GODE SKI. Det var godt norsk klisterføre og veldig vått under rennet, men skiene var gode hos både Ståle og Anne Grethe. Foto: privat
GODE SKI. Det var godt norsk klisterføre og veldig vått under rennet, men skiene var gode hos både Ståle og Anne Grethe.

Gikk skirenn på andre siden av verden - igjen

For ganske nøyaktig et år siden gikk Anne Grethe Lund og Ståle Indregård skirenn i Australia og på New Zealand. Nå har de vært på den sørlige halvkule igjen - også nå med ski på beina.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: 16. august dro Ståle Indregård og Anne Grethe Lund fra Fauske, sammen med en gjeng fra Bodø, for å gå skirenn i verdens sørligste by, Ushuaia i provinsen Patagonia i Argentina.

MAT. Argentina er en kjøttnasjon i matveien. Slik kan man oppleve å få tilberedt mat i Ushuaia. - Det er overdådige porsjoner og godt kjøtt, sier Ståle. Foto: Ståle Indregård
MAT. Argentina er en kjøttnasjon i matveien. Slik kan man oppleve å få tilberedt mat i Ushuaia. - Det er overdådige porsjoner og godt kjøtt, sier Ståle.

Ushuaia er hovedstad i den argentinske provinsen Tierra del Fuego (ildlandet), ligger i et fjellrikt landskap ved Beaglekanalen på sørkysten av Ildlandet.

Andre steder som kan anses som verdens sørligst beliggende er Puerto Williams i Chile som ligger på en sørligere breddegrad, men er betydelig mindre. Dessuten finnes det små bosetninger sør for Ushuaia som for eksempel de argentinske basene i Antarktis, men ingen av dem har over 100 innbyggere.

FORNØYDE. Ståle var skeptisk til formen i forkant av løpet, men både han og Anne Grethe hadde gode ski og gjennomførte fint. Foto: privat
FORNØYDE. Ståle var skeptisk til formen i forkant av løpet, men både han og Anne Grethe hadde gode ski og gjennomførte fint.

Fire dager etter ankomst sto de på stadion, klare for 42 kilometer på godt norsk klisterføre.

- Det var tre-fire plussgrader og veldig vått og regn under rennet, forteller Ståle.

I dagene før start var det usikkert om det i det hele tatt ble renn.

Det var snømangel i området, men siste uka kom det rikelig og dermed ble det renn.

- Det kunne blitt bomtur, planer i vasken og sånt, men værgudene oss med snø da det trengtes som mest.

Reisefølget som besto av Ståle og Anne Grethe, samt Bodø-kvartetten Stina Jørgensen, Ann-Kristin Jørgensen, Per-Olaf Fure og Svenn Arne Pedersen, har vært på flere langløp sammen tidligere.

- Dette er et av 20 (19 nå, Russland er suspendert) langløp i det såkalte Worldloppet. Det er 20 renn i 20 land på ulike kontinenter. Dette var Anne Grethe og mitt sitt 18. langløp i denne karusellen. Vi mangler Japan og Russland. Japan blir til vinteren og Russland er ute, så da er vi i mål, sier Ståle.

MEDALJER. Pallen for damene med en fornøyd Anne Grethe på tredjeplass. Foto: Ståle Indregård
MEDALJER. Pallen for damene med en fornøyd Anne Grethe på tredjeplass.

Han sier at de som regel har klart å trene bra for de ulike rennene og vært godt forberedt. Inntil nå.

- Slik ble det ikke i år. Litt dårlig grunnlag gjorde at vi gruet oss litt til rennet. Men vi hadde gode ski og gjennomføringen gikk greit. Anne Grethe ble nummer tre i dameklassen der de var ni deltakere. Dette er blant de minste løpene i Worldloppet, og under hundre gikk den lengste distansen, blant annet en finne som gikk sitt løp nummer 20, sier han videre.

Anne Grethe var i mål en time og 20 minutter bak vinneren Isabel Lane fra Sveits. Ståle ble nummer 22, klokket inn på fire timer og fire minutter. Johan Didron fra Sverige gikk til topps.

PREMIE. Her er seierspallen for herrer. Den svenske vinneren fikk en Messi-drakt i premie. Argentinerne elsker virkelig sine fotballhelter. Foto: Ståle Indregård
PREMIE. Her er seierspallen for herrer. Den svenske vinneren fikk en Messi-drakt i premie. Argentinerne elsker virkelig sine fotballhelter.

- Disse løpene er sånn sett veldig ulike. Man har Birken, Vasaloppet, Lahti, Tartu, Marcialonga og Engadin med flere tusen deltakere, og man har Australia, New Zealand og Argentina med noen titalls eller noen hundre deltakere. Men alle som har som mål å bli Global Skier må innom alle løpene (nå 19). Så langt er det cirka 280 som er Global skier på verdensbasis - blant disse flere nordmenn, sier han.

OL-HÅP. Ståle sammen med noen brasilianere som gikk rennet. De hadde en eliteutøver med, og han var der for å prøve å kvalifisere seg til neste OL. Foto: Privat
OL-HÅP. Ståle sammen med noen brasilianere som gikk rennet. De hadde en eliteutøver med, og han var der for å prøve å kvalifisere seg til neste OL.

Etter gjennomført skirenn var det tid for litt turisme i Sør-Amerika, og regionen har mye å by på. Veldig mye.

Kjøtt, fosser, isbreer - og Diego Maradona...

Navnet Ushuaia (uttales i dag Oso'aia) kommer fra yamana-språket, og betyr «Bukta i vest».

Fra 1908 var Ushuaia en straffekoloni for de verste kriminelle, noe som varte fram til 1947. Fangene ble nybyggere og bygde opp stedet rundt fengselet på egen hånd. De bygde også en jernbane fra skogen til kolonien som fremdeles er verdens sørligste jernbane og brukes av turister som Tren del Fin del Mundo - Toget til verdens ende.

Anne Grethe ved et skilt som viser avstanden fra Ushuaia i sør til Alaska, ytterpunktene på det amerikanske kontinentet. Det er midlt sagt litt avstander å snakke om. Foto: Ståle Indregård
Anne Grethe ved et skilt som viser avstanden fra Ushuaia i sør til Alaska, ytterpunktene på det amerikanske kontinentet. Det er midlt sagt litt avstander å snakke om.

Ushuaia er i dag en voksende by som har gått fra 57.000 innbyggere rundt 2015 til nesten 80.000 - litt avhengig av hvilke kilder man bruker og hvilket område man definerer som byen Ushuaia.

Hovednæringene er marinebasen som ligger i sentrum av Ushuaia, samt reiseliv.

Men når man først setter kursen for det virkelig sørlige Argentina, så må man jo få gjort noe mer enn å gå på ski. Som sagt så gjort for reisefølget fra Salten.

Ushuaia. Ståle Indregård og Anne Grethe Lund Foto: privat
Ushuaia. Ståle Indregård og Anne Grethe Lund

- Slike turer er en fin måte å få sett verden på, i tillegg til å ha et påskudd for å holde seg i god form. Denne gangen har vi vært på guidet tur i nasjonalparken Tierra del Fuego (Ushuaia), ved isbreen Perito Moreno (ved El Calafate), til Salta og fjellområdene der, en tredagerstur i Andesfjellene før ferden gikk videre til Iguazu for å se på noen fossefall som er på verdensarvlisten, samt gjøre små avstikkere til Brasil og Uruguay, forteller Ståle videre.

VERDENSARV. Iguazu-fallene er på Unescos verdensarvliste og måtte selvsagt besøkes. Foto: Ståle Indregård
VERDENSARV. Iguazu-fallene er på Unescos verdensarvliste og måtte selvsagt besøkes.

Iguazufallene ligge på grensen mellom Argentina og Brasil, i provinsen Misiones i Argentina og delstaten Paraná i Brasil.

Navnet er, ifølge Store norske leksikon, satt sammen av ordene ì (vann) og guazú (stor). Iguazufallene består av i alt 250 fossefall hvorav de største er på hele 80 meter. Vannmengden varierer fra 1.750 til 12.750 kubikkmeter per sekund.

Europeerne oppdaget for første gang Iguazufallene i 1542, da en ekspedisjon ledet av Alvar Núñez Cabeza de Vaca var på vei mot Asuncíon, hovedstaden i Paraguay.

EVIG HELT. Diego Maradona er fortsatt stor i Argentina. Fotballhelten pryder fortsatt mange vegger i landet. - De over 40 år har Maradona som helten, de under 40 har Messi, er Ståle sitt inntrykk. Foto: Ståle Indregård
EVIG HELT. Diego Maradona er fortsatt stor i Argentina. Fotballhelten pryder fortsatt mange vegger i landet. - De over 40 år har Maradona som helten, de under 40 har Messi, er Ståle sitt inntrykk.

Som avslutning på oppholdet i hadde de planlagt tre-fire dager i Buenos Aires før de vender snuten mot nord igjen og lander i Bodø 4. september.

- Jeg har veldig lyst til å se fotballkamp i Buenos Aires. Håpet er å få tak i billetter til en River Plate-kamp lørdag. Så får vi se om det lykkes, avslutter Ståle Indregård.

Om det ble fotballkamp gjenstår å se, men det er ingen tvil om at det ble en drømmetur - klisterføre eller ei.
Da er det bare Japan igjen for Anne Grethe og Ståle.

- Denne gangen har vi ikke skiene med hjem. Det er en tradisjon at i alle fall de norske som går løpet i Argentina donerer ski, staver, sko og annet utstyr til den lokale skiklubben. Det gjorde alle seks i vårt følge, en bra tradisjon, avslutter Ståle Indregård.

SNART KOMPLETT. Worldloppet er 20 renn i 20 land (19 etter at Russland er strøket). Ståle og Anne Grethe har nå 18 og mangler bare Japan. Det er planlagt kommende vinter. Da kan de smykke seg med tittelen Global Skiers. Foto: Privat
SNART KOMPLETT. Worldloppet er 20 renn i 20 land (19 etter at Russland er strøket). Ståle og Anne Grethe har nå 18 og mangler bare Japan. Det er planlagt kommende vinter. Da kan de smykke seg med tittelen Global Skiers.
VAKKERT. Slik kan landskapet helt sør i Argentina se ut en dag i slutten av august. Foto: Ståle Indregård
VAKKERT. Slik kan landskapet helt sør i Argentina se ut en dag i slutten av august.
STORBY. Alle samlet på en høyde ute i spektakulær natur. Deretter sto fossefall i Iguazu på programmet og deretter noen dager i Buenos Aires der Ståle var veldig oppsatt på å få med seg en fotballkamp. Foto: privat
STORBY. Alle samlet på en høyde ute i spektakulær natur. Deretter sto fossefall i Iguazu på programmet og deretter noen dager i Buenos Aires der Ståle var veldig oppsatt på å få med seg en fotballkamp.
MEKTIG. En slik tur som Anne Grethe og Ståle er på gir mange mektige inntrykk og store opplevelser. Foto: privat
MEKTIG. En slik tur som Anne Grethe og Ståle er på gir mange mektige inntrykk og store opplevelser.
Powered by Labrador CMS