FORSKJELLER. Håkon Møller, gruppeleder for De Grønne på Nordland fylkesting, mener gratis oransje skolesekker til førsteklassingene bidrar til overforbruk og større forskjeller Foto: Anne Sofie Holand Fosby
FORSKJELLER. Håkon Møller, gruppeleder for De Grønne på Nordland fylkesting, mener gratis oransje skolesekker til førsteklassingene bidrar til overforbruk og større forskjeller

Frykter gratis skolesekker

(SALTEN) Miljøpartiet De Grønne i Nordland er skeptisk til mener utdelingen av oransje skolesekker.

Publisert Sist oppdatert

De mener gratis oransje skolesekker til førsteklassingene bidrar til overforbruk og større forskjeller.

– Intensjonen med sekkene er veldig god. Som foreldre er vi opptatt av at ungene våre skal være synlige i trafikken og komme seg trygt til og fra skolen. Men vi bør se om vi kan gjøre ting på en måte som ivaretar både miljøet og elevene bedre enn i dag, sier Håkon Møller, gruppeleder for De Grønne på Nordland fylkesting.

I et skriftlig spørsmål til Bent-Joacim Bentzen, fylkesråd for transport og infrastruktur, utfordrer han fylkesrådet på uheldige konsekvenser ved dagens ordning.

Motsatt virkning

Selv om fylkeskommunen oppfordrer til å bruke sekken i flere år, er inntrykket han at de færreste fortsetter å bruke den når andre skoleår begynner.

– Fra å være et positivt tiltak mot kjøpepress, risikerer vi at sekkene blir det motsatte, nemlig et signal om at eleven kommer fra en familie med trang økonomi. Med fare for at barna mot sin vilje ender opp med å skille seg ut fra de andre i klassen. I et ressursperspektiv er det i tillegg mildt sagt uheldig om fullt brukbare skolesekker går i søpla etter ett års bruk, skriver Møller i spørsmålet.

Andre farger

Møller viser til at andre fylker har valgt å gjøre ting annerledes.

– Trøndelag fylkeskommune bruker ulike farger på sekkene hvert år for at førsteklassesekken skal kunne bli en «andreklassesekk» året etter. Trafikksikkerhetsutvalget i gamle Akershus fylkeskommune delte ut spesiallagde reflekser utformet av norske designere, som appellerte litt ekstra til dem som syntes det var «ut» å gå med vanlige, runde refleksbrikker, forteller han.

– Smartere

I tillegg har det vært flere private initiativ for å samle inn pent brukte «førsteklassesekker» og sende dem til skolebarn i fattige land, poengterer Møller, som selv er far til en skolestarter.

– Selv blant førsteklassingene ser jeg at det er en stor andel som velger å bruke andre sekker enn den de har fått tildelt. Da kan vi spørre oss om behovet for synlighet i trafikken kan dekkes på en smartere måte – både med tanke på økonomiske kostnader og miljø, avslutter Møller.

Powered by Labrador CMS