Foto: Trond Loge

Leder

Forsvarer turistfiskere

Rådet Trond Loge gir til Fiskeridepartementet, er å informere både norske og utenlandske fiskere om hvordan de utnytter den fisken de tar.

Publisert Sist oppdatert

Norsk forvaltning bør bygge på kunnskap

Vi er like fornøyd hver gang noen stiller opp og pirker i etablerte sannheter og skaper debatt om forslag som andre har akseptert. I så måte er fritidsfisker Trond Loge et friskt pust i debatten om utenlandske fritidsfiskere som kommer til Norge.

De aller fleste ytringene om slike fritidsfiskere framstiller dem som turister med relativt dårlig moral. De håver inn store fangster og skjærer ut de beste stykkene av fisken for å ta dem med hjem.

Senest i forrige uke skrev en mann et leserbrev i Avisa Nordland der han fortalte at Saltstraumen og fjordene i distriktet ble utarmet av stadig økende fisketurisme. Han bekreftet forestillingen om turister som turer fram og omgår regelverket.

Det nye forslaget er at turister ikke lenger skal få ta med seg ti kilo fisk ut av landet. Bare de som er gjester ved registrerte turistbedrifter skal fortsatt få ta 20 kilo fisk over grensen.

Trond Loge argumenterte mot forslaget i lørdagens utgave av Saltenposten. Fritidsfiskeren fra Saltdal stiller spørsmål ved det faglige grunn-
laget for endringen. Han vil beholde dagens regler.

Han mener at vi nordmenn bør begynne med å rydde opp i eget fiske. Media forteller om yrkesfiskere som tar opp mer fisk enn de rapporterer og som dumper fisk på havet.

De 7,5 tonn med fisk som tollerne beslagla i Nord-Norge og Midt-Norge første halvår i fjor, blir lite i denne sammenhengen. Dessuten legger turistfiskerne mye penger igjen Norge, de betaler godt for fisken.

At turistene sløser når de bare tar med seg de beste filetene, monner lite i regnskapet over hvor mye mat nordmenn kaster. Det var i «gamle dager» folk visste å utnytte alle delene av fisken.

Rådet Trond Loge gir til Fiskeridepartementet, er å informere både norske og uten-
landske fiskere om hvordan de utnytter den fisken de tar. Fiskemager er for eksempel god mat.

Nordmenn drar til Sverige og fyller bøtter med multer, og ingen veier fisken vi tar med hjem fra Sverige. Norsk forvaltning bør bygge på
kunnskap, ikke stemningsbølger, er Loges råd.
Vi tror han er verdt å lytte til.

Powered by Labrador CMS