FOTOGRAFERER FUGLER. Pensjonert rektor ved Misvær skole, Per Kristian Almås er en ivrig fugleelsker. Etter at han brakk ankelen må han nøye seg med å følge med på hvem som besølker fuglebrettet. Bildene av fuglene i denne reportasjen har Almås tatt. Mange avsmåfuglene er fotografert på fuglebrettet. Foto: Ole Kristian Andreassen
FOTOGRAFERER FUGLER. Pensjonert rektor ved Misvær skole, Per Kristian Almås er en ivrig fugleelsker. Etter at han brakk ankelen må han nøye seg med å følge med på hvem som besølker fuglebrettet. Bildene av fuglene i denne reportasjen har Almås tatt. Mange avsmåfuglene er fotografert på fuglebrettet.

Frykter for fuglesangen

- Det er vanskelig å tenke seg et liv uten fugler, men folk kan jo forsøke å tenke seg en framtid uten fuglesang.

Publisert Sist oppdatert

KJØTTMEIS. De fleste kjenner denne fuglen godt, her den sitter i fin positur for å bli fotografert
KJØTTMEIS. De fleste kjenner denne fuglen godt, her den sitter i fin positur for å bli fotografert

Pensjonert rektor ved Misvær skole, Per Kristian Almås er en fugleelsker. På Ros i Misvær bor han, mannen som har viet sitt liv til å ta vare på fugler og naturen.

Nå sitter han i lenestolen med brukket ankel. Nylig fuglekikking i Espenes gikk galt på isglatte veier. Resultatet ble flere kompliserte brudd.

SAMMEN. En kjernebiter og en dompap fotografert sammen av Per Kristian Almås.
SAMMEN. En kjernebiter og en dompap fotografert sammen av Per Kristian Almås.

Det vi trodde skulle bli et enkelt intervju om fuglesang og solfylte sommerdager, får fort et alvorlig preg når vi begynner å snakke om klimaendringer, dramatisk reduksjon i antall fugler i Europa, insekter som forsvinner og nedbygging av leveområder for fugl.

- Forskere antar at det er en milliard færre fugler i Europa i dag enn det var tidlig på 1970- tallet. Klimaendringer er en ting, men ta med nedbygging av leveområder, industrielt jordbruk. dramatisk nedgang i antall insekter og jakt på småfugl gjennom mange år, så tegner det seg raskt et svært negativt bilde.

- En jakt som nå heligvis er forbudt. Man skjønner fort at fuglene ikke har det enkelt, sier Per Kristian med en alvorlig rynke i pannen.

Han begynte allerede som guttunge i Mosjøen å interessere seg for fugler. Det gikk sport i å finne sjeldne fugler og reir og lære seg fuglesang. Dengang på 1960-tallet var det sågar populært å samle på egg. Det ga status å ha si egen eggsamling:

HAVØRN. To havørner med fisk på isen.
HAVØRN. To havørner med fisk på isen.

- Etterhvert som jeg ble mer fornuftig ble det viktigere å ta vare på fuglene, og jeg ble medlem i Norsk ornitologisk forening. Det å ta vare på fuglene og naturen ble det viktigste, forteller Per Kristian Almås.

Han forteller at det er utrolig viktig å ta vare på fuglene gjennom vinteren når de mangler mat. Det er viktig å mate dem regelmessig. Mange fugler reiser sørover, men noen få arter blir igjen, såkalte standfugler.

PERLEUGLE. En ugle med sitt spesielle blikk er et yndet fotoobjekt.
PERLEUGLE. En ugle med sitt spesielle blikk er et yndet fotoobjekt.

- Nye arter blir nå tilbake her i nord på grunn av klimaendringer. Stæren overvintret ikke i Norge tidligere, men nå overvintrer den i Sør-Norge. I januar i år er den sågar observert i Misvær.

Det er tilgang på mat som avgjør hvor mange fugler vi har. De artene som nå blir igjen i Sør-Norge er arter som vanligvis trekker til Mellom-Europa og de britiske øyer.

GÅS. Dverggås på godt beite.
GÅS. Dverggås på godt beite.

- Rødstrupen overvintrer vanligvis i Tyskland og på de britiske øyer, men finnes nå på Vest- og Sørlandet.

Noen arter med østlig utbredelse var svært sjeldne i Misvær tidligere men dette har endret seg.

- Nå har jeg årvisse besøk av konglebit og kjernebiter. Fra før kjenner folk i Misvær til sidensvans som kommer hit for å spise rognebær. Dette fenomenet er forskere svært opptatt av. ”Invasjonsfuglene” østfra er på mange måter en berikelse, men vitner samtidig om ubalanse i naturen, forteller fugleelskeren.

SVALE. Låvesvalen trives i høyden.
SVALE. Låvesvalen trives i høyden.

Besøket hos fugleelskeren nærmer seg slutten. Vi skjønner at han ikke har det enkelt. Helst skulle han vært ute å studert fug-
ler, men med brukket fot blir det i noen uker framover å studere fugler i kikkert gjennom stuevinduet.

Powered by Labrador CMS