AVSLUTTER JOBB. Ingeniørkompaniet har i tre uker hatt folk i jobb på fjellet med å sikre vanntilgangen til rundt 700 mennesker i Beiarn. Nå kan de forlate, og overlater oppfølgingen til kommunens folk. Alle foto: Joachim Trzebinski
AVSLUTTER JOBB. Ingeniørkompaniet har i tre uker hatt folk i jobb på fjellet med å sikre vanntilgangen til rundt 700 mennesker i Beiarn. Nå kan de forlate, og overlater oppfølgingen til kommunens folk. Alle foto: Joachim TrzebinskiKREVENDE TERRENG. Gruppen fra hæren er trent til å ta seg fram i vanskelig terreng.LEDE VANN. Siden vannstrengen fra Kvalvatnet og til Eiteråga frøs, måtte vannet pumpes og ledes.MÅLE VANNSTAND. Oppdraget har blant annet gått ut på å måle vannstanden i elvene.LEDET OPPDRAG. Joachim Trzebinski er løytnant og troppsjef i hærens Pansret ingeniørkompani.

Fra raset i Gjerdrum til vann-jobb i Beiarn

Alvorlighetsgraden er en annen, men styrken fra Hæren har opplevd vannoppdraget i Beiarn som meningsfullt.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: - I en vanskelig situasjon for bygda er det meningsfullt å bidra med det vi kan. Det er et lite oppbrudd fra hverdagen, og vi er glade for å hjelpe, uttaler den militære styrkesjefen, Joachim Trzebinski.

Han har ledet gruppen i arbeidet med å sikre vanntilgang til Beiarns befolkning.

Værskifte

Siden 7. februar har de sikret vannforsyningen til omtrent 600 mennesker. Styrken fra Ingeniørbataljonen i Brigade Nord har bidratt i snart to uker. Denne uka tok Hurtig reaksjonsstyrke fra Rena over. De støtter i det daglige Telemarksbataljonen.

- Det virker som at dammen ved primærkilden Tollåga begynner å fylle seg opp. Vi er fortsatt litt usikre om dette er tilfellet, men de som har lokalkunnskap her er rimelig sikre. Dette skyldes nok at værskiftet som har vært samt snøen som isolerer begynner å gi litt resultater, forklarer Trzebinski.

Uten dekning

På grunn av rasfaren etter siste snøfall og andre utfordringer i terrenget ble styrken enig med kommunen om å holde seg innenfor dagslyset. De har følt seg godt ivaretatt under oppdraget, hvor de har vært plassert ulike steder.

Oppdraget har krevd at mekanikerne har sovet i en hytte på fjellet, hvor de har vært utenfor dekning, og har derfor kommunisert via nødnett. De har fått tilsyn og forsyninger to ganger i døgnet. Blant annet har rådmannen har stilt hytte til rådighet.

- Lokalbefolkningen har vært så imøtekommende, forteller troppsjefen.

Ulike oppgaver

En gruppe av mekanikere har stått ved Kvalvatnet og holdt pumpa i gang. To personer har jobbet med logistikk og har fraktet materiell.

- Så har jeg hatt en liten gruppe nede sammen med meg og målt, og tatt oss ut i terreng der det er litt kronglete å komme til. Litt av cluet har vært å få et godt overblikk ved å måle på riktige steder. Slik kan vi finne ut om vi skal pumpe mer vann eller mindre vann, sier Trzebinski.

- Har det vært et utfordrende oppdrag?

- Denne gruppen består av spesialtrente ingeniører som har en helt annen kompetanse enn andre bataljoner. Vi driver med mobilitet og antimobilitet, og gjør vurderinger av fremkommelighet på lende. Vi er trent og har utstyr til å jobbe litt utenfor allfarvei.

Deltok i Gjerdrum

- Får dere ofte oppdrag som dette?

- Vi har nylig deltatt i arbeidet etter skredet på Gjerdrum, og deretter fikk vi dette oppdraget her i Beiarn kommune. Men hadde du spurt for et år siden, hadde jeg svart annerledes.

Trzebinski var deltakende i å sende soldater og materiell, samt å understøtte den sivile ledelsen på Gjerdrum. Et par av mannskapet som nå har dratt fra Beiarn, var med i jobben med å forsterke terrenget og deltok også i søk etter savnede etter det fatale skredet.

- Det var selvsagt utrolig tragisk. Men det som slo meg i etterkant var folks vilje til å hjelpe til, sier han.

- Det er to vidt forskjellige oppdrag dere har hatt?

- Det er klart, det er en helt annen situasjon, men vil si det har vært dramatisk likevel. Jeg kan bare forestille meg hvordan det ville vært for folk å bli uten vann. Det har vært utrolig lærerikt og gøy å få være med på dette oppdraget.

Drar hjem

I går var siste dag for Ingeniørkompaniet i Beiarn, og de kunne pakke sammen utstyret og dra videre på nye oppdrag.

- Vi er veldig fornøyde med deres bidrag, sier rådmann Ole Petter Nybakk.

Det var en stund snakk om at kommunen ville be om forlengelse av hjelpen fra Hæren, siden det så ut til at mildværet lar vente på seg. Men dette blir altså ikke nødvendig. Det er likevel ikke så enkelt som at kommunen kan slippe taket.

- Vannet klarer seg nok ikke helt selv, nei. Vi pumper ennå vann fra Kvalvatn og ned den syv kilometer lange Eiterådalen. Så pumpes vannet fra Eiteråga opp 94 høydemeter og 800 lengdemeter før det tas inn i renseanlegget og sendes på nettet. Vi fikser selv ivaretakelsen av dette fra nå av, avslutter Nybakk.

Powered by Labrador CMS