VASSBOTN. Sonja Kristensen (24) var hjemme på ferie i Vassbotn i påska. En stor kontrast fra den travle hverdagen som kokk i staben til den verdensberømte kokken Heston Blumenthal. Foto: Sverre Breivik
VASSBOTN. Sonja Kristensen (24) var hjemme på ferie i Vassbotn i påska. En stor kontrast fra den travle hverdagen som kokk i staben til den verdensberømte kokken Heston Blumenthal.

Fra Vassbotn til topprestaurant i England

Sonja Kristensen (24) mener selv hun har verdens beste jobb som kokk i staben til den berømte og meritterte kokkekjendisen Heston Blumenthal.

Publisert Sist oppdatert

I PÅSKEN var Sonja i barndomshjemmet i Vassbotn, på påskeferie hjemme hos foreldrene.

Fra lange arbeidsdager i stjernerestauranten «The Fat Duck» like utenfor London ble kontrasten stor da hun la ut på hyttetur i fjellene i Øvre Saltdal.

- Det har vært deilig å være hjemme en god uke og slappe av, gå på ski og spise Kvikk Lunsj og appelsiner, sier den unge kokken.

Det var en tilfeldighet at hun skulle ta utdanning som kokk, men det angrer hun ikke på nå. Nå lærer hun kokkekunsten av en av de aller beste, Heston Blumenthal, kjent for sin kunstneriske og overraskende kokekunst.

Blumenthal har du sikkert sett på TV ettersom det også her i Norge har vært sendt flere av kokke-programmene han medvirker i.

I disse dager starter en ny serie på australsk TV der kamerafolkene har fulgt Blumenthal, Sonja fra Vassbotn og resten av staben over to år.

På disse to årene skjedde det mye rundt restauranten «The Fat Duck» i Bray utenfor London. De skulle ruste opp restauranten for rundt 30 millioner, en jobb som skulle ta åtte måneder.

Da tok like godt Blumenthal med seg alt inventar, bestikk og de 50 ansatte og bygde opp samme restaurant i Melbourne i Australia for drift i seks måneder.

Det fikk Sonja være med på. Staben er satt sammen med kokker og servitører fra et stort antall land.

- Jeg har kolleger fra Israel, Polen, Canada, Sverige, England, Italia, USA, Australia og mange flere land, sier Sonja, som ikke legger skjul på at det ligger mye hardt arbeid bak restaurantdrifta.

Blumenthal har foruten «The Fat Duck» flere andre restauranter i både inn- og utland, men han er jevnlig innom «laboratoriet» som han har bygget opp vegg-i-vegg med restauranten.

Der forsker han på nye smaker, konsistenser og muligheter for å bringe den gastronomiske verden videre. Han beskrives som en vågal, nysgjerrig og gastronomisk ener.

Etter to år på kokkeskole på Fauske ble det to år med læretid på den legendariske og velrenommerte Annen Etage i Oslo.

Der fortsatte Sonja sin utvikling i kokkefaget og med en glødende interesse for å lære enda mer søkte hun om praksis i fire måneder på «The Fat Duck». Nå var viljen stor til å lære mer, vel og merke uten lønn.

Hun må tydeligvis ha levert varene på kjøkkenet, for det vanket raskt fast ansettelse på Vassbotn-jenta.

- Jeg lærer mye hver eneste dag og det er høyt nivå på det som leveres til kundene hver eneste dag. Kjøkkensjefen smaker gjennom hele menyen foran hver bordsetting og ingen ting overlates til tilfeldighetene, sier Sonja med et smil.

Hun forteller at det stort sett er fullt i restauranten hver eneste dag de har åpent gjennom hele året. De jobber lange dager, men søndag og mandag har restauranten stengt og de ansatte kan nyte noen fridager.

- Vi jobber lange dager, men jeg har ikke hatt en eneste kjedelig dag på jobb. Det er godt miljø, høyt tempo, høyt nivå og alltid noe å lære, sier hun.

Sonja forteller at de gjestene ikke bestiller bord, men kjøper en billett til en kulinarisk reise som både overrasker og utfordrer både øyne og gane.

Selv om det koster 255 pund (tett på 3.000 norske kroner) per person, strømmer gjestene til «The Fat Duck» fra hele verden.

- Det er en stor opplevelse å spise på denne restauranten og for mange er dette en once in a lifetime-sak. Det er fire timer i en gastronomisk himmel. Vi forbløffer mange gjester med spesielle smaker og alt er av svært høy kvalitet.

For henne og kollegene er jobben både en livsstil og en stor lidenskap, og det med å få lære av en av kokkekunstens nestorer er ikke alle unge kokker forunt. Sonja skjønner at hun har vært heldig, men vi mistenker at man ikke kommer seg inn i Blumenthals stab bare med flaks.

Han stiller nemlig svært høye krav til sine ansatte.

Når du leser dette er Sonja tilbake på «The Fat Duck» i Bray og skulle du avlegge restauranten er det stor sjanse for at du treffer henne.

- De gir de norske gjestene beskjed om at det jobber ei fra deres land i staben og da må vi jo ut og hilse på dem, noe som alltid er hyggelig, sier Sonja.

Mer om Blumenthals restaurant finner du på nettadressen thefatduck.co.uk.

Powered by Labrador CMS