LIVREDDE. Voksne og barn synes det er utrygt å ferdes i Hauan-området for tida. Her ser du Kirsti Ågnes Pedersen, Ida Skoglund, Una Elstad, Mikael Olsen, Laila Thuv, Ida, Andrea og Eila Christensen og Miriam Cecilie Elstad Olsen.Alle foto: Kenneth Strømsvåg
Frykter for livet til lekende barn
Nabolaget i Hauan opplever en eksplosiv trafikkøkning. Nå går foreldrene med hjertet i halsen av frykt for ulykker.
FAUSKE: - Det er smal vei, svinger og dels uoversiktlig. Det skal så lite til før det går galt, så vår innstendige bønn til bilistene er å senke farten.
Det sier Kirsti Ågnes Pedersen, mamma og bekymret beboer i Hauan.
Hun forteller at det har skjedd flere nesten-ulykker. Den neste og alvorlige vil hun for alt i verden slippe å stifte bekjentskap med.
Annonse
Annonse
- Jeg håper det kan hjelpe at vi sier i fra på denne måten. Det er 30-grense her, men det betyr ikke at farten må være 30 kilometer i timen. Det kan være nok til at det fatale skjer, sier Ågnes Pedersen.
Annonse
BEKYMRET. Laila Thuv kjenner på usikkerhet når de to eldste ungene ferdes ute i gata. Her er hun med Andrea (12) og Ida (8). Yngstejenta Eila er halvannet år.Kenneth Strømsvåg
Telte trafikken
Det er kommunens arbeid med å skifte ut vannledningnettet i området som har ført til trafikkøkningen. Deler av Rognveien er stengt. Det betyr at mange må ta sløyfa rundt for å komme opp i høyden. Via Gryttingveien, Sjåheiveien og Granveien.
- Vi har fått veldig mye trafikk her etter at arbeidet startet opp i midten av juni. En av ungene gjorde en telling en dag. Den viste 120 kjøretøy i løpet av en halvtime, forteller Kirsti.
Annonse
KLAR MELDING UT. Venninnene Miriam Cecilie Elstad Olsen (12) og Andrea Thuv (12) bønnfaller bilistene om å ta det med ro. De to håper sterkt å slippe flere nesten-ulykker.Kenneth Strømsvåg
Bil i bråstopp
Det er kjøretøy av alle slag som tar seg fram på de smale veiene. Personbiler som varebiler og busser.
- Det korker seg fort til. Kjøretøy styres ut i veiskulderen, som siger sammen av trykket, og myke trafikanter må passe seg, spesielt i uoversiktlige svingete partier. Da jeg selv ryddet unna litt vegetasjon like utfor hagen min, for å bedre sikten i svingen, opplevde jeg selv at en bilist ikke så meg. Hun hadde fokus på en møtende bil. Det gikk bra, men det måtte en bråbrems til. Ubehagelig, sier Ågnes Pedersen.
Sykkel-velt
Andrea Christensen (12) fikk også en ubehagelig opplevelse - på sykkeltur.
- Jeg hadde ramlet av sykkelen og lå på bakken. Da jeg skulle reise meg opp så jeg en bil som kom mot meg i stor fart. Det var skikkelig guffent, sier 12-åringen.
Hun og venninna Miriam Elstad Olsen (12) har en bønn til de som sitter bak rattet.
- Hold fartsgrensa. Og kjør gjerne enda litt saktere.
AKUTT-HJELP. Allerede dagen etter at Kirsti Ågnes Pedersen tok kontakt med kommunen var Bjørn Einar Eide på plass med akutt-hjelp.Kenneth Strømsvåg
Ros til kommunen
Midlertidige fartshumper er lagt ut for å redusere farten. Beboerne setter pris på det, men skulle gjerne sett at det var flere.
- Det er jo sånn at noen kjører rolig over, og så settes det fart igjen. Om disse sto tettere så ville nok det hjulpet, sier Kirsti Ågnes Pedersen.
Hun var i kontakt med kommunen onsdag. Samme kveld var en mann fra vei-, vann og avløp i området i Hauan for å sjekke ut forholdene.
- Vi setter pris på at dette tas på alvor. All honnør til kommunen.
Annonse
FORMANING. Mamma Una Elstad har gitt sønnen Mikael Olsen (12) klar beskjed om å ta det med ro når han er på tur med sykkelen.Kenneth Strømsvåg
- Kjør om Finneid
Fauske kommune oppfordrer de som kan til å velge omkjøringsveien for å komme til Hauan. Det er noe beboerne liker å høre.
- Vi har skrevet en del om arbeidet i Hauan og trafikkavviklingen i forbindelse med det på nettsidene våre. Her står det at det er et godt alternativ å velge omkjøringsveien om Finneid, sier Roy Skoglund i vei-, vann- og avløps-staben i Fauske kommune.
- Dette heier vi på. Siden det nå tar sin tid å komme seg fram den omdirigerte veien, så er dette et alternativ som ikke tar noe særlig lenger tid, sier Kirsti Ågnes Pedersen.
TRANGT. Det blir fort trangt i det flere kjøretøy skal passere hverandre, samtidig som myke trafikanter er i veien.Kenneth Strømsvåg
Sjekket ståa
Roy Helskog ble kontaktet av sistnevnte onsdag. Alt om kvelden tok han seg en runde for å se hvordan det så ut, med tanke på nedkjørt veiskulder og eventuell vegetasjon som reduserer sikten i kryss og svinger.
- Det ble bestilt kjegler for å hindre at veiskulderen blir mer ødelagt, og det ble bestilt kvisting, opplyser Helskog.
Torsdag formiddag ble tiltakene effektuert, blant annet av Helskogs kollega Bjørn Einar Eide.
Ferdes med hensyn
Roy Helskog oppfordrer bilistene til å være ekstra varsomme.
- Dette er jo et boligstrøk, og her skal en jo alltid ferdes med hensyn uansett. Så håper jeg folk er ekstra varsomme i og med at enkelte områder opplever noe mer gjennomkjørings-trafikk enn det som er til vanlig.
Velger annen vei
Beboer Kirsti Ågnes Pedersen forteller at området hun bor i til vanlig er veldig populært blant turgåere.
- Her har aktiviteten avtatt i takt med økt aktivitet fra biler. Folk synes rett og slett det blir for mye med all trafikken. Jeg snakket nylig med en mann som ofte går tur med to hunder. Han sa at han nå velger en annen vei, for å slippe å få en hel masse biler i ryggen. det gjorde det litt uoversiktlig, forteller Ågnes Pedersen.
HUMORISTISK BØNN. Kirsti og mannen Asgaut har hengt opp et skilt som med en god porsjon humor oppfordrer veifarende til å ta det med ro.Kenneth Strømsvåg
Ser framover
Hun håper at tiltakene som er satt ut i livet og oppfordringen fra naboene hjelper på situasjonen.
- Jeg tror mye er gjort med at folk blir bevisste på dette og tar hensyn når de ferdes i boligområdet vårt. Så ser vi fram til at jobben kommunen gjør med ledningnettet er ferdig i løpet av høsten, og vi får tilbake det vanlige trafikkbildet. Og turgåerne.