GJENNOMGÅR SAKEN. Politiadvokat Kristine Pedersen gjennomgår i disse dager Sørfold-saken, og skal utforme ei innstilling før den sendes videre til Statsadvokaten.Lise Berntzen
Sørfold-saken:
- Føler meg trygg på at vi har snudd alle steiner for å finne svar
Politiadvokat Kristine Pedersen gjennomgår i disse dager Sørfold-saken før den skal oversendes til Statsadvokaten.
SØRFOLD: Mandag formiddag var VG først ut med en artikkel der de opplyste om at politiets etterforskning av drapene i Sørfold natt til 1. januar var ferdig, og at saken nå skal sendes videre til Statsadvokaten for påtaleavgjørelse.
Det var ekteparet Elin Nordhei Bordi (46) og Terje Åsmund Nordhei (46) som ble drept i sitt eget hjem denne natta, i tillegg ble deres felles datter hardt skadet. Den 19 år gamle sønnen til Elin, som er siktet for drapene, ble også funnet død i eneboligen på Straumen.
Ventet på en erklæring
Annonse
Annonse
Før sommeren skal de pårørende i saken ha blitt orientert om at det eneste påtaleansvarlig ventet på, var erklæringene fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK).
Annonse
Disse ble altså klar mandag denne uken.
- Saken ble slått opp i media som om at det var en nyhet at vi ikke har funnet et mulig motiv, men at vi trolig ikke ville klare å finne et motiv i denne saken er noe vi har opplyst om også tidligere, forklarer politiadvokat Kristine Pedersen på telefon med Saltenposten onsdag morgen.
Stort medietrykk
Annonse
Artikkelen er ifølge politiadvokaten basert på en kort uttalelse fra henne via politiets pressekontakt på epost.
- Jeg har ikke rukket å snakke med media før nå, sier hun og legger til at de har merket på antall henvendelser at også de fleste journalistene i Norges mange mediehus er ferdige med ferieavviklingen.
- Det gjelder ikke bare denne saken, men flere, sier hun og innrømmer samtidig at det til tider kan være krevende å skulle rekke å svare ut alle spørsmål.
Gjennomgår saken
Pedersen har i skrivende stund Sørfold-saken på sitt bord før den skal sendes over til Statsadvokaten. Som politiadvokat er hun påtaleansvarlig etterforskningsleder i saken. Det er Riksadvokaten som har tiltalekompetansen i drapssaker, mens Statsadvokaten i Nordland kan henlegge drapssaker, forklarer hun.
- Hvem som har påtalekompetansen i en straffesak, det vil si hvem som avgjør hva som skal bli utfallet i saken, følger av straffeprosessloven. Gjennomgående er det slik at i de mest alvorlige straffesakene med høyest strafferamme kan ikke påtalemyndigheten i politiet ta ut tiltale, tiltalekompetansen ligger da enten til Statsadvokaten eller Riksadvokaten, men de fleste saker kan henlegges av politiet, med klageadgang til Statsadvokaten.
Politiadvokaten arbeider nå med å gjennomgå saken, før hun deretter skal utforme ei innstilling som skal oversendes til Statsadvokaten.
- Vi går aldri ut med innholdet i innstillingen før Statsadvokaten har vurdert denne.
Saker hvor siktede er død, blir som regel henlagt fordi det ikke er noen å føre straffesak mot.
I enkelte tilfeller kan Statsadvokaten også vurdere at det bør gjøres flere etterforskningsskritt fra politiets side. Pedersen ønsker ikke å spekulere i hva som blir utfallet i denne saken.
- Snudd alle steiner
Politiadvokaten påpeker likevel at hun mener politiet har gjort ei grundig og god etterforskning i Sørfold-saken, i håp om å kunne gi etterlatte og øvrige pårørende svar på alle ubesvarte spørsmål.
- Jeg føler meg trygg på at vi i har snudd alle steiner for å finne svar. Dessverre er det slik at vi i denne saken ikke har klart å finne ei forklaring på hvorfor dette skjedde, eller noe som kan belyse et mulig motiv, fastslår hun.
Annonse
På mer generelt grunnlag kan politiadvokaten informere om at det i saker med høy alvorlighetsgrad, som eksempelvis drapssaker, vil hele livet til siktede gjennomgås.
- Dette inkluderer blant annet full gjennomgang av helsehistorikk, økonomi, alle elektroniske spor, avhør av familie, arbeidsgiver og øvrig omgangskrets.
Ingen svar
Etter drapene 1. nyttårsdag i Sørfold, er også den siktede 19-åringens helsehistorikk gjennomgått, men politiadvokaten ønsker ikke å uttale seg om dette, utover at det ikke har framkommet noe som kan bidra til å gi noen forklaring på handlingene.
- Av den grunn og av hensyn til personvernet til den avdøde 19-åringen, vil vi ikke gå ut med ytterligere informasjon om dette.
Etter boka
Hun påpeker at det i alle saker der en rettsmedisinsk sakkyndig er oppnevnt, er standard prosedyre at DRK skal gjennomgå obduksjonsrapporter.
Den Rettsmedisinske kommisjon er et norsk statlig organ som har som hovedoppgave å kontrollere de rettsmedisinske sakkyndiges utførelse av sine verv i straffesaker, forklarer Pedersen.
Kommisjonens oppgave er å gjennomgå kopi av alle rettsmedisinske erklæringer. DRK gjennomgår disse erklæringene og gir uttalelse dersom noe vesentlig er å bemerke. Er det noe å bemerke kan DRK eventuelt avkreve nye erklæringer.
- Det har de ikke gjort i denne saken, opplyser hun.
Kan ta noe tid
Avslutningsvis forklarer Pedersen at det ikke vil komme flere opplysninger til media fra deres side, bortsett fra en pressemelding når saken er ferdig behandlet av Statsadvokaten.
- Det er uvisst hvor lang tid Statsadvokaten i Nordland bruker på å gå igjennom saken, men dette kan nok ta noe tid.
Vil vente
I saker der den som er siktet er død, blir det oppnevnt en forsvarsadvokat for å sikre at etterforskningen er korrekt og rettferdig, beskytte den avdødes ettermæle, og ivareta eventuelle rettslige interesser som fortsatt gjelder.
Etter tragedien natt til 1. januar i år, der den siktede 19-åringen også tok sitt eget liv, var det advokat Tor Haug som ble oppnevnt som forsvarsadvokat.
Når Saltenposten tar kontakt med Haug torsdag morgen, sier han at han ønsker å vente med å kommentere saken.
- Jeg ønsker å avvente med å kommentere inntil vi har fått en rettskraftig avgjørelse fra Statsadvokaten, sier han.
Det samme sier også bistandsadvokat Anne Cathrine Præsteng. Hun representerer søstrene som befant seg i boligen natt til 1. januar.
Advokat Eirik Simonsen har tidligere i prosessen representert foreldrene og et særkullsbarn til Terje Åsmund Nordhei, men forklarer på telefon med Saltenposten at oppdraget som bistandsadvokat i denne saken formelt ble avsluttet for noen uker siden, og at han nå har begynt i en ny jobb som advokat i Bodø kommune. Han ønsker derfor naturlig nok ikke å gi noen kommentar til saken.