ENTUSIAST. Bjørnar Eliassen har kjørt motorsykkel siden starten på 90-tallet, i løpet av de siste årene har han også begynt å bygge sine egne sykler. Her står han med sin fjerde egenproduserte sykkel, bygget rundt en Harley Davids Shovelhead-motor fra 1976.Tarjei Abelsen
Bjørnar har brukt et år på å bygge seg ny motorsykkel:
- Gleder meg til å få vist den fram på Fauske Motorshow
Mens mange har dratt til fjells for å gå på ski og spise appelsin i fjellet, bruker Bjørnar Eliassen (51) påska på å få ferdig sin fjerde selvbygde motorsykkel.
- Det skrues, men kanskje ikke så effektivt som det kunne vært. Det er mye sosialt med å være her også, sier Bjørnar Eliassen.
Saltenposten møter han i det velutstyrte verkstedet som Turnout MC har bygd opp i klubblokalene sine på Finneid over årenes løp. Fire av medlemmene bygger egne sykler, og Eliassen er i sluttspurten med sin Chopper bygd rundt en 1976-utgave av Harley Davidsons Shovelhead-motor.
- For noen år siden ble det åpnet for "amatørbygde motorsykler", før det kunne man bare bygge om sykler fra fabrikk. Nå starter prosessen med en ramme og en søknad om bygging til Biltilsynet, sier Eliassen som ble medlem i Turnout MC i 2004.
Annonse
Annonse
OLD SCHOOL. Eliassen liker godt de langhalsa motorsyklene, Choppere. - Det finnes behageligere sykler å kjøre, men for meg er det Choppere som er tingen.Tarjei Abelsen
Autentisk
Annonse
Motorsykkel har han kjørt fra tidlig 90-tall, og Eliassen har en forkjærlighet for de gamle klassiske Chopper-syklene fra 70-tallet.
- Det er old school-stilen som er min greie, jeg bygger syklene slik de bygde dem på 70-tallet. For meg skal det være autentisk og gjennomført, mer egenproduserte deler enn hyllevare, sier Eliassen.
- Stilene forandrer seg hele tiden, men det er den stilen som fascinerer meg mest, sier Eliassen.
Annonse
Nå er han i sluttspurten med sin fjerde sykkel. Ramme og motorer er kjøpt inn, men mange av delene er laget i sveiseverkstedet på klubben, eller er spesialbestillinger. Skinnsetet har han fått laget i Spania.
KLASSIKER. Ny sykkel, men gammel motor. En 1976-modell av Harley Davidsons Shovelhead.Tarjei Abelsen
- Jeg bruker ikke arbeidstegninger, men det er oppmålinger og tilpasninger hele veien, sier Eliassen.
Utfordringer
Det hele er en lang og omstendelig prosess som startet med noen tanker basert på Eliassens preferanser. - Det er utfordringer hele veien, og det er det som er greia. Jeg liker utfordringer, og nå er jeg fornøyd med at det har blitt slik jeg tenkte.
Men han innrømmer at det til tider er vanskelig å holde oppe dampen i byggingen.
- Mot slutten blir man litt lei, men så dukker det opp noe nytt som gjør at det er like morsomt igjen, sier Eliassen.
DETALJER. Det er lite hyllevare å finne på syklene som bygges på Turnout MC, og detaljer er viktig.Tarjei Abelsen
Eliassen mener det er bra for aktiviteten i klubben at det bygges sykler.
- Det er viktig for klubben at vi er aktiv med slike ting, det gjør at det er folk her nesten hele tiden. Høy aktivitet er viktig for alle klubber, sier Eliassen.
Det at noen har begynt å bygge, inspirerer også flere til å prøve seg.
- Det merkes at det er flere som ønsker å bygge selv, når noen først har begynt, sier Eliassen.
Ingen prislapp
At flere holder på er også viktig for i det hele tatt å komme i mål med et såpass ambisiøst prosjekt.
SPESIALBESTILLING. Setet på sykkelen er laget i Spania på bestilling.Tarjei Abelsen
- Det er blitt et godt miljø for sykkelbyggingen her, og vi er flinke til å støtte hverandre med ulik kompetanse. Noen kan sveise, andre kan legge strøm og andre igjen kan dreie deler. Det er artig å holde på ilag, og hjelpe hverandre å holde motet oppe, sier Eliassen.
Annonse
Følelsen av selv å skape noe er også en viktig del av motivasjonen. - Det er litt mer spesielt med noe du har laget selv, sammenlignet med å kjøpe noe ferdig i butikken. Det er en god følelse når du merker at noe du selv har bygd er "brukanes".
- Hvor mye koster det å bygge egen sykkel? - Jeg aner ikke, jeg tar aldri vare på kvitteringer, sier Eliassen.
Hvor mange timer byggingen tar har han heller ikke eksakt oversikt over, men at det er mye som ligger bak er det ingen tvil om.
VERKSTED. Turnout MC har et velutstyrt verksted som blant annet gir mulighet for å dreie egne deler. Her er en ny ramme klar for å bygges rundt.Tarjei Abelsen
- Jeg jobber kvelder, helger og i feriene. Store deler av fritida går med til sykkelbygging, klubben og turer.
Sluttspurten
Nå gleder han seg til å få den ferdig. - Det blir moro å få vist den fram på Fauske motorshow. Det er veldig bra det de har fått til et slik arrangement og at også motor kan få være i fokus av og til. Det er ikke alle som passer inn i de andre miljøene i byen, sier Eliassen.
Han gleder seg generelt over at motormiljøet i Indre Salten har vokst til over det siste tiåret. - Det syns jeg er gøy, når det er det både Amcar-klubb og crosskjøring i Dråvika og mer til. Det er bra, mener Eliassen, som selv drev med Amcar før motorsykkel-interessen tok over.
I Turnout MC er også aktiviteten bra, og klubben er i vekst.
- Vi er en høyst levende klubb, slår Eliassen fast.
Livsstil
For han er ikke motorsykkel bare en hobby. Klubbhuset er hans andre hjem, og aller helst er han innom syklene og klubbkompisene hver dag.
- En dag uten å være på klubben er nesten utenkelig. Jeg trives veldig godt med å være her, sier Eliassen.
Store deler av somrene går til å besøke andre klubben rundt om i landet. - Det er mange gamle klubber rundt om, og flinke folk å få inspirasjon fra, sier Eliassen.
- Hvorfor valgte du å bli med i en MC-klubb selv? - Det er bikerlivet, sykkelbygging og den vanlige klisjeen om kameratskapet som gjorde at jeg ble med, sier Eliassen.
FORNØYD. Bjørnar Eliassen er ikke ferdig med sykkelen før han har begynt å planlegge neste, men det skal bli godt å bli ferdig og få den ut på veien, konstaterer han. Godt fornøyd med at den har blitt slik han hadde planlagt.Tarjei Abelsen
Omstridt
For et knapt tiår siden var Turnout MC omstridt og stadig i politiet og avisenes søkelys. Derfor legger ikke Eliassen skjul på at mange i klubben er skeptisk til media.
- Føler du noe stigma med å gå med Turnout-vesten på? - Jeg har ingen problemer med å gå med vesten. Dette en livsstil og jeg står for det. Det er ikke en ting jeg gjør av og på, svarer Eliassen.
Han mener det i sin tid var et ensidig fokus på negative ting som skjedde med klubben, og at enkeltmedlemmers oppførsel urettmessig ble knyttet til klubben direkte. Ifølge Eliassen er det ikke tilfeldig at det er blitt roligere rundt dem nå.