mens den røde bamsen står for de tankene som skaper vansker for oss.
Dette er starten på en bevisstgjørings-prosess som skal være en byggestein for barnas måte å forholde seg til sine egne følelser.
Med boken i fanget
- Dere vet jo, inne i hodet vårt har vi masse tanker. De grønne tankene kan hjelpe oss å bli glad, og de røde tankene lurer oss til å tenke dårlige tanker. Skal vi lese om Emil? spør Nystadbakk og åpner boken.
Barna undersøker tegningene og reagerer fort.
- Der er den grønne bamsen, utbryter Lillian (3) og lener seg nærmere og nærmere boken.
Grønne tanker
Nystadbakk peker i boken og spør barna om gutten på bildet er glad eller sint.
- Han er glad. Han smiler med munnen slik, sier Nora med et stort smil om munnen.
Ja, nå har den lille gutten i boken mange grønne tanker.
Røde tanker
Barna ser på ansiktene i boken og ser hvilke følelser som passer til uttrykkene. Dette er en måte for barna å bli mer fortrolig med følelser på, og få forståelse for dem.
- Hvorfor tror du han ble sint, spør Nystadbakk.
- Fordi han hadde mange røde tanker. Jeg tror han har vondt i kroppen nå, sier Nora.
Forskjellig tilnærming
- Barna lærer å forholde seg til følelser, og det bygger på forståelsen. Hvordan man skal forholde seg til sine egne, og andres følelser er viktig for å styrke barns sosiale kompetanse, forteller Nystadbakk.
De største barna har utviklet språket mer og har lettere for å formidle hva de mener, mens de yngste må man forstå ut fra oppførsel, ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Derfor er tilnærmingen til barn annerledes ut fra alder.
Det blir de voksnes jobb å sette ord på de yngste barnas følelser, og lære dem ordene for hva de kjenner inni seg.
Gjenkjenne følelser
- Hvordan ser man ut når man er glad? Enn når man er trist?
Målet til barnehagen er å øke bevissthet og forståelse rundt følelser. Det er lov å oppleve følelsene, men at man ikke behøve å handle ut fra dem.
- For å ha det bra som hovedperson i vårt eget liv hjelper det at de holdningene vi har mot oss selv er gode.
Målene med metoden
Barna skal få utløp for følelser på en konstruktiv måte. Ved å gjenkjenne følelser og bli fortrolig med eget tankemønster kan man handle ut fra de grønne tankene i oss selv.
De skal lære å forstå glede, frykt og sinne. Samtidig som det å vente, det å lære noe nytt og ha en grønn tilnærming til opplevelser står i fokus.
Grunnmur
- Både voksne og unge møter valg i hverdagen. Hvordan skal man ta disse valgene? Skal man handle automatisk, på bakgrunn av følelser og instinkt? Eller skal man være rasjonelle og tenke seg om før man tar et valg?
De automatiske, røde følelsene kan skape vanskeligheter. Det å endre tankemønster er å bryte vaner. Derfor hjelper det å starte tidlig, for å ha en trygg og stabil forståelse av egne og andres tanker.
Automatiske rødtanker
Det er lett å ta snarveier, som gjør at vi tar valg ut fra man føler der og da. Følelser kan få oss til å ta valg som kanskje ikke er så lure. Gjennom å bli bevisst på hva man tenker kan man bli mer bevisst på hvorfor følelsene oppsto og dermed ta avgjørelser som har et bedre, langsiktig utfall.
Metodene fra «Grønne tanker - glade barn» er nylig satt i gang, men barna gjenkjenner bamsene og forskjellene mellom de to. Derfor vet de også hva som er grønne tanker, og hva som er røde tanker.
- Skal vi lese mer?
Barna utbryter «ja» i kor, og de blar om til neste side.
Grønne tanker - kvitrende barn from Wanja Nohr on Vimeo.