UTMERKET VANN I dette brønnhuset på Mohus i Misvær pumpes det opp Nord-Norges reneste drikkevann. Foto: Ole Kristian Andreassen
UTMERKET VANN I dette brønnhuset på Mohus i Misvær pumpes det opp Nord-Norges reneste drikkevann.

Fritt fram for å utnytte unikt Misvær-vann kommersielt

I Misvær ligger en kilde med Nord-Norges reneste drikkevann, som hvem som helst kan utnytte hvis de vil.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR: En egen avtale sikrer at kilden kan utnyttes kommersielt. Her er det fritt fram for selskap med kapital, teknologi og kompetanse.

Men så langt har ingen klart å utnytte vannet kommersielt. Blant de som har prøvd seg er Misvær Bottling Company.

Boringer

Tidligere teknisk sjef i Skjerstad kommune, Tor Aaseng kjenner bakgrunnen for at det ble foretatt grunnvannsboringer på Mohus i 1999.

- Området ble kartlagt fordi NGU hadde et prosjekt der de ville finne grunnvannskilder for produksjon av smolt på landbaserte anlegg. Det ble foretatt flere boringer, også i Vika, som dokumenterte at det finnes grunnvann over et stort område, forteller han.

Kan utnyttes

Forut for boringene ble det inngått avtale med grunneierne om at vannet kan utnyttes kommersielt.

- Avtalen om utnyttelse av grunnvannskilden i Misvær gjelder fortsatt. Den ble inngått med grunneierne i 1999, og gjelder så lenge kilden er i drift. Utnyttelsen omfatter både sivile- og næringslivsformål, forteller Aaseng.

Avtaler

Kilden ligger på eiendommen til Otto Moeng, men forvaltes i dag av hans sønn Ole Kristian Moeng

Fordi utnyttelse av kilden til sivile formål også omfatter andre eiendommer, ble det inngått avtaler med Tor Mohus, Jan Erling Mohus, Knut Mohus, Otto Moeng, Ivar Andreassen, Jon Magnus Mohus og Per Øyvind Mohus.

Amerikansk selskap

Grunnvannskilden i Misvær vakte interesse, også i USA. Etterhvert kom selskapet NBC Erik Oberst på banen. Selskapet ville utnytte kilden til å produsere flaskevann for eksport. De ville med andre ord drive og eie et tapperi i Misvær for eksport til det amerikanske marked.

- Det ble etablert et selskap av lokale folk som skulle produsere flaskevann i næringsbygget i Misvær. Men selskapet i Misvær klarte ikke å skaffe nødvendig kapital, blant annet til markedsføring, og det ble ingen avtale med det amerikanske selskapet, forteller Tor Aaseng.

Bottling Company

I 2003 ble det ingått en intensjonsavtale mellom Skjerstad kommune og Inger Ellen Nicolaisen og firmaet SN Aqua AS. Selskapet het «Misvær Bottling Company» og hadde kontoradresse i New York.

- Selskapet ville utnytte ledig kapasitet i vannkilden til produksjon av vannflasker, bokser og andre innretninger. Dessverre ble det ikke noe av dette, forteller Tor Aaseng.

Fritt fram

1. januar 2005 ble Skjerstad kommune slått sammen med Bodø kommune. Siden har det ikke vært snakk om å utnytte drikkevannskilden kommersielt.

Men det er fritt fram for den som har kapital, teknologi og kompetanse til å starte opp produksjon av flaskevann i Misvær innenfor avtalens rammer.

Powered by Labrador CMS