Gransker bunnen av alle verdens hav
- Jeg er en slags landmåler til havs, sier fauske-væringen som reiser rundt i hele verden på sin spesielle jobb.
- Jeg har fått spørsmålet mange ganger, om hva jeg egentlig driver med. Jeg må innrømme at jeg har hatt utfordringer med å forklare det uten å gå i dybden
Når noe skal installeres på hav, det
være seg en oljerigg, en strømkabel eller noe helt annet, må havbunnen kartlegges nøye. Hvilken formasjon har den? Hvor fast er den? Er der korallrev som må tas hensyn til?
- Jeg har fått spørsmålet mange ganger, om hva jeg egentlig driver med. Jeg må innrømme at jeg har hatt utfordringer med å forklare det uten å gå i dybden, sier Eskil Sørensen (24) fra Fauske. Så prøver han å beskrive et avansert yrke så lettfattelig som mulig.
Ved hjelp av GPS, gyroer, trykksensorer og et stort antall fintfølende instrumenter, kartlegger vi havbunnen fra båt ved hjelp av en undervannsrobot (RV), som er spekket med posisjoneringsutstyr.
Ut fra disse opplysningene lager vi en 3D-modell av havbunnen. Der kommer det fram hvordan bunnen er, og om for eksempel en strømkabel kan plasseres der, eller om den må ta en annen vei.
- En veldig kul jobb, for det er fantastisk mye å se på havbunnen. En gang i Nordsjøen kartlagte vi enorme mengder korallrev noe som var svært så spennende. En annen gang tenkte jeg at her skulle jeg hatt fiskestanga med, da jeg så en stor seistim som svømte forbi. Senere denne dagen svømte ei gigantisk kveite rett forbi kameraet.
Han er også med på flytting av rigger i Nordsjøen og andre steder. En operasjon som krever høye krav til nøyaktighet og presisjon.
Styringen av operasjonen på hav-
bunnen og innsamlingen av data skjer fra båt, men kan også gjøres fra et operasjons-
senter fra land.
Og jobbene gjør han rundt om i hele verden. Han har vært mye i Danmark, men også i Middelhavet, England, Skottland og Hellas.
Det kan handle om å lage kart og løse en rekke samfunnsproblemstillinger, for eksempel hellingsanalyser i rasutsatte områder. Ikke minst er det store muligheter innen offshore.
Eskil Sørensen tok byggfag på videregående på Fauske, og er utdannet land-
måler i Bergen. Han jobbet på flere veiprosjekter. Han syntes det også var spennende, men det finnes mange andre muligheter innenfor dette yrket.
- Der ville jeg være med. Det er en sentral bransje i Norge og for norsk økonomi.
Bransjen står overfor store endringer
for tiden. Det tipper mere mot fornybar energi og det grønne skiftet, og det ser ut til å komme mange havvindsprosjekter. Det er en spennende tider og jeg har stor tro på fram-
tiden for norsk sektor.
- Jeg hadde lyst å være med på storskala prosjekter, sier han. Nå jobber han for firmaet iSurvey med hovedkontor i Asker. Han bor i Oslo.
- Mange av mine venner, også fra Fauske, bor her i området. Jeg liker å være der det skjer, og det skjer mer her, sier Eskil, men selve jobben utfører han alle andre steder. For ikke lenge siden var han på en jobb i Vesterålen. Da skulle det legges og graves ned en strømkabel.
- Jeg er hjemme på Fauske og besøker familien så ofte som jeg kan. Dessverre blir det ikke så ofte, for jeg savner å gå på fjellet og padle kajakk. Ikke minst savner jeg å være sosial med familien.
Samtidig tenker jeg at man må ofre noe for å kunne jobbe noe så spennende som man
liker å holde på med, men jeg er god på å ringe og holde kontakt, sier han.
Og selv om 24-åringen fra Fauske reiser mye i jobben, og utforsker både landjord og havbunn der han er, så vil han gjerne fortsette å oppdage verden også på fritida.
Her skal han mønstre på Statstraad Lemkuhl opp til Yokohama, Japans nest største by. Det blir 16 dager ombord i den berømte tremastede stålbarken fra 1914.
I sommer var han fire dager alene på Svalbard, for å lære mer om historien og er-
fare polarsommeren. I årets ferie skal han til Palau, ei øy øst for Filippinene.
- Da jeg studerte i Bergen, så jeg den fantastiske båten i sin hjemlige havn. Jeg tenkte at det måtte da være mulig å komme seg ombord. Nå får jeg endelig mulighet til å realisere drømmen, være med på en deletappe av jordomseilingen One Ocean Expedition.
På ferden over de store hav i Øst-Asia skal båten ha med seg store mengder havforskningsutstyr. Turen er delvis sponset av universiteter, og han ser fram til å lære mer om havforskning.
- Er denne turen jobb eller fritid?
Han ser for seg å dra i tau, klatre i mast og lese flere bøker.
- Jeg gjør det for å slappe av og ha ferie. Å sove i hengekøye i to uker blir en opplevelse. Men jeg håper også å møte likesinnede med samme interesse. Og det tror jeg, for det
er mange studenter med på turen, sier Eskil
Sørensen som på turen blir en del av mannskapet.
- Vi har ikke telefondekning eller internett så det er også en fin mulighet til å bli godt kjent med de andre på båten.
I tillegg håper han å få jobbet litt med pensum på studiet. Som om ikke en verdensomspennende jobb og private oppdagelsesferder var nok, han studerer også ledelse organisert fra Universitetet i Tromsø.
Og selv om det blir en viss forskjell både i havområde og farkostens størrelse så blir dette spennende for fauskegutten. Sommeren 2020 padlet han hele kystlinja av Steigen. En fire dagers tur med kajakk og telt. Da ble
ekspedisjonsgnisten tent.
- Der padlet jeg forbi seilskipet Christian Radich som lå ankret opp. Dette trigget drømmen om å seile, sier Eskil Sørensen, som serveres oss følgende funfact om landmålere:
I Mount Rushmore i Keystone, South
Dakota er fire presidenter hugget inn i fjell-
siden; George Washington, Thomas Jefferson, Theodor Roosevelt og Abraham Lincoln.
Tre av dem, alle unntatt Roosevelt, var land
målere.
STIG BJØRNAR KARLSEN