GLADE GRÜNDERE. Etter mange års hard jobbing, var det endelig klart av åpning av destilleriet til gjengen i 67 North Destillery. Fra venstre Ole Jonny Engan, Camilla Olsen, Paul Gunnar Jansen, Håvard Jansen og Lars Jansen. Foto: Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
GLADE GRÜNDERE. Etter mange års hard jobbing, var det endelig klart av åpning av destilleriet til gjengen i 67 North Destillery. Fra venstre Ole Jonny Engan, Camilla Olsen, Paul Gunnar Jansen, Håvard Jansen og Lars Jansen.

Første lovlige produksjon i Saltdal

- Dette er den første lovlige produksjonen i ei bygd med ei lang og stolt historie, som ikke er så veldokumentert som den øvrige industrihistorien.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Med en god blanding av humor og alvor snakket en av gründerne, Camilla Olsen, om 67 North Destillery. Om hvorfor Innovasjon Norge, investorer, Saltdal kommune, Kunnskapsparken, Saltdal Utvikling og DNB, har funnet dem skikket til å starte opp brennevinsproduksjon på Rognan.

Ikke minst roste hun arbeidsgjengen, som hun mente uten å overdrive i to år har brukt alt av ettermiddager, helger og ferier til å jobbe fram prosjektet.

En attraksjon

67 North Destillery holder til på Patentslipen nært Rognan Hotell. Lokalet for destilleriet er påbygd bak forsamlingshuset som Harald Hartviksen i sin tid sørget for å
restaurere, inkludert parkområdet rundt.

Tankene i destilleriet er melketanker som de har kjøpt brukt fra meieriet, og som har stått i fjøs i området. Det beregnes etter hvert en produksjon på rundt 100.000 liter i året. Budsjettet for prosjektet er 15 millioner kroner.

Gründerne har hele tiden understreket at det er mye mer enn et produksjonslokale. De ser for seg underholdning, festivaler, disksmaking og bespisning i samarbeid med hotellet og eventer av forskjellige slag. Målet er å skape en attraksjon på Rognan.

Og selv om også det lokale markedet er interessant, så er det asiatiske markedet spesielt spennende for destilleriet rett nord for Polarsirkelen.

På polet

Whiskyen må lagres, og den første produksjonen i Saltdal er ikke klar til å bli drukket før om tre år. Men allerede i år håper de å få både Gin, Akevitt og Vodka fra Rognan inn på Vinmonopolet. Det fikk henne til å minne folk om at brennevin fra Rognan kan ligge under juletreet allerede i år.

Den offisielle og høytidelige åpningen under Rognandagan lørdag startet med at gründerne selv, med noen forsterkninger, fremførte en hymne til Whisky Den er skrevet av Håvard Jansen og arrangert av Geir Tore Berg.

Et eventyr

Det var ordfører Rune Berg som foretok den offisielle åpningen og klippet snora. Han hadde tatt vare på flaggbåndet fra åpningen av Tjernfjelltunellen.

- Et eventyr, som betyr svært mye for Rognan og Saltdal, og setter oss på kartet, ikke bare i Norge, men også utenfor Norge.

- Og for ei satsing. De skal ikke bare produsere edelt vann. Det blir også salg av opplevelser. Her blir det både aktivitet og arbeidsplasser, sa ordføreren før Rognan hornorkester stemte i.

Flere ut

Camilla Olsen sa at destilleriet er et resultat av en mange år gammel steine gærn idé, men at denne gjengen har en tendens til å iverksette gærne ideer.

Hun viste til at det blir arrangement og eventer på den nye virksomheten, og at hun håper det vil bidra til å få folk mer ut, ikke på bekostning av noe annet, men at flere går oftere ut.

Powered by Labrador CMS