GIR UT BOK. Magne Myrvold gir ut boka «Trollfjell» basert på den gamle fortellingen om hvordan fjellene i landsdelen ble til. Foto: Maria Edvardsen
GIR UT BOK. Magne Myrvold gir ut boka «Trollfjell» basert på den gamle fortellingen om hvordan fjellene i landsdelen ble til.

Gir ut eventyr om Suliskongen på tysk, engelsk og saltendialekt

Magne Myrvolds nye bok er en gjenfortelling av sagnet om hvordan fjellene i landsdelen har blitt til.

Publisert Sist oppdatert

SALTEN: Boka «Trollfjell» kom ut i bokhandlene og i nettbutikk for en uke siden. Boka er basert på et flere hundre år gammelt sagn om hvordan fjellene i landsdelen har blitt til, og der Suliskongen spiller en hovedrolle. Boka er fortalt på Saltendialekt, og oversatt til tysk og engelsk i en og samme utgave.
- Oversetterne hadde store problemer med å finne ut hva ord og uttrykk betød, så jeg fikk mange telefoner, humrer Myrvold.

Gammelt fjellsagn

Ideen til boka fikk fotografen og forlagsmannen Magne Myrvold på sine mange fototurer rundt i landsdelen, der fjellenes spektakulære formasjoner satte fantasien i sving.

Det gjorde at han fikk lyst til å hente fram det gamle sagnet, som forteller hvordan fjellene Suliskongen, Vågakallen, Landegokjerringa, Torghatten og De Syv Søstre ble til. At historien er på dialekt, er ifølge Myrvold for å forankre den sterkere lokalt.

Lekt seg med bilder

Forfatteren fra Bodø har allerede fått henvendelser i nettbutikken fra både USA, England og Tyskland, selv om han ikke har startet markedsføring her ennå. Bildene i boka, som han selv har tatt, har han lekt seg litt med, for å gi et eventyraktig og mystisk preg. Dermed kan man finne ansikter på de rareste steder.
- Jeg har forsøkt å jukse litt med moderne teknologi for å få fram figurene slik jeg ser dem. Selv om jeg er en voksen mann, må jeg innrømme at jeg moillkoser meg med å leke meg med bildene og tilpasse de til historien.

Bruke fantasien

Tanken bak boka er ifølge Myrvold å holde ved like fortellertradisjonen, som holder på å bli borte. I arbeidet med boka fant han åtte forskjellige varianter av det velkjente sagnet, og han har forsøkt å finne en fellesnevner ved disse. Nå håper forfatteren at boka, som har fem års aldersgrense, skal gi ungene motivasjon til å bruke fantasien mer, og at alle skal begynne å se seg litt mer rundt.
- Dette er en bok for folk i alle aldre, da den videreformidler kulturarven, samtidig som de yngre kan bruke fantasien ute i naturen, og ikke bare på en skjerm i stua.

Sagnet i kortversjon, fortalt av forfatteren:

Eventyret forteller at det var syv uregjerlige søstre til Suliskongen som den vakre Lekamøya måtte passe på. Så var det en gammel gubbe fra Lofoten som fikk et godt øye til Lekamøya. Han aksepterte ikke et nei i frieriet, og ble fra seg av sinne. Han sendte sønnen sin for å fange Lekamøya, og i jakten langs etter kysten helt fra Lofoten, forbi Salten og sørover så blei det en enorm dramatikk. Da han ikke greide å ta henne, så sendte sønnen ei pil etter henne. Dønnamannen så dette og kastet hatten sin så hatten traff pila. I det samme så stod sola opp og alle troll blei skapt om til stein. (Vi veit jo alle at troll ikke tåler sol). Så ser vi dem i dag som de var i det øyeblikket sola kom og dramatikken var på det høyeste. Vi ser dem som tydelige figurer i fjell og stein langs kysten.

Powered by Labrador CMS