SMAKSPRØVE. Geir Heggmo fra Beiarn får en smaksprøve på potetlefse av to muntre damer, Lise Pedersen fra Misvær og Gudbjørg Navjord fra Beiarn. Gudbjørg forteller at det er en gammel oppskrift fra hennes mor i Trøndelag. Alle foto: Lars Olav HandelandTRADISJONSMAT. Beiarlefs ved Ellinor Mikalsen og Kari Anne Steinåmo hadde hendene fulle med møsbrømlefse.KRAFTKOST. Charles Utheim og Merethe Selfors bød på "Beiarkjuk", kraftig kost og velsmakende. - Retten er etter en gammel oppskrift forteller Merethe.GJETTING. Ågot Eide, tidligere herredsagronom i Beiarn kommune er pasjonert potetdyrker. Her med tolv forskjellige sorter som publikum kunne gjette på.SENNEP. Håkon Sæther, varaordfører i Beiarn kommune promoterer gjerne bygdas egen sennep Mimi. Her sammen med attføringskonsulent Silje Vold Pedersen i Beiarvekst.MUSIKK. Ottar Big Hand Johansen og Dusty Boots fra Fauske varmet opp med flott country musikk.UREIST. - Den lokale maten er ikke kortreist, men ureist sa Bjørnar Brændmo, næringskonsulent i Beiarn kommune.GOURMETMAT. Bodø og Omegn Kokkelaug serverte gourmetmat av høy klasse. Fra venstre Hilda Sigurdardottir fra Island, oldermann i kokkelauget Marius Kristensen fra Beiarn, Hild Bjørnvig, Jørn Gunnar Gundersen og Andreas Johansen.POPULÆRT. Det ble etter hvert folksomt på torget på Storjord.
SMAKSPRØVE. Geir Heggmo fra Beiarn får en smaksprøve på potetlefse av to muntre damer, Lise Pedersen fra Misvær og Gudbjørg Navjord fra Beiarn. Gudbjørg forteller at det er en gammel oppskrift fra hennes mor i Trøndelag. Alle foto: Lars Olav Handeland
Go'mathelg i Beiarn: -Maten er ikke kortreist, men ureist!
Sist helg arrangerte Beiarn Frivilligsentral i samarbeid med Beiarn kro og hotell og matentusiaster i Beiarn den første Go'mathelga.
BEIARN: Det var stor spenning å spore før et nytt festivalkonsept skulle prøves ut for første gang.
Lørdag var den store dagen med utstillinger og salgsboder der produktene var basert på lokale råstoffer og lokale matretter.
Viktig satsning
Saltenposten fikk en prat med næringskonsulent Bjørnar Brændmo før markedet åpnet på lørdag.
- All ære til Edvind Krekling som hadde ideen til et slikt arrangement, sier Brændmo.
Næringskonsulenten sier videre at det er viktig med satsning på lokal mat i en kommune som Beiarn, samt å bevare gamle mattradisjoner. Tanken er at det hele skal resultere i en oppskriftsbok over gamle og tradisjonelle matretter fra bygda.
Lefser, urter og fisk
- Og maten er ikke kortreist, men ureist, uttrykte Bjørnar Brændmo.
Flere utstillere og matprodusenter hadde møtt frem; der var lefser av flere slag, grønnsaker og urter og fisk for å nevne noe, og ikke å forglemme ekte «Beiarkjuk».
Åpningen var allerede klokken ti. Det var ganske glissent på torgplassen på Storjord til å begynne med, men det tok seg opp etter hvert, og da solen passerte sitt høyeste punkt var torgplassen på det nærmeste fullsatt; et yrende liv og interessen så ut til å være stor for produktene.
Kåret beste kake
Gudbjørg Navjord som er leder i Frivillsentralen sa hun var meget godt fornøyd med fremmøtet, og hun ønsket seg enda flere utstillere neste år:
- Det finnes mange gode matkjerringer og matkaller der ute!
Det var også konkurranse om å bake Beiarns beste kake. Resultatet av konkurransen ble kunngjort helt på slutten av Go'matdagen. Mange gode kaker knivet om å bli den beste.
Solid premie
Det ble delt førsteplass mellom en rullekake med multer laget av Berit og Inge Strand og en solbærkake laget av Wenke Jørgensen, alle fra Beiarn. Premiene ble utdelt av oldermann i Bodø og Omegn Kokkelaug, Marius Kristensen fra Beiarn. Premien var et gavekort fra Coop på tusen kroner til hver av vinnerne.
Dagens avslutning var også en «høydare». Arrangørene inviterte til festaften med gourmetmiddag og etterfølgende dans.
Gourmetmiddag
Og det var ikke småtterier som ble tilbudt: Tre retters gourmetmiddag i regi av Bodø og Omegn Kokkelaug med oldermann Marius Kristensen fra Beiarn i spissen.
Etterpå var det dans med ingen ringere enn Ottar Big Hand Johansen og Dusty Boots fra Fauske som supert entertainment i country-sjangeren.
Gourmetmiddagen besto, kort fortalt av en spekeforrett med tilbehør, hovedrett tre deler fra elg, der den ene delen var fra nakken, langkokt i 48 timer, med tilbehør, og det hele avsluttet med «Moltebær i variasjon», en slags mousse/panna cotta med multer.
Dansemusikk
Du store all verden, som det heter, det var noe til måltid. Helt på øverste hylle og kan måle seg med en hvilken som helst gourmetrestaurant. Det var da også fagkokker av ypperste klasse som stod for tilberedningen.
Ottar «Big Hand» Johansen og Dusty Boots fra Fauske varmet opp før middagen slik at publikum som allerede hadde kommet fikk en forsmak på aftenens dansemusikk. Det kriblet i benene til flere i form av små dansetrinn. Og musikken var skikkelig bra, det var rytmer som svingte og countrysang som satt. Et hyggelig gjenhør med Ottar «Big Hand» Johansen.
Gir seg ikke ennå
Saltenposten fikk en prat med Ottar etter oppvarmingen. Han fortalte at han hadde hyggelige minner fra tidligere tider i Beiarn selv om det var mange år siden.
Han hadde holdt på i 55 år, helt siden sort/hvitt TV, som han sa. Og han har ingen planer om å gi seg.
- Jeg må i hvert fall holde på til jeg har passert de 70, sa han.
Ottar «Big Hand» Johansen har også hatt samarbeid med Frivilligsentralene på landsbasis.
En flott dag var til ende, det var bare å legge turen tilbake over Beiarfjellet, i et fantastisk høstvær med en eventyrlig belysning, mange gode minner rikere.