KJØLIG START. Noen dager før seriestart mot Rosenborg ligger det snø på Aspmyra, og gradestokken viser minus. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
KJØLIG START. Noen dager før seriestart mot Rosenborg ligger det snø på Aspmyra, og gradestokken viser minus.

Forsiktig Frode før fotballstarten

Det vanskelig å finne noen som ikke tror at Bodø/Glimt vinner Eliteserien som starter i dag.

Publisert Sist oppdatert

BODØ: Klubbens daglige leder, den opprinnelige fauskeværingen Frode Thomassen, han er ikke med på at serien er avgjort allerede før den er i gang, selv etter to seriemesterskap og flere bragder i Europa.

- Sånn verken tenker eller snakker vi. Her dreier det seg om at vi skal utvikle oss hver eneste dag. Vi er gått helt bort fra å prate resultat og resultatmål.

- Kjenner du noen som tror at Glimt ikke vinner?

- Det vet jeg ikke, men vi merker jo et stort engasjement for klubben. At vi blir å regne med, det tror vi også. Jeg håper i hvertfall at vi klarer å gi folk gode opplevelser.

Fantastisk reise

Det har vært en fantastisk reise for Frode Thomassen siden han ble daglig leder i 2017. Da var laget i divisjonen under. De hadde fire ansatte i administrasjonen og et budsjett på 42 millioner kroner. Nå har de blitt Norges beste klubb og kommet langt i Europa. De har 14 ansatte i administrasjonen og over 70 ansatte inkludert spillerne. I 2021 omsatte de 184 millioner kroner. Budsjettet for 2022 er 132 millioner.

Ny arena i 2024?

Og det hele ledes altså av en fauskeværing som bruker disse ordene om hva jobben hans dreier seg om: Sport, klubbkultur, spillerlogistikk, marked, bærekraft i tillegg til å følge opp alt det hverdagslige rundt arrangement.

De jobber mye med ny arena. Ambisjonen er et den skal stå ferdig høsten 2024. Og det blir kunstgress selv om landslagstrener Ståle Sol-
bakken ikke liker det så godt.

- For oss er det ikke så stor forskjell. Vi spiller like god fotball på Stadio Olimpico som på kunstgress, sier Frode Thomassen.

Kompetanse viktigst

- Vi er blitt en toppklubb i Norge. Da er produktet det viktigste. Hvis nordnorske spillere er gode nok, så kommer de inn på vårt A-lag, og det tror jeg vi vil se mer av. Vi driver godt i akademiet, og har flere nordnorske spillere på utlån i gode norske klubber.

- Nordnorske Bodø/Glimt har bare noen få spillere fra Nord-
Norge på banen. Er ikke det et større problem enn du vil innrømme?

Redaktøren i Nordlys hadde en interessant refleksjon rundt dette da han skrev at også vi i Nord-Norge trenger å tiltrekke oss kompetanse. Det gjelder også fotballspillere, og i administrasjonen har vi rekruttert både fra Oslo og Stavanger.

Vi må først og fremst bygge et godt produkt med best mulig kompetanse. Ja, vi vil ha fram nordnorske spillere, men det kan ikke være bestemmende for alt.

Fortsatt nøkterne

- Når det går så bra, kan du lene deg tilbake og nesten ikke gjøre noe, eller jobber du ekstra hardt da?

- Den sportslige suksessen har medført enda mer jobb. Det er mange som drar oss i alle retninger, og vi må være der for journalister og for næringslivet. Spørsmålet er hvor mange tidstyver vi skal si ja til, for vi må først og fremst konsentrere oss om det som er viktig, å utvikle klubben.

- Hva gjør du med alle millionene som er kommet inn etter suksessen i Europa?

- Her tenker vi annerledes enn mange andre. Vi er ikke her for å maksimere pengene, men for å utvikle produktet. I 2009/2010 holdt Bodø/Glimt på å gå konkurs. Vi vil ha nøkternhet i bunn.

Attraktivitet

- Vi budsjetterer ikke med førsteplass, men med fjerdeplass. Vi budsjetterer ikke med at vi skal ut i Europa.

- Hva er din teknikk for å stå imot presset om altfor høye lønninger?

- Vi er flinke å tilkjennegi at vi ikke er lønnsledende, men at attraktiviteten ligger i å utvikle seg i Glimt. De store pengene vil kanskje komme i spillerens neste steg. Vi øker lønningene noe med sportslig suksess, men er fortsatt nøkterne.

Ringvirkninger

- Vil Glimts suksess på noen måte dryppe ned på fotballen i Indre Salten?

- Ikke direkte, men skulle en klubb i Indre Salten få fram en spiller som når vårt A-lag, så kan det fort skje. Se hva Mjølner har fått
for vårt salg av Håkon Evjen. Det samme Junkeren med Jens Petter Hauge og Svolvær og Alta med Mathias Normann.

I et litt større perspektiv mener jo jeg at Bodø/Glimt for tiden øker attraktiviteten til vårt område, for eksempel når det gjelder bedriftsetableringer og reiseliv. Navnet Bodø/Glimt er blitt så kjent ute i Europa at det gir ringvirkninger.

- Ekstremt dedikert

- Hva er Kjetil Knutsens hemmelighet?

- Jeg tror ikke han har noen hemmelighet utenom at han er ekstremt dedikert og fokusert og utrolig opptatt av hardt arbeid hver eneste dag. Og det gjelder ikke bare han, men øvrig trenerapparat, spillere og klubben generelt.

Krig og pandemi

- Ukraina, pandemi, strømpris, drivstoffpriser, renteøkning. Tenker du noen gang at du holder på med noe uviktig?

- Vi spilte jo i Ukraina bare uker før det smalt. Flyplassen vi landet på er ødelagt, og vi har sett lagbilde av våre motstandere i soldatuniformer. Når vi ser folk mister land og hjem og sine kjære, kan fotballen virke meningsløs.

Jeg mener likevel at fotballen har en funksjon. Ukrainske flagg på tribuner verden over forteller det. Å skape glede og felleskap er også av stor betydning. Under pandemien vil jeg tro at Bodø/Glimt var med på å skape glede i ei stusslig tid for mange.

Kan gjenta suksessen

- Er dere i stand til å slå Roma en gang til?

- Vi vet i hvertfall at vi er konkurransedyktige.

- Vinner Bodø/Glimt Elite-
serien i 2022?

- Vi skal i hvertfall spille mange gode kamper, sier Frode Thomassen. Han er ikke resultatorientert, men veldig opptatt av å utvikle klubben han leder – hver eneste dag.

Powered by Labrador CMS