SAMLET MOT REGJERINGEN. Ledelse, fagforening og ordførere slakter regjeringens CO2-budsjettforslag. Fra venstre: Marlen Rendall Berg, Kolbjørn Mathisen, Frode Alfheim, Ove Sørdahl og Jan Harald Karlsen. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
SAMLET MOT REGJERINGEN. Ledelse, fagforening og ordførere slakter regjeringens CO2-budsjettforslag. Fra venstre: Marlen Rendall Berg, Kolbjørn Mathisen, Frode Alfheim, Ove Sørdahl og Jan Harald Karlsen.

Ut mot regjeringen:

- For oss blir det en utgift for utslipp vi ikke har

- Det regjeringen gjør nå er et alvorlig og fundamentalt angrep. Det hjelper ikke med omstilling, hvis du tar bort hele fundamentet for å drive industrien.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Dette bringer oss inn i en fundamental diskusjon om vi skal leve av å selge kraft eller å skape verdier på naturressurser.

Det sa verksdirektør Ove Sørdahl, og fikk full støtte fra fagforening og ordførerne i Fauske og Sørfold, som representerer hvert sitt regjeringsparti.

Anledningen var at Frode Alfheim besøkte Elkem Salten. Han er leder for Industri Energi i Norge, fagforeningen for de fleste Elkem Salten-ansatte.

FAGFORENINGSTOPPER. Fra venstre leder i Industri Energi, Frode Alfheim, hans rådgiver Gry Haugbakken, verksdirektør Ove Sørdahl og leder av Salten kjemiske, Jan Harald Karlsen. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
FAGFORENINGSTOPPER. Fra venstre leder i Industri Energi, Frode Alfheim, hans rådgiver Gry Haugbakken, verksdirektør Ove Sørdahl og leder av Salten kjemiske, Jan Harald Karlsen.

Betale for andre

Temaet er komplisert i et internasjonalt regelverk om at forurensende industri må betale for sine utslipp. Problemet er at også de som har ingen eller minimale utslipp må betale.

Dette har regjeringen til nå kompensert, men den kompensasjon endres sånn at den tilnærmet fjernes. Dermed må Elkem salten i praksis betale for andres forurensing.

Hadde vi vært basert kullkraft, hadde vi måttet akseptere dette, men vi er basert på vannkraft og dette er ei avgift som svekker oss og dermed øker utslippene.

BEKYMRET. Verksdirektør Ove Sørdahl og fagforeningsleder Jan Harald Karlsen er bekymret for utviklingen om regjeringens forslag går igjennom. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
BEKYMRET. Verksdirektør Ove Sørdahl og fagforeningsleder Jan Harald Karlsen er bekymret for utviklingen om regjeringens forslag går igjennom.

Truet på sikt

- For oss blir det en utgift for utslipp vi ikke har, 160 millioner kroner i året. Det er et normalt årsresultat for oss. Og mister vi overskuddet da blir det om å holde driften gående, da blir det ikke nye grønne investeringer, som vi har hatt mange av de siste årene og som regjerningen ønsker at vi skal gjøre.

- Dette gir stimulans til at investeringene flyttes fra Norge til land som forurenser langt mer. Fortsetter denne trenden i 10 eller 20 år, da er vår eksistens truet, sa Sørdahl.

Enorm betydning

Han er sjef for en hjørnesteinsbedrift i Indre Salten. 200 ansatte gir ringvirkninger for 400 ansatte. Den har et kraftforbruk tilsvarende en by på 5-80.000 innbyggere. Råvareleveransen til verket er, omdannet i bilhengerlass oppe i 2000 pr dag.

Bedriften omsetter for rundt 3milliarder i et normalt år, og har de siste årene investert over 2,5 milliarder kroner i det som skal gi konkurransefortrinn inn i det grønne skiftet.

MØTTE FAGFORENINGEN. Ordførerne Marlen Rendall Berg (t.h.) og Kolbjørn Mathisen, møtte lederen i Industri Energi i Norge, Frode Alfheim og hans rådgiver Gry Haugsbakken. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
MØTTE FAGFORENINGEN. Ordførerne Marlen Rendall Berg (t.h.) og Kolbjørn Mathisen, møtte lederen i Industri Energi i Norge, Frode Alfheim og hans rådgiver Gry Haugsbakken.

Jobber hardt

Frode Alfheim i Industri Energi gjorde det klart at her står de ansatte og ledelsen side om side. Derfor, sa han, arbeides det knallhardt for å få Stortinget til å forbedre dette i behandlingen av Statsbudsjettet.

Ordførerne i Fauske og Sørfold, Marlen Rendall Berg fra Senterpartiet og Kolbjørn Mathisen fra Arbeiderpartiet, uttrykte seg kritisk til sin egen regjering.

Begge ga uttrykk for at forarbeid og informasjon og klargjøring av hva dette vil bety lokalt, hadde kommet altfor lite fram. Også de skal nå aktivt jobbe mot egne stortingsrepresentanter.

Tøff mot sine egne

Allerede mandag skal Kolbjørn Mathisen til Stortinget, dit alle landets ordførere og varaordførere fra Arbeiderpartiet er invitert.

- Kan vi kalle Arbeiderpartiet et industriparti og Senterpartiet et distriktsparti hvis dette blir innført?

- Det er viktig at våre politikere på Stortinget er klar over konsekvensene når de gjør vedtak. Jeg er usikker om de ser rekkevidden her, sier Marlen Rendall Berg.

- Arbeiderpartiet må få industripolitikk mer fram på agendaen nå, sier Kolbjørn Mathisen.

- Dere er viktige for oss, repliserte Frode Alfheim til ordførerne.

Powered by Labrador CMS